Ivana Jakoubková
27. dubna 2016 • 14:10

Sportovci v TOP 100 nejvlivnějších: Bolt, mlátička z MMA i tenistka z Indie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezi 100 nejvlivnějších lidí světa, které každoročně vybírá americký magazín Time, se i letos dostali sportovci. A nejen američtí! Time ocenil i nejrychlejšího muže světa Usaina Bolta z Jamajky, pilota F1 Lewise Hamiltona z Velké Británie nebo indickou tenistku Sanii Mirzaovou.



Prestižní magazín Time vybírá 100 nejvlivnějších lidí světa od roku 1999. Zařazení do seznamu je vnímáno jako pocta, i když se časopis netají tím, že jde především o jakýkoli zápis do historie, v pozitivním či negativním smyslu. Místo tam mají kontroverzní politici i hvězdy Hollywoodu a reality show.

„Každý z nich něco prolomil. Ať pravidla, rekordy, ticho, nebo hranice. Každý z nich je svým způsobem novátor,“ píše Time.

Letos se po bok amerického prezidenta Baracka Obamy , jeho možného nástupce Donalda Trumpa , zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga , zpěvačky Adele či papeže Františka postavila i desítka sportovců.

Nejsou to evropské fotbalové modly Lionel Messi a Cristiano Ronaldo ani geniální tenista Novak Djokovič . Time vidí hlavně sportovce „amerického světa“, proto ve výběru nikoho nepřekvapí populární bojovnice MMA Ronda Rouseyová, basketbalista Stephen Curry, dvaadvacetiletá vycházející golfová hvězda Jordan Spieth nebo teprve devatenáctiletá plavkyně s českými kořeny Katie Ledecká.

Za mořem však zaujali i šestinásobný olympijský vítěz, jamajská sprinterská hvězda Usain Bolt , trojnásobný šampion formule 1 Lewis Hamilton nebo indická tenistka Sania Mirzaová, která je světovou deblovou jedničkou. Každá osobnost má svého vlastního obhájce. „Usain sjednocuje Jamajku. Má hodně společného s mým otcem,“ soudí nejstarší syn legendárního muzikanta Boba Marleyho Ziggy. „Fascinuje mě jeho život mimo závodění. Jeden den na módní přehlídce v Číně, druhý den hladí tygry v Mexiku. Dělat tolik věcí a ještě závodit bych nedokázal, on to zvládá s přehledem,“ řekl o Hamiltonovi bývalý mistr světa F1 Mario Andretti. „Sania inspiruje mladé Indy, aby se nebáli jít za svými sny,“ tvrdí Sachin Tendulkar, jeden z nejlepších hráčů kriketu v historii.

Time dělí osobnosti na titány, ikony, lídry, umělce a průkopníky. V poslední kategorii zaujaly americká šermířka Ibtihaj Muhammadová, která si jako první Američanka prosadila, že bude na olympiádě v Riu startovat v hidžábu, a televizní celebrita Caitlyn Jennerová, která loni absolvovala změnu pohlaví. Mezi sportovce ji řadí fakt, že v roce 1976 ovládla, ještě jako Bruce Jenner, olympijský desetiboj v Montrealu.

Podívejte se na sportovce v TOP 100 nejvlivnějších lidí světa podle časopisu Time>>>

Ronda Rouseyová – bojovnice MMA (USA)
Ronda Rouseyová – bojovnice MMA (USA)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud