Ondřej Němec
20. června 2016 • 18:30

Bojová umění v Tloskově: Dělové pěsti, judo a Ben Cristovao s Barbary

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den naplněný mimořádným programem. Klienti a hosté Centra sociálních služeb v Tloskově zažili v sobotu 18. června den bojových umění, který jim nabídl skvělou přehlídku toho nejlepšího z kung-fu, taiji a juda. Akci podpořil i Ben Cristovao, který předvedl tipy na cvičení i sebeobranu.



Show, která bavila všechny zúčastněné. Bez výjimky! Matěj Lipský, ředitel Centra sociálních služeb Tloskov zorganizoval druhý ročník Dne bojových umění. Mentálně a tělesně postižení klienti centra tak mohli vidět a vyzkoušet, jak jim může sport pomáhat.

„V Tloskově se už za bývalého ředitele léčilo sportem a hudbou,“ prozradil Lipský, který je sám judistou i hudebníkem. K zorganizování akce jej inspiroval Judo Show Cup. „Tam jsem zjistil, že to může být velká zábava.“

Kung-fu, taiji, judo, grappling. To vše mohli diváci nejen vidět, ale i vyzkoušet. A to přímo ve dvoře zámku Tloskov, kde všichni vystupující předváděli to nejlepší ze svých sportů na trávníku před hlavní budovou.

Taiji akademie Praha v čele s trenérem Petrem Donátem, předvedla eleganci prastarého bojového umění, ale také jeho razantnější podobu v sestavě „Dělové pěsti“. V průběhu celého vystoupení se jejich pohyby pokoušelo napodobit mnoho klientů centra.

Následovalo představení juda v podání zápasníků slavného TJ Sokol Vršovice. Na žlutých žíněnkách pod lipami nastoupil v kimonu i sám ředitel Lipský, který na konci této části programu nabídl klientům, že s ním můžou praštit o zem a pak absolvoval několik rychlých pádů.

VIDEO: Podívejte se na sestřih ze Dne bojových umění v tloskově
 

„Byl to příjemný den a máme radost, že jsme udělali kus práce a všichni byli spokojeni,“ zhodnotil zpětně vystoupení Jaroslav Zeman, judista veterán. „Evidentně z toho měli radost. Byli nadšení. A moc pěkný bylo, když jim Matěj řekl, že si můžou praštit se svým řiditelem, v tu chvíli jsem jim strašně záviděl,“ řekl pobaveně Richard Jelínek, jeden z nejlepších českých judistů. „Hlavně obdivujeme Matěje Lipského, dělá neskutečnou práci. Chce to obrovskou trpělivost a vůli,“ řekl uznale Václav Mornštejn, další z veteránů. „I na lidech, kteří tu jsou, je vidět, že si ho váží,“ doplnil Jiří Valdauf.

O největší zájem publika se postaral Ben Cristovao, který dorazil i se členy týmu Barbaři, Martinem Kramlem a Milanem Obořilem. Nejprve klientům předvedli, jak se dá venku cvičit. Pak Cristovao nabídl divákům, že kdo chce, může se jej pokusit přeprat. Názorně pak předváděl, jak můžou při sebeobraně využít grapplingu, kterému se sám už dlouho věnuje. Den bojových umění v Tloskově zakončil krátký koncert Bena Cristovaa za doprovodu kytaristy a zpěváka Kristiana. Mezi hity oblíbeného interpreta překvapivě zazněly i úvodní sloky písně Tři kříže.

„Mám hroznou radost, že můžu být součástí něčeho takového, že můžu pomoci,“ řekl Cristovao krátce poté, co dal každému z přítomných fanoušků možnost získat fotku nebo podpis.

Centrum sociálních služeb v Tloskově očima Bena Cristovaa

„Lidi tady mají rozdané karty úplně jinak, než my ostatní. Jsem rád, že je tu něco, co jim tak pomáhá. A můj hlavní pocit je obrovská pokora. Jak vůči lidem, co se tady o ně starají, tak vůči životu, jako takovému. Člověk si uvědomí, jaké má štěstí, když se narodil zdravý a se vším. Podle toho by měl každý přistupovat k problémům. Říct si v tu chvíli, Pane Bože, já jsem zdravý člověk, který může chodit po planetě a dělat si co chce. To je obrovské štěstí. Přístup Matěje Lipského je ohromně správný. Je dobře, že na to jde přes pohyb. Pohyb nepotřebuje žádný jazyk, žádnou artikulaci. Potřebuje jen ukázat, navést, vyzkoušet. A ta radost z toho je okamžitá.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud