13. července 2010 • 18:47

JAR chce po MS pořádat olympiádu v roce 2020

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihoafrická republika se krátce po úspěšném zvládnutí organizace fotbalového mistrovství světa rozhodla, že podá kandidaturu na pořádání letních olympijských her v roce 2020. Favorizovanými městy jsou Durban, Kapské Město a Johannesburg.



"Rozhodli jsme, že začneme jednat s vládou a možnými investory. Chceme nabídnout město světové úrovně, které bude schopné v roce 2020 uspořádat první olympijské hry v Africe," uvedl mluvčí Jihoafrického olympijského výboru (SASCOC) Tubby Reddy.

SAScOC k oficiální snaze o uspořádání her přesvědčila kromě organizačně zvládnutého šampionátu i slova jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy. Toho podpořil i šéf FIFA Sepp Blatter "Jestli je v Africe nějaká země, která může hostit olympijské hry, je to právě JAR. Když země zvládne úspěšně fotbalové mistrovství světa, určitě zvládne i olympiádu," řekl.

Oficiální kandidaturu africké země by kvitoval i prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

"Od jmenování JAR pořadatelem fotbalového mistrovství jsme věděli, že to země zvládne. Teď je na vašem národu, aby se rozhodl, zda chce hostit olympijské soutěže," uvedl v pondělí Rogge na schůzce s prezidentem Zumou.

Černý kontinent po udělení hostitelství Riu de Janeiro pro rok 2016 zůstává posledním, který ještě největší sportovní akci nezískal. Jediným již oficiálním protikandidátem jihoafrického města pro rok 2020 je prozatím Řím.

Do hry se velice pravděpodobně zapojí ještě Dubaj, Tokio nebo Hirošima, Istanbul a Budapešť. Možnost přihlásit se do boje o pořádání olympiády potrvá ještě rok, rozhodnutí padne v roce 2013.

Jihoafrická republika se už ucházela o pořadatelství pro rok 2004, Kapské Město tehdy v hlasování skončilo až třetí za vítěznými Aténami a druhým Římem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud