26. února 2017 • 19:50

Krpálka vyřadil až Japonec, předtím pomuchlal 180kilového drobečka

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Judista Lukáš Krpálek úspěšně zahájil svůj první turnaj po přechodu do těžké váhy. V Düsseldorfu v dopoledním bloku zvládl tři zápasy, včetně boje proti 180 kilogramů těžkému Rumunovi Danielu Nateovi, a dostal se do semifinále. Až v něm prohrál s Japoncem Kokorou Kageurou a v boji o bronz s Kazachem Jeržanem Šynkejevem, přestože byl aktivnější než soupeři. Český olympijský vítěz ale dokázal, že i v nejvyšší váhové kategorii bude mít jen ty nejvyšší ambice.



Ve světě medvídků se Lukáši Krpálkovi se dlouho osvědčovala jeho tradiční vítězná taktika boje na zemi, v tzv. ne-waze. Na Grand Prix v Düsseldorfu všechny zápasy ukončil držením před časovým limitem.

V prvním kole si takto poradil s Kubáncem Alexem Garcíou Mendozou. Ve druhém kole ho čekal očekávaný střet s 180 kilogramů těžkým Rumunem Nateou. Nejdřív se mu povedl chvat oceněný wazari a pak soupeře znovu udržel za ippon.

Krpálek už se dostal za 115 kilo: Nechci, aby se mnou vytírali žíněnky
Video se připravuje ...

„Je pravda, že země je moje silná stránka. Nečekal jsem, že by to na ně platilo. Jsou přece jenom o poznání těžší než já, za zemi není jednoduché je přetočit, chytit je do držení a následně je udržet,“ řekl Krpálek pro Radiožurnál.

„Oba dva zápasy byly pro mě hrozně těžké. Kubánec, nesmírně silný, vždycky, když do něj nastoupím, tak se člověk bojí, aby mě neokombinvoval. Ve druhém zápase jsem to šel zkusit, šel jsem do toho dát maximáum, ono to vyšlo,“ radoval se Krpálek. „Měl jsem tam supr nástupy, sice byly vždycky na hraně, že mě mohl otočit, ale naštěstí jsem to ustál. Na tresty jsem vedl, následně, když on chtěl zaútočit, tak jsem ho z toho otočil a chytil do držení.“

Krpálek přiznával obavy z dalšího kola, v němž mu hrozil 207 centimetrů vysoký Rus Sajdov. Místo něho se však ve třetím zápase nakonec utkal s Belgičanem Benjaminem Hermegniesem. Na něm si nejdřív chvatem sumi-gaeši vynutil wazari a pak opět ukončil zápas držením.získal waza-ari a pak opět ukončil zápas držením.

Ultrakrabice neudělala nic a stejně vyhrála

Zbraň na Krpálka našel až jednadvacetiletý Japonec Kageura, který se české hvězdě vyrovnal v pohyblivosti. Rodák z Jihlavy sice několikrát zaútočil, ale Kageura mu vždy stihl z chvatu utéci. Naopak hned na začátku prodloužení zaspal Krpálek a japonskému soupeři vyšel chvat dokonale.

"To dopoledne bylo super, tam jsem odvedl skvělou práci. Mrzí mě ale, že v těch posledních dvou zápasech jsem to nedotáhl do lepšího konce. Kdybych prohrál jeden z těch prvních dvou zápasů, tak bych to pochopil, protože to byli mnohem lepší soupeři. Místo toho prohraju s Japoncem, kdy jsem cítil celou dobu, že to mám pod kontrolou. A v prodloužení udělám zbytečnou chybu," litoval Krpálek.

V boji o bronz se Krpálek nadřel s Kazachem Šynkejevem. Přes veškerou snahu silného soka hodit nedokázal. "Kazach byl o hlavu menší, což je v této kategorii pro mě velká nevýhoda. Ve stovce jsou tito menší judisté krabice, tady jsou to ultrakrabice, které se těžko hází. On neudělal skoro nic a stejně vyhrál," konstatoval Krpálek.

Jednou totiž sám chyboval, nechal se chytit na zemi, a i když ještě stihl z držení utéci, Šynkejevovi to stačilo na wazari. Krpálek pak soupeře v poslední minutě tlačil, ale Kazach se i díky zdržování ubránil.

Krpálkovi v tom nepomohla změna pravidel, protože zápasy se zkrátily z pěti na čtyři minuty. "Kdyby to bylo na pět minut jako při starých pravidlech, tak by to asi dopadlo jinak. Soupeř na konci sotva stál a nemohl se zvednout ze země, přesto vyhrál. To mě mrzí," dodal Krpálek.

Dalším dvěma českým judistům se nedařilo. David Klammert ve váze do 90 kilogramů prohrál hned první zápas se Švýcarem Cirilem Grossklausem v prodloužení na wazari. Michal Horák ve váze nad 100 kilogramů rovněž v prvním souboji nestačil na stříbrného medailistu z olympijských her Hisajošiho Harasawu z Japonska.

Světové judo věří Krpálkovi: Jen ty můžeš porazit obra, který pořád vítězí!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud