Jiří Punčochář
2. března 2010 • 04:57

Rýsuje se cesta Sáblíkové. Ve stopách Čáslavské

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příběh píle, pokory a talentu, který je hoden následování – tak bude už za několik týdnů promlouvat z reklamy Martina Sáblíková, zlatá žena českého sportu.



Alespoň se tak rýsuje budoucí kampaň, k níž dojde. Tvář skvělé rychlobruslařsky se přiřadí k celebritám, jakými jsou brankář Petr Čech nebo atlet Roman Šebrle. Zisk 25 milionů korun, o němž se mluví, nemusí být konečný.

Přání zůstat „obyčejnou holkou“ i poté, co se stala hrdinkou olympijských her, se Martině Sáblíkové ještě může vyplnit. Ale pokud bude chtít vyhovět trhu a má-li zúročit svůj ohromný reklamní potenciál, přesahující hranice sportu, přizpůsobit se bude muset.

Věra Čáslavská na vrcholu slávyFoto Archiv Věry Čáslavské
Čáslavská: Se Sáblíkovou máme podobný osud »
204168:medtitle:true:true Čáslavská: Martina je zázrak. Získá víc medailí než já »

„Klíčovou věcí pro tým kolem Sáblíkové bude najít její další tváře. Představit ji i jinak než jen jako mašinu, kvůli které jsou soupeřky na příštích osm let v depresi, že si neškrtnou,“ míní reklamní expert Ladislav Báča, generální ředitel společnosti Ogilvy.

Program Martiny Sáblíkové
DNES
Přílet s českou olympijskou výpravou speciálem v 11.20 hodin na terminál 3 pražského letiště v Ruzyni.
ČTVRTEK 4. BŘEZNA
* Křest knihy Martina Sáblíková -zázrak na bruslích (knihkupectví Dobrovský, Obchodní centrum Arkády, Praha 4, začátek 16.00). Kmotry knihy budou trenér Sáblíkové Petr Novák a sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská. Po křtu se uskuteční autogramiáda Martiny Sáblíkové.
* Odpoledne následuje akce pro veřejnost (plánovaná zastávka na Václavském náměstí) a setkání s obchodními partnery.
VÍKEND 6. A 7. BŘEZNA
* Nejpozději o víkendu čeká Martinu Sáblíkovou plánovaný odjezd na poslední část sezony před finále SP a MS v Heerenveenu.
SOBOTA 13. BŘEZNA
* Závod na 3000 metrů ve finále SP v Heerenveenu.
NEDĚLE 14. BŘEZNA
* Závod na 1500 metrů ve finále SP v Heerenveenu.
PÁTEK 19. BŘEZNA - NEDĚLE 21. BŘEZNA
* MS ve víceboji v Heerenveenu. Sáblíková obhajuje zlato.

„Bude potřeba ji představit tak, aby bylo možno její osobnost smysluplně spojit s konkrétním produktem,“ dodává.

Jinými slovy, dosavadní striktně sportovní zaměření už stačit nebude. Sáblíková přitom byla známá jako ryzí sportovec. Nechtěla se stylizovat v šatech, když si mohla vzít sportovní úbor. Z něho takřka nevystoupila. Až na léto 2007, měsíce po průlomovém úspěchu na mistrovství světa, během nichž lítala z jedné reklamní akce na druhou, se nejraději věnuje tréninku.

To se ale musí změnit, alespoň částečně. Kampaně se rodí a z náznaků je ale patrné, že Sáblíková po zisku tří olympijských medailí vstoupí mezi naprostou špičku.

„Její potenciál na nejbližší čtyři roky je obrovský. Od doby Věry Čáslavské je tohle zase nový příběh. Vzpomeňme si, že Věra Čáslavská byl, je a bude někdo. Ano, žijeme v jiné době, ale myslím si, že co se týká úspěchu a příběhu, je to hodně podobné,“ tvrdí dokonce Pavel Zíka, šéf agentury Sport Invest, pod kterou zlatá rychlobruslařka patří.

„Ptáte se, jak se dá tento potenciál vyčíslit? Pětadvacet milionů je reálných. Záleží, zda zůstaneme jen na českém trhu, nebo půjdeme do zahraničí.“

Jen za dvě zlata a bronz inkasovala Sáblíková 3,4 milionu korun od ČOV, další statisíce přitekly od sponzorů jako odměna. Zisk však bude několikanásobně vyšší.

Poznáváte budoucí hvězdu světového rychlobruslení? Poznáváte budoucí hvězdu světového rychlobruslení?Foto Archív Martiny Sáblíkové
Jak se rodila olympijská pohádka Sáblíkové »

Tomu bude muset dívka ze Žďáru nad Sázavou něco obětovat. Čeká nás léto, kdy bude Sáblíková z billboardu dohlížet na tankování benzínu, v televizi denně ukáže, kam chodí nakupovat, vykoukne z každé výlohy a rozdá spousty filmových a hudebních cen? Tak daleko to nezajde.

Martina Sáblíková se svými třemi olympijskými medailemi
Martina Sáblíková se svými třemi olympijskými medailemi


Její agentura chce vsadit na civilní styl kampaně. „Příběh Martiny je příběh o pracovitosti, pokoře, spojení talentu a píle. Může být vodítkem pro každého z nás, pro jakýkoliv druh sportu nebo lidské činnosti. Jestli někdo chce studovat, být špičkovým chirurgem, architektem nebo sportovcem, může hledat inspiraci u Martiny. Začínám ze skromných poměrů, ale mám talent a pracovitost. Tohle se určitě dá využít ve velmi širokém spektru,“ navrhuje Zíka.

Jak potvrzuje reklamní specialista Báča, kampaň nemusí být gigantická. „Někdy stačí i dobře zvolená autogramiáda, kam přijde tři sta lidí,“ doplňuje. Navíc ne každý je podle jeho zkušenosti vhodný pro natáčení televizních reklam. To je velmi specifická činnost.

Věra Čáslavská na vrcholu slávyFoto Archiv Věry Čáslavské


Ostatně i Sport Invest bude hledat spíš exkluzivitu pro několik partnerů než masové prodávání mladé hvězdy. Nechce ji vláčet z akce na akci. Sáblíková má letos osm větších partnerů, dalším může být například energetický gigant ČEZ. „Vše je potřeba udělat po dohodě s Martinou a jejím trenérem, aby nastavený model vyhovoval všem a nerušil její přípravu,“ popisuje Zíka.

PARTNEŘI MARTINY SÁBLÍKOVÉ
AEGON
(pojišťovací a investiční společnost)

VZP ČR
(zdravotní pojišťovna)

METROSTAV
(developerská společnost)

VOLKSWAGEN
(automobilka)

SYNOT TIP
(sázková kancelář)

CRAFT
(výrobce sportovního vybavení)

OAKLEY
(výrobce brýlí)

PHOENIX ZEPPELIN
(výrobce stavební techniky)
Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud