17. března 2010 • 10:27

Sudová by mohla v září lyžovat. Cíl? Soči

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva dny po dnešních 28. narozeninách podstoupí akrobatická lyžařka Nikola Sudová operaci přetrženého předního zkříženého kolenního vazu. Na lyže by se měla postavit za šest měsíců, ale návrat nechce uspěchat. Jejím hlavním cílem je nyní připravit se na olympijské hry za čtyři roky v Soči.



"Po operaci mě čeká šest měsíců rekonvalescence, z toho tři asi o berlích, ale vše záleží, jak se to bude vyvíjet. A v září v říjnu bych měla jít na lyže," řekla Sudová na tiskové konferenci v Praze.

Teoreticky už tušila, kdy se vrátí na závody. Nechce se nikam hnát, proto začátek příští sezony asi vynechá. "Prosinec spíš obětujeme tréninku. Nechceme to uspěchat za každou cenu, chci vydržet do Soči," připomněla příští olympijské hry, kde by chtěla uspět. "Hlavní je, abych se vrátila do fyzické kondice a do kondice na lyžích. Je mi 28, musím se na to koukat, tělo si bude pomaleji zvykat," podotkla s úsměvem.

Na mistrovství světa 2011 v Deer Valley by se ale objevit měla. "Ale nebude o tom, že bych tam jela na výsledek," prohlásila smířeně.

Vždy usměvavá Nikol.
Vždy usměvavá Nikol.

Mohl by to být úspěšný návrat na "místo činu". Právě v Deer Valley si Sudová přetrhla vaz v tréninku před Světovým pohárem. To se stalo pět týdnů před olympiádou. Za pomoci intenzivní léčby, na míru vyrobené ortézy a obstřiků ve Vancouveru startovala a skončila šestnáctá.

V úterý oslavila s přáteli osmadvacetiny na chalupě v Harrachově, dnes dostala dort a kytici růží. V pátek ráno nastoupí do nemocnice na Malvazinkách, kde ji bude operovat ortoped Vladislav Hospodár.

Z operace Sudová strach nemá, není ani nervózní. Naopak je zvědavá, jak bude zákrok probíhat. "Protože studuji tělocvik. Kolena známe, ale ve skutečnosti to vypadá jinak," řekla akrobatka.

Přála si jen lokální umrtvení, aby mohla operaci v reálu sledovat. Hospodár je ale prý domluven s anesteziologem, že boulařku uspí. "Když mu do toho budu kecat, tak mi asi dá dýchnout," řekla.

Po olympiádě Sudová koleno šetřila, aby mohla na operaci. Stihla plnit povinnosti ve škole, absolvovala čtrnáct dnů praxe. Věřila, že páteční zákrok dobře dopadne. "Důvěřuji doktorovi, nedělá to poprvé, jak mi říkal, ale komplikace vyloučit nelze," poznamenala.

Po operaci věčně usměvavou a neklidnou Sudovou čeká nezbytný klid. Pro boulařku to bude velký nezvyk. "Nejsem zvyklá si říkat o pomoc nebo ji přijímat, ale teď mi nic nezbude. Snad to zvládneme a lidi kolem mě budou trpěliví, až začnu být nevrlá," řekla Sudová.

Od sestry Šárky ví, že ji nečeká nic příjemného. Až bude koleno rozhýbávat, bude muset překonávat hodně bolesti a trablů. "Čeká mě tvrdý trénink, a co Šárka říkala, i drsný dril. Nepříjemné prý je, když se člověk snaží zvednout nohu a aktivovat svaly," uvedla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud