4. dubna 2016 • 12:50

Ceny Fair Play dostali Bobrovský i slavný Malysz za pomoc Prokopovi

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý basketbalový reprezentant a úspěšný trenér Jan Bobrovský byl při vyhlašování Cen Fair Play oceněn Hlavní cenou za celoživotní postoj. Zvláštní cenu Fair Play dostal slavný polský skokan na lyžích a současný jezdec rallye Adam Malysz, který na Rallye Dakar pomohl českému závodníkovi Martinu Prokopovi.



Hlavní cenu za celoživotní postoj obdržel legendární basketbalový hráč a trenér Jan Bobrovský, který v aktivní kariéře hrál na OH 1972 v Mnichově a získal dvě medaile na mistrovství Evropy. Jako trenér přispěl jako asistent ke stříbrné medaili mužské reprezentace na evropském šampionátu 1985 a jako hlavní trenér ženského národního týmu získal na ME stříbro a bronz.

„Jsem trochu překvapen. Mě to těší a jsem za to velmi rád,“ uvedl Bobrovský.

Adam Malysz, jeden z nejlepších skokanů na lyžích historie, si vysloužil Zvláštní cenu Fair Play za to, že na Rallye Dakar pomohl českému pilotovi Martinu Prokopovi, který havaroval a jeho vůz skončil na střeše.

„Adam Malysz nelitoval ztraceného času, u české posádky zastavil a pomohl s otočením auta zpátky na kola. Díky jeho nezištné pomoci mohl Martin Prokop v soutěži pokračovat. Už předtím Adam Malysz podobně pomohl španělskému soupeři,“ píše se v odůvodnění.

Ocenili i skupinu horolezců

Zvláštní cenu Český klub Fair Play neuděluje pravidelně, většinou právě v případě, že chce poukázat na čin cizího státního příslušníka, který pomohl českému sportovci.

„Chtěl bych srdečně poděkovat Českému klubu Fair Play. Velmi si tohoto ocenění vážím a považuju ho za čest,“ uvedl Malysz. Cenu za něho převzala polská velvyslankyně v Česku Grazyna Bernatowiczová. „Celá kariéra Adama Malysze byla založená na tom, že sportoval ne proto, aby vítězil za každodu cenu,“ uvedla Bernatowiczová.

Mezi oceněnými byl i cyklista Zdeněk Štybar, který obdržel děkovný dopis za to, že na soustředění na Malorce věnoval skupině mladých cyklistů pod vedením Pavla Vršeckého svůj čas a také materiál v hodnotě desítek tisíc korun.

Skupina horolezců, v které spolu s Janem Trávníčkem, Mirkou Jirkovou, Lukášem Krejčím, Pavlem Michutem nechyběl trenér mužské biatlonové reprezentace Maek Lejsek byla oceněna za to, že při expedici na Manaslu vzdala vlastní výstup, aby pomohla francouzskému a rakouskému horolezci, který bohužel navzdory jejich zásahu nepřežil.

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud