5. dubna 2012 • 15:00

Chci osmitisícovku z Himálaje, říká horolezec Uher, pokořitel K2

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stál už na nejtěžší hoře světa K2 v pákistánském Karákoramu. V nejslavnějším světovém pohoří ale horolezci Liboru Uhrovi ještě úspěšný výstup chybí. Svou čtvrtou osmitisícovku bude chtít letos přidat v Himálaji, kde se pokusí o výstup na Daulágiri, se 8167 metry sedmé nejvyšší hoře světa.



Je krásná a přezdívá se jí Bílá hora. Libor Uher ale před cestou na Daulágiri nemá čas na romantické snění.

„Daulágiri má nejvyšší stěnu na světě. Převýšení od řeky Kali Gandaki k vrcholu hory je neuvěřitelných sedm tisíc metrů. Dlouhou dobu si lidé mysleli, že je to nejvyšší kopec na světě. Je to obrovská řacha,“ říká Uher.

Na Velikonoční pondělí vyrazí do Himálaje spolu s třemi parťáky, Markem Novotným, Tomášem Petrečkem a Petrem Maškem, s kterým má společné výstupy na tři osmitisícovky.

Libor Uher, známý český horolezec Libor Uher, známý český horolezecFoto Aleš Krecl

Mašek viděl svět z vrcholů Broad Peaku, Šiša Pangmy a Gašerbrumu II. Uher má za sebou K2, Gašebrum I a Gašerbrum II.

„Pro mě to bude velká premiéra v Himálaji, kde jsem ještě nevylezl žádný kopec,“ říká Uher.

„Všechny mé vrcholy jsou z jiného pohoří, Karákoramu. Do Himálaje pojedu podruhé v životě. V roce 2009 jsme zkoušeli Annapurnu a Mount Everest a neuspěli jsme.“

Uher původně svoji letošní expedici směřoval na Čo Oju, kvůli nestabilní situaci v Tibetu ale musel plány změnit a z několika různých možností si nakonec vybral Daulágiri.

„Chceme volit klasickou výstupovou cestu po severovýchodním hřebeni. Náš cíl je podívat se z vrcholu,“ líčí Uher.

„Jde o strmý výstup s několika lezeckými místy. Na spodku hory je spousta trhlin a seraků. Vrcholové plato je zase náročné na orientaci.

Pokud by byla šance pokusit se o cestu, která je vedle klasické výstupové cesty, pokusili bychom se o to. Hlavní je, abychom se vrátili domů. Nebudeme podnikat nějaké riskantní šílenosti.“

Na Daulágiri zatím stálo devět Čechů, tři z nich ale už nežijí – mezi nimi je i Martin Minařík, kterého Uher před třemi lety potkal na Annapurně před výstupem, který ho stál život.

„Martin přišel s crazy šíleným plánem. My jsme zvedli obočí: To je sebevražda…“ vzpomíná Uher. „Nebudete to rozmlouvat dospělému člověku, zkušenému horolezci. On to podnikl a už se nevrátil.  Je lepší se otočit, ne jít nahoru za každou cenu.“

Výprava odlétá v pondělí a v Nepálu musí na úvod zvládnout náročný trek do základního tábora, který bude umístěn nezvykle vysoko, ve 4700 metrech. Expedici následně čeká aklimatizace pomocí opakovaných výstupů do tří výškových táborů.

„Trek nám zabere necelý týden a potom budeme z basu dělat fakultativní výlety nahoru,“ směje se Uher.

Výprava chce dojít nahoru bez použití umělého kyslíku a také bez podpory výškových nosičů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud