11. března 2011 • 14:07

Talentovaná bikerka Dáša (8): Soupeřky se bojí

Autor: Patrik Vacek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závodí pouhé tři roky a má nespočet medailí a pohárů. Bikerka Dagmar Hejhalová (8) drtí na svém horském kole všechnu konkurenci. Pomalu se z ní rodí nová Tereza Huříková (24). Právě česká reprezentantka a juniorská mistryně světa je pro ni velkým vzorem. Půjde v jejích šlépějích?



Závodit na kole byla pro Dášu jasná volba. „Pradědeček, dědeček i já, její táta jsme závodili na kole,“ prozradil Petr Hejhal, otec a zároveň trenér talentované cyklistky. Ta poprvé začala závodit v pěti letech a při premiéře skončila senzačně druhá!

Od té doby objíždí jeden závod za druhým. Celkem jich za rok stihne tak kolem pětatřiceti a pokaždé je na stupních vítězů. Nejčastěji na tom nejvyšším. „Baví ji to a hlavně se jí i daří,“ řekl Hejhal, který pro dceru vyrobil závodní speciál.

Takové odlehčené kolo stojí přes 50 tisíc a na trhu nejde koupit. Celá sezona se pohybuje kolem 120 tisíc korun. „Založili jsme dětský tým a sehnali sponzory. Bez nich bychom závodit nemohli,“ řekl Petr Hejhal.

Bikerka Dáša Hejhalová (8) nemá v Česku konkurenci. Soupeřky se jí bojí.Foto Archiv rodiny Hejhalových

Dáša závodí nejen v Čechách, ale i v zahraničí. „Tady nemá mezi dívkami ve svém věku konkurenci. Poráží i o rok starší. Proto jezdíme i do Německa, kde je víc kvalitních závodnic. Pokud má být na špičkové úrovni, musí začít brzo jezdit a mít kvalitní soupeřky,“ tvrdí Hejhal.

Malá Dáša už v osmi letech pravidelně trénuje. Pětkrát v týdnu běhá nebo jezdí na kole a v zimě často i lyžuje. Má daleko lepší kondičku než kluci v jejím věku.

Pro Dagmar je největším vzorem juniorská mistryně světa cyklistka Tereza Huříková. S malou českou nadějí se dobře zná. Už jí totiž několikrát předala poháry a medaile. „Chci být velká závodnice jako ona,“ přeje si Dáša, která se možná jednou objeví i na olympiádě.

Bikerka Dáša Hejhalová (8) nemá v Česku konkurenci. Soupeřky se ji bojí.
Bikerka Dáša Hejhalová (8) nemá v Česku konkurenci. Soupeřky se ji bojí.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud