3. července 2011 • 11:13

Startuje extrém na kole: Tisíc mil bez civilizace

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci cyklistického sportu budou od zítřka hltat Tour de France. Milovníci cyklistického extrému zase v neděli obrátí pozornost k unikátnímu projektu, jenž v Evropě nemá obdoby – závodu Craft 1000 Miles Adventure. O co jde? O pouť napříč Českem a Slovenskem. O dřinu na bez jakéhokoliv zabezpečení, která horských kolech nabízí jen start, cíl a poznání vlastních limitů.



Logo závodu Logo závoduFoto Archiv Sport
Známý český dobrodruh Jan Kopka dokázal v roce 2007 vyhrát nejtěžší závod světa na horských kolech. Bez jakékoliv podpory projel ledovou Aljaškou, kde každý den zažíval maximální extrém a často mu šlo o život. Nyní se pokusil podobné emoce přenést na území bývalého Československa a vytvořil podnik Craft 1000 Miles Adventure. Dobrodružství, jehož první ročník začne již v neděli 3. července ve 14 hodin.

„Závod na tak dlouhou vzdálenost je v Evropě jediný. Přesto nejde o absolutní extrém. Civilizace je všude. Mělo by odpadnout riziko, že někdo umře. Nebezpečí je minimální. Problém představují jen medvědi na Slovensku a špatné odhadnutí vlastních schopností,“ popisuje Kopka, podle nějž nepůjde jen o cyklistiku. „Bude to forma sebepoznání. Vyhraje každý, kdo bude mít dobrou psychiku a disciplínu,“ říká muž, který na kole absolvoval nejnáročnější akce na všech obydlených kontinentech.

Craft 1000 Miles Adventure
závod cyklistů, chodců a koloběžkářů bez jakéhokoliv zabezpečení napříč Slovenskem a Českem
trať měří 1600 km, celkové převýšení činí 30 km

Start je v nejvýchodnější slovenské dědině Nová Sedlice, kde kolem nápisů v azbuce pobíhají toulaví psi. Cíl pak poskytuje jedno z nejzápadnějších českých městeček Sklaná, kde se narodila fotbalová legenda Pavel Nedvěd.

Mezi dvěma body pak číhá cyklistické dobrodružství v podobě 1600 kilometrů délky a 30 kilometrů převýšení. „Je na každém jak dlouho pojede, kdy a kde bude spát, co bude jíst. Nejrychlejší to zvládnou za týden, nejpomalejší za měsíc,“ líčí Kopka. Mezi odvážlivci nejsou jen cyklisté, ale i dva chodci a jeden koloběžkář. Pro méně zdatné bude cíl kratší trasy už v polovině.

Trasa vede významnými pohořími a neobydlenými částmi obou zemí. Na Slovensku tvoří velkou část Tatry, v Česku cesta lemuje kompletní severní hranici. Nejede se o žádné ceny. Na trať se ve stočlenném pelotonu vydají zkušení profesionálové i rekreační cyklisté. Všichni se budou s překážkami vyrovnávat bez jakékoliv cílené podpory.

K dispozici nebudou občerstvovací stanice ani tým pomocníků, který účastníky v případě potřeby namasíruje či spraví kolo. Každý pojede jen sám za sebe. Odměnou za odvahu absolvovat neobvyklou pouť bude cyklistům samota a obří porce dobrodružství.

„Půjde o opak toho, kam se ubírá dnešní civilizace, která směřuje ke stále většímu komfortu. Tady se odstartujete a závodníci si budou muset poradit sami. Budou ale cítit volnost a dostanou možnost zamyslet se nad vlastním životem,“ dodává Kopka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud