26. června 2011 • 19:45

Sáblíková kraluje: S chlapy to bylo drsné

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

České ženské cyklistice neochvějně vládne rychlobruslařka Martina Sáblíková. Trojnásobná olympijská medailistka z Vancouveru, která chce na kole startovat na letních hrách v Londýně v příštím roce, po čtvrteční časovce jednoznačně dominovala i v silničním závodu s hromadným startem. A to přesto, že její trenér Petr Novák do poslední chvíle o smysluplnosti startu pochyboval.



Tři kola dnešního závodu v okolí Svatého Kopečku u Olomouce mu dala zapravdu. To když Sáblíková s Martinou Růžičkovou a Jarmilou Machačovou doplatily na to, že závod žen se jel souběžně s muži, kteří odpadlice dohnali a dovezli za sebou k uniklé trojici.



"To bylo docela drsné. My jsme tam dvě tři kola dřely a ony nás úplně v pohodě dojely, když se vyvezly za chlapama. Tohle asi moc rozumný nápad nebyl," řekla novinářům Sáblíková.

Díky své ocelové kondici ji to však nemohlo zlomit. Když se Sáblíková podruhé vydala do samostatného úniku, už nezabral ani 'mužský faktor' na trati. Rozhodující únik přitom nijak neplánovala.

"Já nevím, jestli mám na to, abych ujela v posledním kole, jestli mám na finiš. Tak jsem to prostě zkusila. Ale než jsem to zkusila, jsem vlastně nevěděla, že to zkusím," usmála se Sáblíková, který do cíle před druhou Růžičkovou přijela s výrazným náskokem přesahujícím dvě minuty.

Právě vicemistryně Růžičková nešetřila komplimenty na její adresu. Cyklistický svět se prý skvělé formě české rychlobruslařky může divit i v září na světovém šampionátu v Dánsku.

Šťastná Sáblíková na stupních vítězů
Šťastná Sáblíková na stupních vítězů


"Za ten výrok jí musím poděkovat. Vážím si ho, když to řekne někdo, kdo pravidelně jezdí v zahraničí a na mistrovstvích. Ale tam to bude něco jiného, musíme si ještě počkat," uvedla Sáblíková. "Sama musím říct, že Martina je výborná do týmu. Spolupracovala a střídala celý závod, jezdí se s ní super," vrátila Sáblíková pochvalu svojí soupeřce.

Členitý profil desetikilometrového okruhu dal ale rychlobruslařské hvězdě zabrat. Pikantérií závodu byl průjezd po kočičích hlavách úzkou uličkou mezi domy. Pasáž, která měla blíž k cyklokrosu než k cyklistice a v níž při hromadném průjezdu museli jezdci na zadních pozicích sesednout z kola a čekat, až se uvolní prostor.

"Nakonec to nebylo tak strašné, protože jsme se tam s chlapama nepotkali a vždycky jsme to projížděli jenom v několika lidech. Takže tam bylo dost prostoru," řekla Sáblíková. "Ale v předposledním kole při jednom stoupání do kopce jsem cítila, že nemám síly. Ale pak to zase naštěstí šlo," prohlásila.



Navzdory svým olympijským ambicím v cyklistice nyní bude mít Sáblíková od kola až desetidenní pohov. Vyráží na dovolenou do Turecka a po návratu ji čeká soustředění namířené k rychlobruslení.

"Na soustředění si kolo budu brát, ale je to soustředění na led," řekla Sáblíková.

"Vždycky jsem říkala, že kolo mě baví, ale člověk nikdy neví, jak to dopadne. Nemuselo se to povést v časovce nebo dneska. Jsem ráda, že mám první cíl splněný a budu moct absolvovat mistrovství světa. Ale olympiáda je ještě daleko a nechci o tom moc mluvit," dodala Sáblíková.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud