26. března 2015 • 14:48

Nedvěd a spol. mají krásnou parťačku. Půlmaraton poběží s českou miss

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři fotbalisté, kteří prošli Spartou, se spojí s dívkou z Ostravy a spolu si v sobotu zaběhnou pražský půlmaraton. Pavel Nedvěd, Vratislav Lokvenc a Tomáš Hübschman vyfasovali do týmu černovlásku Terezu Skoumalovou, Českou Miss World 2014.



Pavel Nedvěd už pražský půlmaraton běžel třikrát, tentokrát ho ale čeká nová zkušenost. Na trať se vydá se svými dvěma fotbalovými parťáky a také s misskou Terezou Skoumalovou.

„Do téhle štafety jsem se dostala trošku náhodou. Když mi pozvání přišlo, dlouho jsem neváhala,“ říká Skoumalová. „Běh je pro mě příjemné odreagování, v mládí jsem dělala atletiku. Doufám, že klukům neudělám ostudu, moc se na ně těším. Uvidíme, co z toho bude.“

Skoumalová sice vyrůstala v Ostravě, ale živení fotbalové rivality od ní nečekejte „Fotbal je sport, který určitě beru, není to ale pro mě sport číslo jedna. Jestli Sparta, Slavie, nebo Baník, od toho jsou tady jiní fanoušci,“ usmála se Skoumalová.

Na trati budou i další osobnosti, například kardiochirurg Jan Pirk, kuchař Emanuele Ridi, fotograf Ondřej Pýcha, bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, klavírní virtuoz Michal Rezek či reportér Martin Veselovský. Ve štafetě se představí i oštěpařka Barbora Špotáková se svým přítelem Lukášem Novotným nebo bývalý desetibojař Roman Šebrle.

Miss Tereza Skoumalová poběží půlmaraton s Nedvědem a spol. Miss Tereza Skoumalová poběží půlmaraton s Nedvědem a spol.Foto profimedia.cz

Keňan chce zaútočit na světový rekord

Favoritem závodu je Keňan Leonard Komon, který měl do Prahy přijet už před třemi lety. Onemocněl ale malárií a jeho tehdejší náhradník, Etiopan Atsedu Tsegay zaběhl senzační čas 58:47 sekundy, jímž jen o 24 sekund zaostal za světovým rekordem. Komon, který drží na silnici světové rekordy na 10 kilometrů a 15 kilometrů, zatím běžel půlmaraton jen jednou, před rokem v Berlíně dosáhl výtečného času 59:14 minuty.

„Určitě chci v sobotu ten čas pokořit a dostat se pod 59 minut,“ říká Komon. „Na tenhle závod se velmi těším. Před třemi lety jsem tu měl být, ale dva týdny před závodem jsem onemocněl malárií a nemohl jsem dorazit. Slíbil jsem si, že do budoucna určitě přijedu, tímto slib plním.“

Komonovi by měl nejvíc konkurovat krajan Geoffrey Ronoh, který vloni při půlmaratonu v Olomouci překvapivě porazil bývalého světového rekordmana v maratonu Wilsona Kipsanga a současného rekordmana maratonského běhu Dennise Kimetta. V Praze pak vyhrál i Grand Prix na 10 kilometrů.

„Možná na tom nejsem tak dobře jako loni, ale jsem v dobré formě,“ slibuje Ronoh.

Favoritkou závodu žen je Keňanka Lucy Kabuuová. Anežka Drahotová bude usilovat o nejlepší český výkon v historii závodu, který zaběhla Jana Klimešová výkonem 1:14:17 hodiny v roce 2000. Osobní rekord Drahotové z loňského roku je jen o osm sekund pomalejší.

„Já udělám, co bude v mých silách. Budu se snažit běžet na tenhle čas,“ slibuje Drahotová. „Chci běžet podle pocitu, abych závod nerozběhla přiliš rychle. Těším se a doufám, že čas pod hodinu čtrnáct deset zvládnu.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud