20. července 2009 • 16:36

Sáblíková se zapsala do rekordních tabulek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O dva zápisy do českých rekordních tabulek se dnes postarali rychlobruslařka Martina Sáblíková a automobilový jezdec Radek Bareš. Zatímco Bareš uspěl ve "své" kategorii, Sáblíková si zpestřila přípravu cyklistikou.



Oba si vyzkoušeli maximální rychlost na letmém kilometru na nové rychlostní silnici R7 mezi Louny a Žatcem. Bareš dokázal se svým vozem Lamborgini Gallardo absolvovat stanovenou trať průměrnou rychlostí 309,01 kilometrů v hodině, Sáblíková jej "ušlápla" rychlostí 46,28 km/hod.

"Martina to měla mnohem těžší. Já jsem se jen trošičku bál. Ona to musela odšlapat," řekl Bareš po svém pokusu, kterým překonal téměř dvanáct let starý rekord Jaroslava Párala.

Ten dokázal s jaguárem na mošnovském letišti jet rychlostí 292,647 km/hod. "Když jsem ale viděl, že se tady staví nová silnice, která je relativně rovná, začal jsem si zjišťovat, jaké je české maximum. A pak jsem si řekl, že by se to mělo dát překonat," uvedl Bareš, jenž se věnuje okruhovým závodům.

Šestačtyřicetiletý někdejší reprezentant v závěsném létání si dal za cíl překonat rychlost 300 km/hod., což se mu podařilo. Na nové silnici, která ještě neměla ideální vlastnosti, se prý dostal na hranici možností svých i vozu.

"Silnice byla kluzká, je na ní spousta prachu a štěrku, který se musí vyjezdit. Auto se pak chová, jako kdybyste jeli na ledu. Během jízdy jsem tak absolvoval desítky drobných smyků, a kdyby to bylo o malinko horší, tak už jsem byl vnitřně přesvědčený, že to nechám na příště," přiznal Bareš.

Rychlobruslařská hvězda Sáblíková měla o trochu lehčí úkol, neboť nemusela rekord překonávat, ale utvářet. Před ní se o podobný výkon ještě nikdo nepokoušel.

"Už se sice těším na led, ale něco podobného jsem si nemohla nechat ujít. Hlavně proto, že mi organizátoři slíbili, že mi jedno z rychlých aut půjčí na cestu do Berlína," uvedla Sáblíková, která si nakonec vybrala žlutý sportovní vůz Corvette Z06.

Ještě předtím ale musela předvést své schopnosti za řidítky cyklistického speciálu Favorit z kolekce "Queen of Ice" (Královna ledu). "Posledních sto metrů jsem si říkala, že už tam snad nedojedu. Když člověk vidí ta auta, tak si říká, že je to dobré, ale pak to neubývá a dochází síly," řekla Sáblíková, jež se musela vyrovnat i s nepříjemným protivětrem.

I díky tomu v jednom směru trať jela o sedm vteřin pomaleji. "Něco podobného jsem nikdy nezkoušela, takže jsem ani nevěděla jak jet. Teď jsem hlavně ráda, že to mám za sebou. Příště to bude třeba rychlejší," řekla.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka si vybrala mezi oběma pokusy, které se poté zprůměrovaly, pauzu jen asi sedm minut. Povolenou hodinu nevyužila. "Říkala jsem si, že to nepotřebuju. Vyjela jsem se a vyrazila zpět," přiznala Sáblíková, která se ještě dnes vydala do Berlína k prvním tréninkům na ledě.

Po cestě si možná utvoří vlastní osobní rychlostní maximum. Doposud prý jela nejvíce 245 km/hod. "Už se na to těším. Budu se ale asi trochu bát, protože to není moje auto a navíc prší. Budu se snažit, abych Petrovi (Novákovi), který pojede za mnou, moc neujela," pousmála se Sáblíková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud