Ondřej Němec
28. listopadu 2016 • 10:37

Úspěšné repete! Rafigaev, Herčka a Cristovao získali další medaile v jiu jitsu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi válí v brazilském jiu jitsu. Před týdnem získali šest zlatých medailí na šampionátu v Madridu a poslední listopadový víkend odjeli posbírat cenné kovy na prestižní mezinárodní turnaj v Paříži. Eldar Rafigaev, Michal Herčka a Ben Cristovao tak skvěle reprezentují českou akademii Jungle BJJ.



Nezpochybnitelná kvalita. Tak by se dala hodnotit česká akademie brazilského jiu jitsu Jungle BJJ, která si od svého vzniku v roce 2006 vydobyla veliký respekt. Během víkendu předložili další důkazy úspěchu zápasníci Eldar Rafigaev, Michal Herčka a Ben Cristovao, když na uznávaném šampionátu v Paříži získali celkem šest cenných medailí.

Ben Cristovao, Eldar Rafigaev a Michal Herčka (nahoře) pod Eiffelovou věží
Ben Cristovao, Eldar Rafigaev a Michal Herčka (nahoře) pod Eiffelovou věží

Nejvíc již tradičně ukořistil devětadvacetiletý bojovník moldavského původu Eldar „Yakuza“ Rafigaev. Z turnaje si totiž na krku odnesl celkem čtyři zlaté medaile. Vyhrál totiž zlato mezi hnědými pásy jak v kategorii gi (s kimonem) tak i no-gi (bez kimona, grappling), navíc se zúčastnil otevřeného finále vah, kde opět opanoval obě kategorie.

„Ukončil jsem všechny na páky nohou,“ upřesnil nepřekonaný vítěz, kterého výhry rozhodně nepřestávají bavit. „Není to nuda. Baví mě, že přijedu na závody, všichni vědí, co budu dělat, všichni znají obranu, ale stejně to udělám,“ dodává s potutelným úsměvem Rafigaev.

VIDEO: Podívejte se na sestřih z mezinárodního šampionátu v Madridu


Zlato mezi modrými pásy získal osmatřicetiletý zápasník a trenér v jedné osobě Michal „Timbalada“ Herčka, jenž se bojovým sportům věnuje už od jedenácti let. 

„Bylo to úžasný, dal jsem jen zápas v jedné kategorii, protože z Madridu mám nataženy loket,“ prozradil nadšený vítěz. „Potom jsem si už jen užíval Eldarovy a Benovy zápasy.“

Ben Cristovao, zápasící mezi bílými pásy, si z Paříže tentokrát odvezl bronzovou medaili. Podle Herčky si ale zasloužil lepší kov. „Ben vyhrál 20:0 na body první zápas. Druhý prohrál, ale byl podle mě lepší. Rozhodčí dle mého úsudku udělal chybu, bylo to o vlásek.“

VIDEO: Cristovao je jedním ze zakladatelů nové akademie jiu jitsu v Brně 


Se stejným uznáním hodnotí výkon Bena Cristovao i nepřekonatelný Rafigaev: „Tentokrát mě nejvíc bavilo koukat na Bena, jak zápasí a přemýšlí u toho. Po každém zápase na tatami je o kus dál.“

Každopádně se i v případě devětadvacetiletého zpěváka a bojovníka jednalo o úspěšné tažení. Zvlášť s ohledem na skutečnost, že už před týdnem ve Španělsku, kde získal zlato, nebyl Cristovao v nejlepší zdravotní formě a musel brát antibiotika. Ve čtvrtek navíc absolvoval dvouhodinovou show ve vyprodaném pražském klubu NoD.

Hlavní trenér Jungle BJJ Fernando Nascimento Araujo (původem z Brazílie) tak určitě nelituje, že právě v Čechách založil svou akademii. 

JIU JITSU
Brazilské Jiu Jitsu, zkráceně BJJ, je bojové umění, úpolový sport a sebeobranný systém, který se zaměřuje na úchopy, páčení a škrcení, jež se uplatňují hlavně v boji na zemi. Umění bylo odvozeno z japonského bojového umění Kodokan judo na počátku 20. století, který se sám vyvinul z japonského ju jutsu v 19. století. Umění podporuje zásadu, že menší, slabší člověk se může úspěšně bránit proti většímu, silnějšímu útočníkovi pomocí správné techniky, především uplatňováním páčení a škrcení.

GRAPPLING
Způsob zápasu, v němž je cílem dostat soupeře do situace, kdy je donucen se vzdát. Využívá se k tomu techniky označené anglickým výrazem submisson. Jde primárně o techniky z boje na zemi – páčení (zámky), škrcení, lámání. Grappling je ve své podstatě sportovní verzí MMA, která nepovoluje údery a kopy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud