18. srpna 2009 • 17:19

Koudelka: Větrný přepočet dělá ze skoků chaos

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdyby měl hlasovat, pak by byl český reprezentant ve skocích na lyžích Roman Koudelka proti novému "větrnému" pravidlu.



To letos testuje při letní Grand Prix mezinárodní federace FIS a spočívá v tom, že na základě matematického vzorce se k výkonům a bodům od rozhodčích za styl připočítávají nebo odečítají body podle síly a směru větru.

"Není to zajetý, není to moc ozkoušený a je tam hodně chyb, který se musejí vylepšit, pokud to chtějí zavést v zimě. Skokan stejně neletí tam, kde jsou větrolamy, těch není dostatečně, takže bych byl pro, aby to nebylo," uvažoval Koudelka v rozhovoru s novináři.

Paradox nového pravidla se ukázal o víkendu v Einsiedelnu, kde Koudelka skončil sedmý. Nor Romören skočil ve druhém kole o 6,5 metru méně než nakonec druhý Japonec Ito, ale díky přepočtu vyhrál.

"Je to pro diváky až nezáživný," řekl Koudelka. Ani sám skokan pořádně neví, na čem vlastně po dlouhém letu a dopadu je. "Skočíte daleko a chcete se začít radovat, ale nemůžete. Musíte se udržet, protože si říkáte: 'No jo, skočil jsem daleko, ale musím počítat s tím, že jsem měl třeba dobrý podmínky a budu až patnáctej...'".

Koudelka souhlasí s tím, že bylo na čase něco s pravidly udělat, protože v zimě se kvůli neustálému přerušování závodů a opakování kol vinou snižování nájezdu skoky neúměrně protahovaly. "Ale tohle (nové pravidlo) udělali unáhleně. Měli to víc promyslet," podotkl.

Ani nové pravidlo podle Koudelky nezajistí, aby byly skoky na lyžích úplně spravedlivé. "Dřív byl dobrý vítr proti, teď zase zezadu a navíc je to chaos," řekl. Při skocích stále hraje roli štěstí a ještě dlouho prý bude. "Dokud nebude můstek v hale, o čemž zatím pochybuji, i když do budoucna to třeba možný bude," usmál se Koudelka.

V průběžném hodnocení letní Grand Prix je Koudelka sedmý, přičemž jednou skončil i třetí. Úplně spokojený ale není. "Pořád to v letové fázi není ono," uvedl. Cítí se v křeči, kterou se snaží odstranit. "Můžete si všimnout, jak klepu rukama a podobně a nejsem uvolněný jako ostatní. Je to běh na dlouhou trať a myslím, že už jsem za půlkou a že se to oproti zimě hodně posunulo," konstatoval Koudelka.

Další díl závodů čeká devátého muže z mistrovství světa v Liberci v sobotu v Zakopaném. Do japonské Hakuby pak nepoletí. "Je to dlouhá cesta. Je léto a já chci být stoprocentní až v zimě," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud