6. září 2015 • 14:00

Sporťáček je po pražské zastávce v Braníku rekordní

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejvíc sportů pohromadě. Sporťáček může tohle slovní spojení používat plným právem. Na sobotní pražské zastávce, své letošní třetí, stanovil český rekord v počtu sportovních aktivit na jednom místě.



Zástupce agentury Dobrý den si přímo v branickém areálu Hamr ověřil a hned po poledni vyhlásil, že děti a jejich rodiče si tu mohli vyzkoušet sportovní činnosti na přesně 126 stanovištích jednotlivých klubů a sportovních svazů. Navrch nesčetné množství dalších rozličných aktivit připravených partnery festivalu.

A že si to všechno měl kdo zkoušet – vždyť další maximum, které se v příjemném počasí na břehu Vltavy stanovilo, je to Sporťáčkovské, a sice v počtu lidí. Osm tisícovek návštěvníků a na dva tisíce vystupujících a hostů, to dává do kupy ohromující číslovku 10 000.

Braník žije sportem. Festival Sporťáček oslovil děti i dospělé
Video se připravuje ...

Sporťáček na ni dosáhl už v pátém roce své existence. „Jsem obrovsky spokojený. Takový počet návštěvníků je pro mě úplně neuvěřitelný a představuje pro nás všechny, kteří se na festivalu podílíme, povzbuzení do dalších ročníků. Věříme, že nadále budeme růst takovýmto tempem,“ neskrýval nadšení Jakub Makalouš, ředitel a zakladatel Sporťáčku, jehož těšily i pozitivní reakce ze strany hostů a klubů. „Když za vámi lidé chodí a říkají, že se jim tady líbí, dodá vám to energii,“ liboval si.

Princip festivalu - tedy představit dětem co nejvíc sportů tak, aby zjistili, jaký je pro ně nejzábavnější a na jaký se nejvíc hodí – podpořilo tělesné měření u stanoviště FTVS či analýza sportovních předpokladů u stánku Českého olympijského výboru, díky které se děti dozvěděly, zda vynikají rychlostí, silou nebo rovnováhou.

Jak by jim to šlo v jiném odvětví než v tom, v němž vynikají, si vyzkoušely i dvojnásobná česká rekordmanka v plavání Anna Kolářová a pětinásobná neslyšící lyžařská šampionka z poslední deaflympiády Tereza Kmochová. Obě zaujala lukostřelba. Různé disciplíny si prošel třeba i úspěšný kajakář Jiří Prskavec. „Sporťáček je skvělá akce,“ nechal se pak slyšet.

Vedle něj bavil děti ukázkou svých kousků a nadupaného stroje freestyle motokrosař Petr Pilát se svými mladými svěřenci. Během dne se zastavili, aby se alespoň podepsali či ukázali něco ze svého umění i další špičky ve svých oborech.

Nejvyšší florbalový brankář, reprezentant Jan Barák či skateboardový vítěz světového poháru Martin Pek, dálková plavkyně Abhejali Bernardová a během turnaje, který hrála na Pankráci, přijela podpořit festival i čerstvá mistryně republiky v beachvolejbalu Kristýna „Kiki“ Kolocová.

Na unikátní umělé ledové ploše od společnosti HFL Sports Group si pak s dětmi zabruslil krasobruslař Tomáš Verner a v plné výstroji dorazil otestovat mladé nájezdníky nadaný brankář hokejové Sparty Lukáš Langer.

Sporťáček taky pomáhal potřebným, a to díky Nadaci Agrofert, která spolupracuje s projektem Černí koně. Za každý najetý kilometr na handbiku u jejího stánku putovalo 250 korun organizaci handicapovaných sportovců z SKV Pardubice.

Kolo na ruční pohon si vyzkoušel i ministr financí Andrej Babiš či Antonín Lébl, předseda výboru pro sport a volný čas magistrátu hlavního města Prahy, který nad Sporťáčkem, jenž je partnerem Měsíce náborů Prahy sportovní, převzal záštitu. Tu měla akce i od radní pro sport a volný čas Hany Novákové a předsedy České unie sportu Miroslava Jansty.

Veřejnou premiéru si na Sporťáčku odbyl „živý kulečník“ Billball, na speciálně ošetřeném sněhu se dalo lyžovat a k vyzkoušení byla spousta dalších netradičních sportů, ale i těch největších, jako fotbal či hokej. Český svaz ledního hokeje dokonce v sobotu započal užší spolupráci s festivalem, který mu nově pomáhá s kampaní ‚Pojď hrát hokej‘.

„Byli jsme nadšeni z toho, jak Sporťáček vypadá a jak je to velká akce. Osobně se mi velmi líbí myšlenka přivádět děti ke sportu na základě jejich vlastní zkušenosti. Sami bychom samozřejmě byli nejradši, aby zvolili hokej, i proto se zde do budoucna chystáme prezentovat ještě výrazněji,“ plánoval Milan Hnilička, olympijský šampion z Nagana a dnes ředitel rozvoje mládežnického hokeje v ČSLH. Spolu s ním dorazil i svazový šéftrenér Slavomír Lener a mezi odborníky FTVS byl celý den připravený odpovídat na dotazy rodičů i uznávaný expert na mentální trénink a rovněž úspěšný hokejový kouč Marian Jelínek.

Nového majitele také našlo v sobotu další kolo Author. Získává ho vždy jeden z vylosovaných návštěvníků, kteří vyplnili zelenou kartu, díky níž se volí sport roku. Škodu Fabii na víkend s plnou nádrží od společnosti HAVEX-auto zase projede nejpřesnější tipérka, která odhadla, že do Škody Octavia combi se vejde 36 dětí.

Právě takový počet se přímo pod pódiem, které tradičně patřilo moderátorům Zorce Hejdové a Pavlu Cejnarovi, do vozu nasoukal. Prozkoumat zevnitř popelářský vůz dovolilo AVE, odnést si netradiční fotopamátku šlo ze stánku HappyBoxu, pojišťovna Allianz předala několik poukázek na úrazové pojištění pro děti a face painting a soutěž s pitným režimem obstarala Mattoni.

Kdo se v sobotu do Braníka nedostal, má šanci největší – teď už oficiálně – festival sportu letos navštívit ještě příští sobotu 12. září v Brně a týden nato, v sobotu 19. září, v Plzni.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud