9. března 2011 • 13:15

Fotbalista (†18): Sebevražda kvůli marihuaně!

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ameriku straší přízrak jménem K2. Ne, není to legendární osmitisícovka, ale lidské životy už má tahle syntetická droga, které se přezdívá "spice" (koření), také na svědomí. Teprve osmnáctiletý hráč amerického fotbalu David Rozga si po aplikaci této látky vzal život a další kvůli ní končí v péči lékařů.



K2, ačkoliv má podobné účinky jako marihuana, není postižitelná jako doping, a tak se stala vyhledávanou kratochvílí mladých sportovců. Jenže s často tragickými následky.

O umělé droze, která se stala i přes svou obrovskou nebezpečnost hitem, informuje web ThePostGame.com.

David Rozga před rokem odmaturoval na své střední škole v Iowě a spolu se svou přítelkyní plánoval prožití léta před odchodem na vysokou. Jenže pak přišla osudová chvíle.

S pár kamarády zamířil na večírek, kde bylo i pár starších vysokoškoláků, kteří s sebou měli balíček "koření". Ten zcela legálně koupili v místním obchodě asi za 60 dolarů (přes 1 000 korun) pod označením jako vonná směs. A s upozorněním, že obsah není určen ke konzumaci.

Jenže všichni dobře věděli, že po K2 se dá dobře "sjet" - jako po marihuaně. A David se nechal přesvědčit, že to také zkusí. Za osmdesát minut byl doma mrtvý; s největší pravděpodobností pod vlivem halucinací a změněného vnímání spáchal sebevraždu.

"Po kouření K2 měl strašný záchvat paniky, který vyústil v jeho smrt," uvedl místní vyšetřovatel. "David hrozně trpěl, ta droga ho příšerně mučila," vysvětluje si tragédii jeho otec Mike, který založil internetové stránky K2drugfacts.com, aby na nebezpečí upozornil i ostatní děti i jejich rodiče.

Syntetická marihuana K2 je legálníFoto k2drugfacts.com

A varování je podle ThePostGame.com rozhodně namístě. Fakt, že syntetická marihuana není postižitelná podle antidopingových pravidel, z ní dělá oblíbenou rekreační drogu sportovců, a to i z těch nejvyšších pater.

"Mimo sezonu si dávám rovnou marihuanu," řekl serveru hráč amerického fotbalu z NFL pod podmínkou anonymity. "V sezoně, když testují, přejdu na K2," přiznal.

Americké úřady evidují už stovky případů, kdy museli konzumenti této syntetické drogy vyhledat akutní lékařské ošetření.

David Rozga spáchal sebevraždu
David Rozga spáchal sebevraždu

"Je to nebezpečné pro všechny, kdo si myslí, že se můžou 'zhulit' legálně bez toho, aby se báli následků," říká šéf floridského centra pro kontrolu jedů. Mezi nežádoucí účinky podle něj patří výrazné halucinace, změny srdeční činnosti, záchvaty, zrychlený tep, hypertenze, těžký neklid, mdloby a záchvaty paniky.

Na podobné bázi jako americká K2 zřejmě fungují i látky, které se zatím legálně šíří jako lavina v Česku. Vonné směsi obsahují syntetické kanabinoidy a účinky mají podobné jako hašiš či marihuana.

Vedlejší účinky jsou ale daleko horší a mohou - stejně jako americký "spice" - způsobovat zdravotní problémy. Navíc v některých výrobcích je obsažen i vysoce nebezpečný mefedron, který už v Evropě způsobil několik úmrtí.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud