24. února 2012 • 14:42

Hatla už nemá koně. Potřetí olympijskou všestrannost nepojede

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jezdec všestrannosti Jaroslav Hatla se potřetí za sebou na olympijských hrách neobjeví. Účastník her v Aténách 2004 a Pekingu o čtyři roky se chtěl v Londýně výrazněji prosadit, ale nakonec se tam ani nekvalifikuje.



"Na olympiádu se nedostanu, protože všichni moje koně byli zranění a loni jsem absolvoval jen dvě kvalifikace," řekl dnes Hatla ČTK v telefonickém rozhovoru.

"Zklamání je o to větší, že na minulé olympiády jsem měl k dispozici jen jednoho koně a teď jsme koupili tři a daleko větší kvality. Jak jsem měl předtím štěstí, tak přišla smůla a všichni tři koně se zranili. Je vidět, že je potřeba mít i trochu štěstí," uvedl.

V žebříčku mezinárodní federace FEI pro olympiádu má Hatla 30 bodů, ale potřeboval by jich o 130 více, aby měl šanci postoupit do Londýna. Kvalifikace končí příští týden. "Spočítali jsme si, že i kdybych absolvoval letos dva závody a dobře se umístil, tak by body nestačily, takže jsme se ani dál nepokoušeli," řekl Hatla.

V Pekingu 2008, kde jel s klisnou Karlou, nedokončil terénní jízdu. V Aténách o čtyři roky dříve startoval s koněm Kyrenejennalla's Boy a byl dvaadvacátý ze 75 jezdců.

Hatla JaroslavFoto sport
Pro účast v Londýně se snažil Hatla dělat více než dřív. Přestěhoval za kanál La Manche a připravoval se i za pomoci hvězdy Pipi Funnellové. Ve stáji v hrabství Surrey na jihovýchodě Anglie měl dva irské koně Westwinds el Diva a Westwinds Diega, do kterých vkládal velké naděje, o ty ho ale připravila zranění koní.

"Westwinds El Divo měl ochrnuté hlasivky, šel na operaci a po dvou měsících, když jsem s ním přijel do Čech, tak se mu ani nedávala šance, že by mohl přežít," řekl Hatla.


Westwinds El Divo se uzdravil a Hatla s ním stihl získat i jediných třicet bodů do kvalifikačního žebříčku, ale první závod zvládl až loni v září. "Ve druhém kůň odmítl jeden skok, takže jsem odstoupil, protože by to bylo bez šancí," řekl.

Westwinds Diego zase začal mít v náročném tréninku nemocnou nohu. "Na takovou zátěž nemá a třetí kůň, kterého jsme koupili loni na jaře, měl problémy se zády, je v léčení a uvidíme, jestli se vůbec bude moci vrátit," konstatoval Hatla.

Jaroslav Hatla se svým koněmFoto Pavel Lebeda

Jezdec z týmu Horse Academy v Radimovicích prožil zklamání, že v Londýně bude chybět, ale už vzhlíží k Riu de Janeiro 2016. "Ve stáji mám hodně mladých koní a pokusíme se o další olympiádu. Jsem v nejlepších letech, zkušenosti mám a pokud budu cítit, že na špičku mám a koně budou fungovat, tak to nevzdávám," řekl.

V Anglii zůstává. Nabrané zkušenosti chce rozmnožovat a účastnit se závodů nejvyšší úrovně. "I když už letos nebudu bojovat o olympiádu, tak se tady chci účastnit nejlepších závodů. Jak jsem řekl, mám ve stáji hodně mladých a dobrých koní, kteří se potřebují na těžkých tratích vyjezdit," řekl osmatřicetiletý Hatla.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud