18. června 2009 • 14:07

Sáblíková je úspěšnou maturantkou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pětinásobná mistryně světa, rychlobruslařka Martina Sáblíková a její reprezentační kolegyně Andrea Jirků ve čtvrtek odmaturovaly. Zkoušku dospělosti složily na sportovním gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě.



Obě rychlobruslařky měly po celou dobu studia vzhledem ke speciálnímu studijnímu plánu velmi solidní prospěch, řekl ČTK ředitel školy Milan Pavlík.

"Nejhorší to bylo ráno před prvním předmětem, to byla obrovská nervozita, daleko větší než před závody," řekla novinářům šťastná Sáblíková. Při losování maturitních otázek prý měla poměrně šťastnou ruku.

Z češtiny si vytáhla humanismus a renesanci, z němčiny Českou republiku. Velmi jednoduchá prý byla teorie sportovní přípravy, kde čekala otázka doping, naproti tomu politiku v základech společenských věd chtěla mít Sáblíková co nejdříve za sebou.

"Z každé otázky jsem věděla něco, u některých víc, jinde míň. Celkový průměr se pohybuje kolem tří," odpověděla diplomaticky na otázku týkající se konkrétních známek.

Podle Pavlíka byly obě rychlobruslařky velmi solidní a bezproblémové studentky. "Neměly žádné kázeňské prohřešky, určitě nechodily kouřit za školu nebo pít alkohol do parku," řekl s úsměvem Pavlík.

Úspěšnou maturitu oslaví Sáblíková jen malým přípitkem. Chce se okamžitě vrhnout do tréninku, kterému v poslední době moc nedala. "Nejhorší byl poslední týden, kdy jsem skoro nic netrénovala, to se asi odrazí na výkonnosti. Ale věřím, že to doženeme," řekla. Od studia si teď rok odpočine, pak chce zamířit na vysokou školu, zřejmě na fakultu tělesné výchovy a sportu.

Mezi prvními gratulanty byl trenér Petr Novák. Sáblíkové podle něj schází deset až 12 dní tréninku, kdy se věnovala jenom studiu, a ty je teď třeba dohnat. "Mám pro ni k maturitě kromě obrovské kytky ještě jeden dárek, věřím, že zítra bude překvapená. Zařizuje si dům, dostane ode mě kompletní vybavení do posilovny," řekl Novák ČTK.

Podle Pavlíka je novoměstské sportovní gymnázium líhní talentů. Kromě družstva lyžařů dosahuje slibných výsledků i bratr Martiny - osmnáctiletý Milan. "Je zatím příliš mladý, aby se v mužské kategorii více prosadil, za pár let by však mohl dosahovat podobných výsledků jako jeho sestra.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud