31. srpna 2015 • 07:03

Nadace Jedličkova ústavu se Spartou: Hráči doprovázeli handicapované

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to taková poměrně banální cesta, když se chcete pěšky vydat od stadionu Sparty fotbalové, ke stadionu Sparty hokejové. Pokud jste však člověkem s handicapem, odkázaným nejen na invalidní vozík, ale i na pomoc asistenta, už taková cesta banální není. A to nejen pro jedince s handicapem, ale i pro jeho asistenta. Své by mohli povyprávět sparťanský fotbalista Marek Matějovský a jeho hokejový parťák Lukáš Pech, kteří si roli asistenta vyzkoušeli.



Začínáme na Letné. Marek Matějovský se setkává s vozíčkářem Jakubem Neubertem. Jakub je v důsledku svého postižení nucen využívat služeb osobního asistenta celodenně a navíc zacvičuje nové asistenty dobrovolníky. Marek mu krátce z tribuny ukáže sparťanský stadion a ihned poté se chopí své nové role asistenta.

„Ta auta člověka dostávají pod tlak,“ sděluje své dojmy Matějovský poté, co převezl svého svěřence přes přechod. Své putování si chlapci zpestří návštěvou hospůdky, kde se setkávají s Lukášem Pechem. Zjišťují, že ani vypití žejdlíku osvěžujícího piva není pro handicapované ničím snadným a že i v tomto případě musí pomoci asistent, jak ukazuje Štěpán Málek, muž, který je asistentem profesionálním.

V cestě dále pokračuje Lukáš Pech, který Jakuba přivede až ke sparťanské aréně v Holešovicích. A jak se oběma sportovcům v nové roli vedlo? To posoudil sám Jakub Neubert slovy: „Když je přestane bavit hokej, nebo fotbal, klidně by se za vozík mohli postavit.“

Přijďte do Palladia a setkejte se s Lukášem Pechem a Markem Matějovským

Ve středu 2.9.2015 od 14:00 budete mít jedinečnou možnost setkat se v NC Palladium s oběma sportovci, kteří se zúčastnili akce „Jedeme v tom s vámi.“ Během akce, kterou moderují Jaromír Bosák a Jiří Hölzel, bude na obrazovkách poskytnutých společností Key Promotion promítán klip, který byl s oběma natočen během jejich cesty s Jakubem Neubertem.

V dalším průběhu akce proběhne rozhovor s oběma sportovci a následně i autogramiáda. Slovo dostane rovněž ředitelka Nadace Jedličkova ústavu Irena Fodorová, která představí Nadaci Jedličkova ústavu a její zaměření. Zároveň se návštěvníci dozvědí, při jakých příležitostech se s Nadací, která letos slaví 25 let své existence, budou moci setkat.

Projekt „Jedeme v tom s vámi“

„Jedeme v tom s vámi“ je projekt Asistence o.p.s., který účastníkům nabízí poznat bariéry veřejné dopravy v Praze sebezkušenostní formou. Od roku 2007 má za sebou cestu Prahou na vozíku více než 500 lidí. Projekt získal v roce 2011 mezinárodní ocenění ERSTE Foundation Award for Social

Integration. Letos rozjíždíme nové kolo. Sledujte stránky věnované projektu: www.jedeme2015.cz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud