6. července 2017 • 04:15

Smluvní život hvězd v USA: Diety, pokuta za nadváhu i taxi po alkoholu

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
  • Jak žijí sportovci v USA? Sto dolarů za jídlo, v NFL platí za nadváhuJak žijí sportovci v USA? Sto dolarů za jídlo, v NFL platí za nadváhuFOTO: Koláž iSport.cz

    Kolik peněz dostávají sportovci v Americe denně na jídlo? Jak dlouhé musí mít volno? A jak se ve Spojených státech řeší nadváha či alkohol? To zveřejnil server CNN International, který odhalil detaily kolektivních smluv ve čtyřech největších sportovních ligách v Americe - hokejové NHL, basketbalové NBA, baseballové MLB a největší soutěži amerického fotbalu NFL.

  • MLB

    Závěrečná radost byla obrovskáFoto Reuters / David Richard-USA TODAY Sports

    Baseballová MLB má přísné nároky na žvýkací tabák. Doteď ho nesměli používat při rozhovorech v televizi a setkáních s fanoušky, od nové sezony bude úplně zakázáný na některých stadionech, navíc hráči, kteří debutovali po roce 2017, ho nebudou moci užívat vůbec. Pokud některý z hráčů zákaz poruší, poprvé ho ještě čeká varování, od druhého prohřešku dostane i pokutu 5 tisíc dolarů (115 tisíc korun). 

    V letadle sice baseballisté nedostanou možnost cestovat první třídou, mají ale stejné jídlo, jako to v první třídě. Každá dvojice hráčů sedících vedle sebe navíc dostane tři letenky, aby se nikdo nemusel mačkat na prostředním sedadle. Každých nanejvýš dvacet dní musí hráč MLB dostat volno.

  • NFL

    Hvězdný hráč amerického fotbalu Rob GronkowskiFoto Profimedia.cz

    Hráči amerického fotbalu musí od týmu dostat 122 dolarů (2800 korun) na jídlo na den, pokud jejich mužstvo neposkytuje stravu z vlastních zásob. Do těch se nepočítá jídlo, které hráči dostanou v letadlech, při cestování se tak mohou solidně nadlábnout.

    Nic se ale nesmí přehánět. NFL totiž trestá hráče za nadváhu, a to dokonce za každou libru hmotnosti navíc. Necelých pět set gramů nad limit může přijít až na 630 dolarů (14 a půl tisíce korun), pokuta se s každou další librou o stejnou částku navyšuje. Fotbalista může být potrestán maximálně dvakrát za týden.

    Každý fotbalista pod smlouvou s týmem NFL má nárok na minimálně 4 dny volna každý měsíc.

  • NBA

    Golden State Warriors získali popáté v historii titul v NBAFoto AP Photo/Marcio Jose Sanchez

    Basketbalové hvězdy mají narozdíl od těch baseballových nárok na letenky v první třídě, za předpokladu, že jejich let potrvá přes hodinu. Na jídlo dostávají o rovných sedm dolarů více, než jejich protějšci z amerického fotbalu, mohou tedy utratit 129 dolarů (2960 korun). 

    Každý hráč NBA musí během základní části dostat alespoň osmnáct dní volna. Do slova "volno" nespadá jen to, že nebude hrát. Ve volném dni se nemusí zapojovat do žádných týmových aktivit, od tréninku až po rozhovory pro média. 

    Kolektivní smlouva NBA obsahuje dokonce i odstavec o All Star Game. Pokud je hvězdný hráč zvolen do sestavy, musí se zápasu zúčastnit, samozřejmě je-li zdráv. Dostane za to ale nemalý obnos peněz a může si pozvat dva hosty, kteří na náklady ligy přiletí do místa konání první třídou.

  • NHL

    Bek Pittsburghu Ron Hainsey si ve 36 letech si zahrál letos vůbec poprvé v play off. A hned vyhrál Stanley CupFoto Profimedia.cz

    Co se týče peněz vyhrazených na jídlo, jsou hokejisté chudí příbuzní. Obrazně řečeno, samozřejmě, stále dostávají 104 dolarů (2400 korun) na den. Na cestách musí hráči NHL dostat devět volných nočních hodin, které se počítají od příjezdu na hotel do prvního ranního tréninku.

    Hokejisté nesmí pít alkohol v letadlech, na letištích ani na hotelech, pokud jim kouč neudělí výjimku. Jiná část pravidel o alkoholu je ale mnohem benevolentnější. Pokud se někdo z hráčů, kteří vlastní auto, opije, klub mu bez dalších otázek či trestů musí uhradit cestu taxíkem domů či na hotel, aby se předešlo případům opilých řidičů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud