1. prosince 2016 • 11:11

Nominace na Sportovce roku: Krpálek, Koukalová, Plíšková i Ondra

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský vítěz v judu a favorit ankety Lukáš Krpálek je v elitní desítce, z níž bude zvolen Sportovec roku 2016. Mezi elitu se dostalo deset zástupců různých sportů, z nichž je šest medailistů z her v Riu de Janeiro. V prvním kole ankety hlasovalo 216 členů Klubu sportovních novinářů, vítěz bude dekorován ve čtvrtek 22. prosince večer v pražském hotelu Hilton.



Podle abecedního pořadí jsou v desítce rychlostní kanoista Josef Dostál , biatlonistka Gabriela Koukalová , Krpálek , biker Jaroslav Kulhavý , sportovní lezec Adam Ondra, tenistka Karolína Plíšková , vodní slalomář Jiří Prskavec , rychlobruslařka Martina Sáblíková , veslař Ondřej Synek a oštěpařka Barbora Špotáková .

Podívejte se na největší úspěchy nominovaných ve FOTOGALERII:

Kajakář Josef Dostál si hýčká svou stříbrnou medaili z kilometrové trati v Riu
Kajakář Josef Dostál si hýčká svou stříbrnou medaili z kilometrové trati v Riu

V kategorii týmů jsou ve tříčlenném finále - opět podle abecedního pořadí - biatlonová štafeta žen ve složení Eva Puskarčíková , Lucie Charvátová , Veronika Vítková a Gabriela Koukalová, čtyřkajak mužů Daniel Havel , Lukáš Trefil , Josef Dostál a Jan Štěrba a tenisový tým žen Petra Kvitová , Karolína Plíšková, Barbora Strýcová , Lucie Hradecká a kapitán Petr Pála.

Krpálek je favoritem ankety, neboť je letos jediným českým olympijským vítězem. Mohla by tak skončit desetiletá nadvláda žen. Mezi adepty na přední umístění patří také dvojnásobný medailista z Ria Dostál, celková vítězka Světového poháru Koukalová či Sáblíková, která letos vyhrála Světový pohár, získala tři tituly mistryně světa a je i mistryní Evropy ve víceboji.

ROČENKA 2016 právě v prodeji: Top události, výsledky a zajímavosti
Video se připravuje ...

Vysoko ve výsledcích mohou být také držitel stříbrné olympijské medaile Kulhavý nebo tenistka Karolína Plíšková, hráčka elitní desítky a opora fedcupového týmu. Ten počtvrté za posledních pět let tuto soutěž vyhrál, proto je v anketě jasným favoritem kategorie týmů, kde bude obhajovat loňské vítězství.

Překvapením v nominaci je Ondra, jenž se letos stal mistrem světa v lezení na obtížnost, vicemistrem světa v boulderingu a nedávno na sebe upozornil unikátním rekordně rychlým výstupem na obtížnou stěnu Dawn Wall v amerických Yosemitech. V desítce mělo horolezectví dosud zastoupení jen dvakrát: v roce 1961 obsadil Radovan Kuchař třetí místo a v roce 1984 byli Zoltán Demján pátý a Jozef Psotka desátý.

Adam Ondra předvedl fantastický výkon
Video se připravuje ...

Do desítky Sportovce roku se naopak nedostal hokejista Jaromír Jágr (11.), kterému chybělo pouhých 18 bodů k devatenácté účasti v Top Ten. Loňská vítězka atletka Zuzana Hejnová , čtvrtá z OH v Riu, skončila na 23. místě. Místo v desítce obhájili z loňska Sáblíková, Synek, Koukalová a Prskavec.

Další výsledky ankety Sportovec roku 2016:
Jednotlivci:
11. Jágr (hokej) 303 b.,
12. Ledecká (lyžování a snowboarding) 265,
13. Strýcová 230,
14. Kvitová (obě tenis) 224,
15. Satoranský (basketbal) 195,
16. Čech (fotbal) 188,
17. Kreuziger (cyklistika) 181,
18. Šafářová 110,
19. Štěpánek (oba tenis) 80,
20. Maslák (atletika) 79,
21. Hertl (hokej) 64,
22. Berdych (tenis) 51,
23. Hejnová (atletika) 49,
24. Hradilek (vodní slalom) 38,
25. Petráček (plavání) 34,
26. Samková (snowboarding) 33,
27. Hradecká (tenis) 27,
28. Strachová (lyžování) 24,
29. Fuksa (rychlostní kanoistika) 21,
30. Vadlejch (atletika) 17.

Týmy:
4. basketbalistky 3x3 ČR 54,
5. Bílí Tygři Liberec (hokej) 50,
6. AC Sparta Praha (fotbal) 48.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud