4. července 2011 • 18:09

Velká huba dostala naloženo. Haye prý zradil malíček

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před zápasem chtěl trhat hlavy, spasit box před nudou v těžké váze. Po něm však Brit David Haye musel sportovně uznat prohru. Souboj s Vladimirem Kličkem, po němž Ukrajinec na fotbalovém stadionu v Hamburku urval pro rodinu i poslední titul mistra světa v těžké váze, velkohubému boxerovi znepříjemnil zlomený prst na noze. Válku slov si tak teď vychutnává Kličko.



Ještě ráno před očekávanou bitvou s Vladimirem Kličkem informoval David Haye své fanoušky prostřednictvím Twitteru: „Jsem připravený trhat na kousky. Snědl jsem ovesnou kaši a ovoce, snídani bojovníka.“

O zhruba 14 hodin později se už nijak nechvástal: „Neexistovalo, že bych odstoupil, když tolik fanoušků zaplatilo své těžce vydělané peníze. Pořád jsem věřil, že mohu vyhrát. Kličko bojoval skvěle, zaslouží si uznání. Za daných okolností jsem předvedl, co jsem mohl.“ A připojil fotku nateklého malíčku na pravé noze, který si zlomil několik týdnů před zápasem.


Pětatřicetiletému ukrajinskému šampionovi, který od nedělního brzkého rána vlastní s bratrem Vitalijem tituly v těžké váze pěti boxerských organizací, tím jen dal příležitost vrátit mu řadu slovních úderů, kterými jej před zápasem častoval. „Dám ti radu: Neříkej nic o zlomeném prstu, to z tebe dělá jen poraženého naplněného žalem,“ dodal Kličko, který vyhrál na body. „Je to vítězství pro box, protože tenhle člověk musí jít. Jeho kroky vrhají špatné světlo na tento sport, jsou ostudou pro box a je neuctivý k soupeři.“

Kličko na nohou, Haye na zemi. Typický obrázek večeraFoto ČTK/AP
Do výbušné směsi Haye, který se před dvěma lety ze vzájemného souboje odhlásil kvůli zranění zad, přimíchal trička a hru pro mobily s utrženými hlavami soupeře. A tunu drzých výroků.

„Kdybychom byli zvířata, já bych byl leopard a on osel.“ Nebo: „Má srdce hyeny. Hledá staré, mrtvé maso, staré boxery. Počká si, až je někdo jiný zabije, a pak přijde a sežere zbytek.“ Rýpnul si i do sourozeneckého vztahu mezi Vitalijem a Vladimirem: „Proč bratři? Já je vidím jako bratra a sestru.“ V narážce na anglický výraz pro běhnu je nazýval „Bitchkové“.

Tím vším Klička vyprovokoval k touze po padesátém K. O. v kariéře, kterým jej chtěl Ukrajinec potrestat v duelu před desítkami tisíc diváků na fotbalovém stadionu v Hamburku. V chladu a dešti tu jásaly tisícovky rozdováděných Britů, před nimiž chránili borce cestou do ringu bodyguardi.

Haye nechal všechny čekat, a to včetně někdejšího šampiona Lennoxe Lewise, který jej přišel vyzvednout k šatně. Když se konečně vydal do boje, při čekání na sokovu družinu v červených soupravách se zahříval pod stříbřitou fólií a upíjel nápoj z lahve vypadající jako od vodky.

Po oťukávané na začátku sice Haye způsobil na Kličkově tváři krvavé šrámy a Ukrajinec dostal bodovou srážku za stlačení soupeře k zemi. Jenže Brit k ní uhýbal často sám, a tak také on dostal od rozhodčího trest. Kličkův kouč svěřence nabádal, ať využije Hayeho slabé rovnováhy. Jak se blížil závěr, Kličkova převaha narůstala. V titulových soubojích tak oslavil výhru číslo 17.
Vladimír Kličko slaví svůj trium
Vladimír Kličko slaví svůj trium

„Myslel jsem, že oslavím padesáté K. O., ale musím uznat, že byl pozorný celý zápas,“ řekl o Hayem. „Byl velmi opatrný, konzervativní a neviděl jsem nic ze schopností, které má. Je rychlý a pozorný, ale šampion těžké váhy musí být taky těžký a vysoký. Box má různé váhové kategorie.“

Haye po souboji, v němž si boxeři rozdělili 610 milionů korun, vysvětloval, jak moc jej zbrzdil bolavý malíček. „Moje noha je v agónii. Myslel jsem si, že lokální umrtvení otupí bolest a adrenalin z boje zafunguje. Ale anestetika nezabrala a bolest potlačila můj styl. Nemohl jsem se odrazit z pravé nohy, abych vypustil svůj Hayemaker (úder),“ citoval jej Daily Record.

Protože prý nemohl využít svůj styl, měl často spuštěné ruce, aby k sobě Klička nalákal. „Ale on byl chytrý a udržoval si odstup. Bylo to frustrující. Kariéru mi ničila zranění. A zlomit si prst před největším zápasem byla pořádná rána.“

Třicetiletý Brit, který chtěl na podzim končit jako šampion, si za svoje slova nevysloužil rýpnutí jen od Klička. Podle řady osobností neměl k zápasu buď vůbec nastoupit, anebo měl po něm mlčet. Z velké huby je teď totiž pro mnohé nyní uplakánek.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud