31. srpna 2014 • 12:25

Samková jako startérka cyklomaratonu: Poprvé držela pistoli!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snowboardistka Eva Samková pomáhá zvednout lidi z gaučů. Olympijská šampionka je patronkou projektu České unie sportu „ČUS Sportuj s námi“ a jako startérka se zúčastnila 11. ročníku Spoke MTB cyklomaratonu v Kralovicích.



Čtyři sta sedmdesát závodníků, z toho sto dětí, čekalo na startu na její výstřel.

„Nikdy předtím jsem ještě žádné závody nestartovala a ani nedržela v ruce pistoli,“ smála se Samková. „Tahle byla naštěstí malá a snadno se ovládala. Startovala jsem čtyři dětské a tři dospělácké kategorie. Všechny výstřely se mi podařily až na jeden, protože mi zrovna došly náboje – kapsle.“

Tradiční závod na horských kolech nabídl účastníkům okruhy dlouhé 25, 38 a 70 kilometrů, děti jezdily na okruzích v prostoru startu a cíle. Na cyklisty čekal náročný výjezd od řeky Střely z města Plasy a v závěru jim dala pořádně zabrat Potvorská hora s kluzkým terénem plným kořenů.

Eva Samková byla jako startérka cyklistického maratonu úspěšná, dokud jí nedošly náboje
Eva Samková byla jako startérka cyklistického maratonu úspěšná, dokud jí nedošly náboje

„Atmosféra byla skvělá, zúčastnilo se hodně závodníků všech věkových kategorií. Hlavně děti byly nadšené, že si mohou zasoutěžit. Některé na startu sice trochu plakaly, ale s pomocí rodičů nakonec vše zvládly,“ líčila Samková.

Olympijská vítězka ze Soči musela minulou sezonu ukončit předčasně kvůli zlomenině kotníku. V současnosti už je v plném tréninku na novou zimu, ale zároveň se aktivně účastní projektu, který má lidi motivovat ke sportu.

„Líbí se mi, když lidé sportují a zúčastňují se akcí, při nichž si mohou nejen změřit síly, ale také se pobavit a užít si dobré nálady,“ říká Samková. „Mou první akcí v projektu Sportuj s námi byla Volejbalová Dřevěnice.

Volejbal moc neumím, v přípravě zkoušíme jen beach, ale moji rodiče se mu věnují a dokonce pořádají malý turnaj. Kralovice byly zase cílem vyznavačů cyklistiky a tenhle sport je můj oblíbený.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud