Pavel Novotný
7. ledna 2013 • 16:15

Zákeřná embolie! Volejbalistka podlehla, Serena a spol. měli více štěstí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tragická smrt mladé volejbalistky Olomouce zasáhla celý český sport. Alena Honková by v únoru oslavila teprve své třiadvacáté narozeniny, zákeřná plicní embolie však život sympatické bývalé juniorské reprezentantky nemilosrdně přeťala.



 Ve světě sportu však najdeme celou řadu dalších, kteří s touto chorobou bojovali. Naštěstí měla většina podobných případů šťastný konec.

TERRANCE SAWCHUK (hokej)

Se zákeřnou nemocí se pral i legendární gólman Terrance Sawchuk, který se zapsal do dějin NHL během 21 sezon, ve kterých postupně oblékal dresy Detroitu, Bostonu, Toronta, Los Angeles a New York Rangers.

Po jedné rvačce se spoluhráčem však měl Saswchuk vážně poraněná játra, kvůli kterým postoupil náročnou operaci. K neštěstí legendárního gólmana se však ke komplikacím přidala právě plicní embolie. Ta zapříčinila v kombinaci s předcházejícím úrazem jeho předčasnou smrt. Bylo mu 40 let.


SERENA WILLIAMSOVÁ (tenis)

Plicní embolie málem ukončila kariéru a málem i život tenistky Sereny Williamsové. Kvůli nemoci a následnému zranění nohy se patnáctinásobná grandslamová vítězka neobjevila na kurtu řadu měsíců.

"Bála jsem se o život, byly to hrozné chvíle," vzpomíná na boj s nemocí Američanka.

Serena se však na kurty dokázala vrátit a dnes je považována za suverénně nejlepší tenistku světa. "Užívám si chvíle na dvorci, tenis mě moc baví," říká jednatřicetiletá hráčka.

Serena Williamsová se vrátila po plicní embolii ve velkém styluFoto Reuters

 


TOMÁŠ FLEISCHMANN (hokej)

S těžkým soupeřem bojoval i český hokejista Tomáš Fleischann. Před dvěma lety mu našli lékaři krevní sraženinu na plicích.

Díky jejich včasnému zásahu se v té době šestadvacetiletý hráč vyhnul vážným problémům. Léky na ředění krve a herní pauza zachránili současnému hráči Floridy nejen kariéru, ale možná i život.

"Bude žít normálně. Nemusí být v nemocnici, jen bude brát léky," mírnil starosti o útočníka generální manažer Avalanche Greg Sherman.

Fleishman měl podobné problémy již v létě roku 2009, kdy se mu udělala krevní sraženina na noze. V současné době je však český hráč bez následků a naplno se může věnovat hokeji.

Tomáš Fleischmann boj s embolií vyhrálFoto ČTK

 


JIŘÍ ŠTAJNER (fotbal)

Vážné nemoci čelil nedávno i fotbalista Liberce Jiří Štajner. Opora severočeského týmu musela několik zápasů vynechat. Když už to vypadalo, že má zkušený veterán nejhorší za sebou, zákeřná nemoc se objevila znovu.

Sedmatřicetiletý fotbalista však z celé situace dle svého zvyku z trávníku brilantně vykličkoval a dnes opět válí na hřišti.

"Plíce se musí vyčistit a zjistit, zda někde nemá stav vedoucí k trombofilnímu stavu a pokud je to v pořádku, může zase sportovat," uklidnil fanoušky lékař české fotbalové reprezentace Petr Krejčí.

Jiří Štajner také poznal, jaké je to bojovat s vážnou nemocíFoto Michal Beránek SPORT

 


JED ORTMEYER (hokej)

Své zkušenosti s plicní embolií má i bývalý spoluhráč Jaromíra Jágra z New York Rangers. Špatně se udělalo útočníkovi jezdců v roce 2006, den před zápasem.

Následující testy ukázaly, že příčinou byla právně krevní sraženina na plicích.

"Věříme, že jeho kariéra bude pokračovat. Ale hlavně lékaři říkají, že jeho život není v ohrožení a to je nejdůležitější," řekl hráčův agent médiím. Měl pravdu. Ortmeyer se z nemoci dostal a vrátil se v pořádku na led.


ALENA HONKOVÁ (volejbal)

Na rozdíl od uvedených příkladů měl příběh mladé volejbalisty Aleny Honkové tragický konec. Dvaadvacetiletá dívka podlehla zákeřné nemoci tuto sobotu.

Tragická smrt bývalé juniorské reprezentantky a hráčky UP Olomouc zasáhla všechny. "Nikdy na tebe nezapomeneme," zní od zdrcených spoluhráček.



Jiří Štajner kvůli nemoci několik zápasů vynechal
Jiří Štajner kvůli nemoci několik zápasů vynechal

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud