8. října 2017 • 20:54

Squashista Švec trénuje se světovou jedničkou. Je to jiná rychlost, říká

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přímo ideální tréninkové podmínky má Martin Švec. Brněnský squashista se připravoval na novou sezonu v Praze, kde žije se svojí rodinou současná světová jednička Grégory Gaultier. Francouzský fenomén byl však po nějakou dobu zraněný a v rámci sparing tréninku si často zahrál právě se Švecem. „Tréninkové zápasy jsou s ním neskutečně přínosné. Když pak vyzvu někoho na mé úrovni, tak mi hra přijde zpomalená,“ smál se Švec, který o víkendu vyhrál áčkový turnaj v Hradci Králové.



Gaultier je squashová superstar, mistr světa a nyní vládne tomuto sportu. Před několika týdny si však poranil kotník, a tak nemohl odjet na tour do USA. Hráč, který je ve Francii velice známý, se tak musel připravovat v České republice.

„Občas tu měl někoho ze zahraničí, ale když tu nikdo nebyl, zavolal mi a vytáhl na trénink,“ popisoval Švec, trojka na domácím žebříčku. S českým squashistou se na kurtu věnovali různým herním cvičením. „On už všechno umí, nemá se co učit. Jedeme třeba nekonečné výměny s dvěma odskoky a podobné hry. Je to neskutečně náročné,“ dodal Švec.

O Gaultierovi se říká, že má až nadlidský pohyb, mrštnost. Zakončit proti němu je skoro nemožné… Pomáhá mu také velmi dobrá předvídavost. „Když si myslíte, že jste poslali finální úder, on už tam stojí předem a rozebere vás. I když na kurtu se mnou na půl kulhal, má pohyb lepší než devadesát procent hráčů na světě,“ pozoroval s úžasem Švec, nadějný český squashista.

Na srandičky s ním je však dobré zapomenout, na kurtu je Gaultier extra soustředěný. „Skoro vůbec nemluví, nemá slitování,“ doplnil Švec, kterému se o víkendu dařilo.

Ve finále domácího áčkového turnaje v Hradci Králové otočil nepříznivý stav z 0:2 na sety proti Ondřeji Uherkovi. „Potěšilo mě to. Moc jsem s tím už nepočítal, hru jsem ale zjednodušil, soustředil na základy a s body přišlo sebevědomí,“ popsal Švec s tím, že mu tréninky se světovým šampionem výrazně pomohly. „Je to opravdu jiná rychlost, přišlo mi, že mám více času na rozhodování. To s Gaultierem je to obrovská makačka.“

V letošní sezoně má Švec dva hlavní cíle. Zaprvé se dostat do nejlepší stovky na žebříčku PSA. K tomu mu mají dopomoct úspěchy na turnajích v zahraničí. „Když se to povede, do konce roku už bych mohl ve stovce být,“ doplnil hráč brněnské Viktorie. A druhým cílem je vybojovat titul na republikovém šampionátu v březnu.

Memoriál Jany Kosinkové (Hradec Králové), finále mužů: Martin Švec - Ondřej Uherka 3:2 (-8, -4, 8, 9, 3), o třetí místo: Petr Martin - Michal Jadrníček 3:0 (7, 11, 3). Strahov, finále ženy:  Zuzana Kubáňová - Olga Kolářová 3:0 (8, 5, 2), o třetí místo: Natálie Babjuková - Hana Vavříková 3:1 (7, -7, 2, 6)

Témata:  squash, švec, Gaultier
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud