28. října 2017 • 21:19

Medaile pro sportovce: Zeman ocenil Sáblíkovou i legendu Dakaru Lopraise

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident republiky Miloš Zeman při oslavách výročí založení Československa vyznamenal i dva sportovce - rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a legendárního automobilového závodníka Karla Lopraise. Oba na Pražském hradě převzali Medaili Za zásluhy o stát v oblasti sportu.



Třicetiletá Martina Sáblíková vybojovala už pět olympijských medailí včetně tří zlatých, 17 titulů mistryně světa či 11 celkových triumfů ve Světovém poháru. Je také držitelkou světového rekordu na 5000 m.

Trojnásobná vítězka ankety Sportovec roku ČR sbírá úspěchy i v silniční cyklistice - je čtrnáctinásobnou mistryní republiky, čtyřikrát se zúčastnila cyklistického mistrovství světa. V únoru 2018 by se měla zúčastnit zimní olympiády v Pchjongčchangu, kde bude opět patřit k největším favoritkám rychlobruslařských závodů.

Martina Sáblíková ukazuje svou medaili Za zásluhy, kterou převzala 28. října od prezidenta Miloše Zemana
Martina Sáblíková ukazuje svou medaili Za zásluhy, kterou převzala 28. října od prezidenta Miloše Zemana

"Co na to člověk může říct? Je to asi největší vyznamenání v České republice. Určitě se těším," prohlásila o ocenění Sáblíková v týdnu na tiskové konferenci. "Potěší to, ať je prezident kdokoliv. Budu si toho vážit," podotkla.

Karel Loprais, kterému se přezdívá také „Monsieur Dakar“, je bývalý český automobilový závodník. Nejtěžší dálkovou rallye světa v kategorii kamionů, Rallye Paříž - Dakar, vyhrál s vozem Tatra dokonce šestkrát (v letech 1988, 1994, 1995, 1998, 1999 a 2001). Kromě zlatých má v této kategorii čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Původní profesí vyučený zámečník pracoval od roku 1967 na montáži v Tatře Kopřivnice, poté jako zkušební řidič tatrovek. Jeho žákem a následovníkem v soutěžích kamionů je jeho synovec Aleš Loprais.

Vše o předávání státních vyznamenání prezidentem Zemanem na Pražském hradě čtěte ZDE »

Trenér snědl asi hodně vtipné kaše, reaguje Sáblíková na olympijskou prognózu kouče Nováka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud