30. srpna 2014 • 14:50

Historické ZLATO! Judista Krpálek je prvním českým mistrem světa

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Krpálek vybojoval historicky první titul mistra světa pro české judo. Na šampionátu v Čeljabinsku dnes vyhrál v kategorii do 100 kilogramů všech pět zápasů včetně semifinále s domácím favoritem a mistrem světa z roku 2011 Tagirem Chajbulajevem a finále s Kubáncem Josém Armenterosem. Ke dvěma titulům mistra Evropy a dvěma bronzům ze světových šampionátů přidal i kov nejcennější a stal se definitivně nejúspěšnějším českým judistou všech dob, i když mu je teprve 23 let.



Ve finále MS dosud byli jen Vladimír Kocman a Pavel Petřikov starší v 80. letech, oba však prohráli. Zato rozjetý Krpálek dotáhl svůj boj do úspěšného konce. Na Kubánce si díky letošní výhře ze vzájemného souboje z Paříže věřil, spoléhal na držení na zemi a to se mu vyplatilo. Třikrát se mu sice Armenteros vykroutil, napočtvrté už byl ale rodák z Jihlavy úspěšný a udržel soupeře na zemi.

Člen USK Praha zároveň překonal Kocmana, když jako první český judista získal na MS už třetí medaili.

Krpálek vstupoval do turnaje jako světová jednička, v 1. kole tak měl volný los. Následně porazil mistra světa z roku 2007 Brazilce Luciana Correu za čtyři minuty, když zaznamenal wazari i ipon.

Pak strávil na tatami téměř celých pět minut s Ukrajincem Artěmem Blošenkem. Přestože měl jasnou převahu, soupeř se mu pokaždé vysmýkl z nástupů do chvatů. Dostal však tresty za pasivitu, musel riskovat, čehož Krpálek využil. V úplném závěru ho zalehl a uškrtil na ipon.

Ve čtvrtfinále narazil na neoblíbeného Švéda Martina Paceka, znovu dominoval a za 1:48 zvítězil. Nejtěžší souboj podle očekávání musel svést v semifinále s Chajbulajevem, s nímž předtím vždy prohrál, mimo jiné na olympijských hrách v Londýně.

Český reprezentant však tentokrát měl převahu a často útočil. Sice neúspěšně, když se Rus vždy z chvatu a držení vykroutil, ale vysloužil si trest za pasivitu a to nakonec Krpálkovi stačilo na vítězství. Sám se chyby vyvaroval. Velmi cenné vítězství ho povzbudilo i do finále a pomohlo mu k historickému zlatu.

Judista Krpálek prozradil: Jaké jsou moje tajné zbraně pro MS?
Video se připravuje ...

Michal Horák podle očekávání nestačil ve 2. kole kategorie nad 100 kilogramů na hvězdného Francouze Teddyho Rinera. S šestinásobným světovým šampionem, který neprohrál od roku 2010, vydržel na tatami 37 vteřin. Splnil si alespoň sen utkat se jako první Čech s jedním z nejlepších judistů všech dob.

Pětadvacetiletý Francouz za posledních šest let prohrál jediný zápas a váhové kategorie nad 100 kilogramů zcela dominuje. Suverénně vstoupil i do šampionátu v Čeljabinsku. Izraelce Ora Sassona zdolal za 49 vteřin, Horák s ním vydržel zápasit ještě o 12 vteřin kratší dobu.

Pro českého judistu, který je v nejtěžší váhové kategorii teprve krátce, jde přesto o nejlepší výsledek na MS v kariéře. Loni vypadl ještě ve váze do 100 kg v 1. kole. Tentokrát svůj první zápas s Australanem Jakem Andrewarthou zvládl a za minutu a půl stihl nejprve wazari a poté i ipon. Zaskočit Rinera se mu nepovedlo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud