5. října 2017 • 13:24

Hrozí zavření sportovišť. Změna podmínek pro dotace je málo pravděpodobná

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovci budou s ministerstvem školství dál jednat o změně podmínek dotačního programu IV na provoz a údržbu sportovišť. Za současného stavu na něj nedosáhne drtivá většina klubů a tělovýchovných jednot a reálně hrozí, že budou muset svá sportovní zařízení uzavřít. Pokud se podaří vyjednat změnu, oddíly jsou připraveny žádosti podat prakticky obratem. Náměstek pro řízení sekce sportu a mládeže ministerstva Karel Kovář dnes novinářům řekl, že další úpravu programu nevylučuje, ale zdá se mu nepravděpodobná.



"Já si myslím, že vždycky je možnost, byť jsem si skoro jistý, že všechna možná řešení, které jsme navrhovali v rámci situace, jsme probrali. A vzhledem k tomu termínu nevím, zda se nám podaří najít jiné řešení," uvedl Kolář.

Dotace na provoz a údržbu fungovaly dvacet let. Na letošek byly peníze rozděleny už v dubnu a kluby s nimi ve svých rozpočtech počítaly. Ministerstvo ale na konci září program zrušilo s vysvětlením, že byl v listopadu 2016 vypsán špatně, a pak ho vypsalo znovu.

Podle Kováře to nesouvisí s dotační kauzou, která na jaře českým sportem otřásla. "Programy prošly vnitřním auditem a vnitřní audit nám doporučil další postup z hlediska transparentní metodiky, nezkoumal samotnou výzvu," vysvětlil.

Drtivá většina klubů ale nyní na peníze nedosáhne. "Ministerstvo účelově vybralo jen úzkou skupinu, která drží deset procent sportovního majetku," poznamenal na dnešní tiskové konferenci místopředseda České unie sportu Marek Hájek.

Doufá, že se to ještě podaří napravit. Muselo by se tak stát na pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy Stanislava Štecha . "Snad pan ministr najde řešení a ještě zvrátí to špatné vypsání tak, aby se program vrátil do normálu a kluby mohly o peníze zažádat," řekl Hájek.

Oni to klidně odepíšou, řekl místopředseda ČUS

Vzhledem k přístupu úřadu ke sportovním dotacím v letošním roce ale příliš optimistický není. "Já po té skepsi z roku 2017, která provází činnost úředníků ministerstva vůči sportu, tak tomu dávám třicet procent. Oni to klidně prostě odepíšou," poznamenal.

Na provoz a údržbu sportovišť bylo letos určeno asi 250 milionů korun. Například 25 hokejových klubů mělo dostat celkem 7,5 milionu korun. "Lední hokej je velmi náročný na údržbu, opravy a provoz. Hokej si na ty peníze vůbec nesáhne. Svaz nemá žádný majetek, nevybírá žádné přímé příspěvky od rodičů," upozornil generální sekretář hokejového svazu Milan Urban.

Sportovní svazy nemohou žádat o peníze také kvůli tomu, že nově je v podmínkách programu povinnost vybírat alespoň stokorunový členský poplatek. Svazy ale peníze od členů zpravidla nevybírají, nechávají je v klubech. Tato podmínka přitom podle nového programu musí být splněna i za rok 2016.

"Jestli někdo vymyslí v říjnu novou podmínkou, že musíme v roce 2016 vybírat nějakou výši členských příspěvků, tak to nezvládneme realizovat. Nevěděli jsme o tom," upozornil předseda atletického svazu Libor Varhaník.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud