28. října 2015 • 20:50

POCTA pro velikány! Medaili od Zemana dostali Nedvěd a Fibingerová

Autor: nit, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po loňské pauze, kdy se na sportovce při udílení státních vyznamenání na Hradě nedostalo, se letos dočkaly hned dvě velké osobnosti českého sportu. Prezident Miloš Zeman při příležitosti oslav 97. výročí vzniku Československa ocenil Medailí Za zásluhy bývalého fotbalistu Pavla Nedvěda a světovou šampionku ve vrhu koulí Helenu Fibingerovou.



Prezident Zeman ve Vladislavském sále v projevu ocenil vedle příběhů statečnosti i "lidi práce", mezi něž počítá i sportovce, kteří skvěle reprezentovali svoji vlast. "K prestiži státu přispívají enormně," uvedl Zeman.

Pavel Nedvěd  se uznání od prezidenta dočkal jen šest let po konci své aktivní kariéry. Zeman svůj záměr ocenit populárního fotbalistu a v současné době vrcholného funkcionáře Juventusu Turín naznačil už před několika týdny při návštěvě Číny, kde Nedvěd otevřel fotbalovou akademii. To ale není hlavní důvod ocenění.

Pavel Nedvěd dostal vyznamenání od prezidenta. Jako čtvrtý fotbalista
Video se připravuje ...

„To tak z jednoho, možná dvou procent,“ řekl Zeman při nedávném exkluzivním rozhovoru pro Blesk.cz. „Vyznamenání je odměna za to, že je to nejlepší fotbalista Evropy, držitel Zlatého míče. A protože prestiži České republiky udělal na rozdíl od mnoha jiných nesmírnou službu,“ vyzdvihl prezident.

Když Zeman uděloval státní vyznamenání před dvěma lety poprvé, ocenil Medailí Za zásluhy hned čtyři osobnosti ze světa sportu. Dostalo se na atletiku Jarmilu Kratochvílovou, jachtaře Richarda Konkolského, střelce Jana Kůrku a in memoriam na házenkáře Jiřího Víchu. Po loňské absenci se mezi vyznamenanými objevili dva sportovci. Kromě Nedvěda se této pocty při slavnostním večeru na Hradě dostalo i Heleně Fibingerové . Medaili Za zásluhy dostal mimochodem i majitel fotbalového Liberce a firmy Preciosa Ludvík Karl. 

Mistryně světa Fibingerová doplatila na bojkot olympiády

Helena Fibingerová před slavnostním udílení státních vyznamenání na Pražském hraděFoto ČTK
Fibingerová je mistryně světa ve vrhu koulí z roku 1983, osmkrát se stala halovou evropskou šampionkou a výkonem 22,50 metru dodnes drží světový rekord v hale. V roce 1984 byla Fibingerová mezi sportovci, kteří doplatili na československý bojkot olympijských her v Los Angeles, kde by byla hlavní favoritkou. Fibingerová byla členkou KSČ, ale odmítá, že by měla v totalitní společnosti výsadní postavení.

„Já bych ani neřekla. Je mi dneska trošku líto, že je zkreslována historie. Já jsem byla sedmnáct let kapitánkou národního týmu. Kdo v té době žil, ví, že to nelze hodnotit z dnešního pohledu,“ uvedla Fibingerová před několika lety v rozhovoru pro deník Sport.

„Atletika mi dala jméno a já jsem to jméno snažila využít ve prospěch atletiky a svůj. Tečka. Každá generace platí za nějaký vývoj společnosti nějakou daní. Naši rodiče, ti to měli ještě daleko horší. My jsme zaplatili z části totalitou,“ prohlásila Fibingerová, která je v současnosti  ředitelkou marketingové agentury Česká atletika.

Sportovci ocenění Medailí Za zásluhy

1995 Věra Čáslavská
1998 Dominik Hašek
  Martina Navrátilová
  Jana Novotná
  Emil Zátopek
1999 Ivan Hlinka
2001 Jan Železný
2002 Augustin Bubník
2003 Dana Zátopková
2004 Roman Šebrle
  Ája Vrzáňová
2006 Josef Masopust
  Kateřina Neumannová
2008 Antonín Panenka
2009 Josef Váňa
2010 Jaromír Jágr
2011 Jiří Raška
2012 Ivo Viktor
  Barbora Špotáková
2013 Jarmila Kratochvílová
  Jiří Vícha in memoriam
  Richard Konkolski
  Jan Kůrka

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud