14. září 2016 • 13:13

Ruská pomsta? Hvězda z Ria bere stimulanty, hackeři nařkli i Serenu

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle už je regulérní kybernetická válka... Hackeři ze skupiny, která se říká Fancy Bears, opět napadli počítačové systémy světové antidopingové agentury (WADA) a zveřejnili citlivé údaje o amerických sportovcích na olympiádě v Riu de Janeiro. Veřejnost se tak dozvěděla, které hvězdy mají povoleno užívat zakázané látky ze zdravotních důvodů. Stopy hackerského útoku vedou do Ruska.



Podle uniklých dokumentů gymnastická hvězda z Ria Simone Bilesová užívá nedovolené psychostimulanty, tenistka Serena Williamsová zase protizánětlivé léky používané k léčbě svalových zranění.

Čtyřnásobná olympijská vítězka v gymnastice (ke zlatům přidala ještě bronz) podle hackerů užívá lék Ritalin, což je stimulant příbuzný amfetaminům. Devatenáctiletá Američanka v reakci na zveřejnění citlivé informace uvedla, že přípravek bere už od dětství, protože trpí ADHD, tedy poruchou pozornosti s hyperaktivitou.

„Chci, abyste věděli, že věřím v čistý sport, vždy jsem dodržovala pravidla a budu v tom pokračovat, protože fair play je pro sport klíčové a i pro mě osobně zásadní,“ uvedla v prohlášení na sociálních sítích.

„To, že trpím ADHD není nic, za co bych se měla stydět a nemám problém s tím, aby to lidé věděli,“ vzkázala pak ještě na Twitteru hackerům.

Bilesová i podle prohlášení amerického gymnastického svazu má všechna potřebná povolení od WADA, aby lék (jehož podávání dětem je mimochodem kvůli jeho návykovosti a podobnosti běžným drogám předmětem vášnivých diskuzí mezi odborníky) mohla užívat.

Licence na doping

Kybernetický útok má podle WADA podminovat důvěru v globální antidopingový systém. I proto hackeři zveřejnili údaje sportovců, kteří mají tzv. výjimku pro terapeutické užívání, díky níž mohou po lékařském ověření brát jinak zakázané látky. Podle hackerské skupiny je těchto „licencí na doping“ obrovské množství, třeba Serena Williamsová tak bere nedovolené protizánětlivé léky. Fancy Bears také pohrozili, že zveřejní i další citlivé údaje.

Podle povahy útoku, který se tentokrát zaměřil na americké sportovce, se zdá pravděpodobné, že přišel z Ruska. To tvrdí i WADA, které prý ruský původ potvrdily bezpečnostní složky. Moskva logicky jakékoliv zapojení Kremlu či tamních tajných služeb razantně popírá.

Americká gymnastka Simone Bilesová mává divákům v Riu poté, co získala své čtvrté zlato
Americká gymnastka Simone Bilesová mává divákům v Riu poté, co získala své čtvrté zlato

Interní systém WADA napadli hackeři už v srpnu, kdy se nabourali do účtu ruské běžkyně Julije Stěpanovové, která s manželem pomohla odkrýt masivní státem organizovaný doping v ruském sportu. Útočníci se tehdy dostali i k datům o jejím pobytu a Stěpanovová, která se od provalení skandálu skrývá, se bála o život.

Obří dopingová aféra vyvrcholila vyloučením ruských atletů z olympijských her v Riu a dokonce všech sportovců z Ruska z právě probíhající paralympiády. Představitelé ruského sportu i politiky od té doby cítí křivdu a nejvíc obviňují právě Američany. Válka slov však už evidentně přerostla někam dál...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud