Martin Hašek
25. února 2017 • 14:33

Šampion Krpálek čelí velké výzvě. Co ho v nové kategorii čeká?

Vstoupit do diskuse
0
  • Lukáš Krpálek slaví velké vítězství na olympiádě v RiuLukáš Krpálek slaví velké vítězství na olympiádě v RiuFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Pro fanoušky juda na celém světě je to opožděný vánoční dárek. Lukáš Krpálek zítra startuje v Grand Prix v Düsseldorfu ve svém prvním závodě po přechodu do těžké váhy. Bude to pro něj první turnaj od loňského olympijského triumfu v Riu de Janeiro. Od té doby přibral, v neděli se mu však hned na úvod v pavouku rýsuje golem o hmotnosti 180 kilogramů. Co všechno start jeho nové kariéry obnáší?

  • Kila navíc

    Světové judo věří Krpálkovi: Jen ty můžeš porazit obra, který pořád vítězí!
    Video se připravuje ...

    Přechod do těžké váhy pro Krpálka znamenal konec únavného shazování. V minulosti musel ze své běžné hmotnosti před závody hubnout kolem 6–7 kilogramů. Teď musel naopak přibrat. Udělal sice radost své manželce Evě, která mu ráda vyvařuje, hmotnost si ale nemohl vyjíst, nová kila musel v posilovně tvrdě vydřít do svalů. „Není úplně jednoduché na váze nabrat v té formě, v které potřebujeme,“ říká Krpálek. „Nyní se pohybuju kolem sto patnácti kilo, za což jsem hrozně rád. Optimální váha by se měla pohybovat mezi 115–120 kily.“ Trenér Petr Lacina je spokojený. „Zatím je to tak akorát, myslím, že je to takhle správně,“ hodnotí Lacina. „Stalo se, že přišel na trénink a působil neohrabaným dojmem, ale Japonci ho z toho na posledním kempu vyléčili.“

  • Výzva Rinerovi

    Judista Lukáš Krpálek se stal Sportovcem rokuFoto Dominik Bakeš (Sport)

    Přechodem do těžké váhy Krpálek vyzval suverenitu krále světového juda Teddyho Rinera. Sedmadvacetiletý Francouz je v těžké váze osminásobným mistrem světa a dvojnásobným olympijským šampionem. „Bývalý světový a evropský šampion Krpálek je teď mužem, který může udělat problémy šéfovi těžké váhy Teddymu Rinerovi, který je neporažený od roku 2010,“ píše se na stránkách mezinárodní federace IJF v pozvánce na turnaj v Düsseldorfu. Riner sice bude chybět, ale Krpálek bude v Düsseldorfu nejsledovanější osobou. „Všichni se na to doslova těší, každý o tom mluví. Nejenom trenéři, závodníci, i činovníci IJF. Těší se celá judo family,“ usmívá se Lacina.

  • Nová pravidla

    Krpálek vymýšlel taktiku na slavné bijce: Tysona unavit, Gudase dostat z ledu
    Video se připravuje ...

    Jedním z důvodů, proč Krpálek odjel do Düsseldorfu, byla snaha si co nejdřív vyzkoušet nová pravidla. „Abych neměl první start na mistrovství Evropy,“ vysvětluje Krpálek. Novinky byly před dvěma týdny při Grand Slamu v Paříži přijaty hodně rozporuplně. Základní doba zápasů nově netrvá pět minut, ale jen čtyři. To fyzicky skvěle připravenému Krpálkovi moc nevyhovuje. Diskvalifi kace Hansoku make následuje už za tři penalizace (tzv. šido) místo čtyřech. V praxi ale rozhodčí tresty příliš neudělují. „Nechávají závodníky, aby se hodili. Jenže tím se zápasy prodlužují. Očekáváme, že se hodnocení trestů přiostří, jinak to bude nekoukatelné,“ říká Lacina.

  • 180 kilo

    Lukáš Krpálek slaví velké vítězství v olympijském turnajiFoto Barbora Reichová (Sport)

    V prvním kole se Krpálek v Düsseldorfu střetne s Kubáncem Alexem Garcíou Mendozou, který je na tom se 110 kilogramy váhově podobně jako on. Pokud však uspěje, hned ho čeká o něco těžší zkouška. V pavouku se rýsuje ohromné tělo Rumuna Daniela Natey, které měří přes dva metry a váží kolem 180 kilo. Natea je šampion loňského turnaje Masters. Krpálek byl s podobným scénářem smířený. V těžké váze je nováčkem, nepatří mezi nasazené, a proto bylo jasné, že ho hned v úvodních kolech potká náročný soupeř. „V téhle váhové kategorii nemám žádné body, budu tam jako nováček,“ říká Krpálek. „V tomhle bude nevýhoda. Jedu od nuly, ale s tím se musí počítat.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud