9. září 2010 • 10:26

Šampionát v Česku je připraven. Bude medaile?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dominance Němců v soutěžích mužů a asijských rodaček mezi ženami se očekává na mistrovství Evropy ve stolním tenisu v Ostravě. Šampionát, který se do České republiky vrací po 24 letech, začne v ČEZ Aréně v sobotu a v zisk cenného kovu doufají i domácí reprezentanti.



Mistrovství Evropy v Praze v roce 1986 ozdobili zlatem Jindřich Panský a Marie Hrachová ve smíšené čtyřhře.

"Dodnes mi běhá mráz po zádech, jak to bylo krásné. Ale už je to zaprášená historie," řekla ČTK Hrachová s tím, že by bylo hezké, kdyby je někdo dokázal napodobit."Jsem optimista, i když to bude v jednotlivcích těžké," uvedl Panský.

Petr Korbel chce i na hry do LondýnaFoto Michal Beránek SPORT


Největší naděje na úspěch mezi jednotlivci mají Petr Korbel, Dmitrij Prokopcov, Iveta Vacenovská a Renata Štrbíková."Určitě by se to mohlo povést. Holky i kluci hrají dobře, ale musí mít štěstí na los, formu a chladnou hlavu," řekla Hrachová, která vedle zlata s Panským získala v Praze ještě stříbro z dvouhry.

"Je to krásný zážitek, ale uspět doma je dost těžké. Někomu to může pomoci, jiný nezvládne tlak a je třeba jen poloviční," dodala Hrachová.


V individuálních soutěžích patří k největším favoritům Němec Timo Boll. Trojnásobný mistr Evropy by se chtěl po loňském třetím místě vrátit na trůn.

"Jsem hladový po úspěchu," řekl druhý hráč světa v rozhovoru s ČTK. Jeden velký soupeř mu chybí, vítěz z minulého roku ze Stuttgartu Michael Maze z Dánska nepřijede kvůli zranění kolena.

Stolní tenista Dmitrij Prokopcov je v současnosti nejlepším českým stolním tenistouFoto ČTK


Favoritem je rovněž trojnásobný král ME Vladimir Samsonov z Běloruska, bývalý mistr světa Rakušan Werner Schlager a především Bollův krajan Dimitrij Ovtcharov."Je zástupcem nastupující generace a měl by se dostat hodně vysoko," mínil Panský.

Pokud devětadvacetiletý Boll získá alespoň dva evropské tituly, překoná v historické tabulce svůj vzor Jana-Oveho Waldnera. Legendární Švéd dokázal vyhrát jedenáct evropských titulů z dvouhry, čtyřhry a soutěže družstev. Boll už má doma dohromady deset zlatých medailí.  "Na to se nesoustředím, rekordy nehoním," řekl Němec.


V ženské dvouhře německé reprezentaci nechybí obhájkyně evropského Němka čínského původu Wu Ťia-tuo, dvanáctá hráčka světa. "Budu pod tlakem, ale snažím se myslet pozitivně. Doufám, že nějakou medaili získám - v družstvech, dvouhře, nebo čtyřhře," prohlásila.

Mezi její největší konkurentky patří další hráčky s asijskými kořeny.Celkem se představí 298 hráčů ze čtyřiceti zemí. V Ostravě se objeví i dvojnásobná paralympijská vítězka z Atén a Pekingu Natalia Partyková z Polska, která se narodila bez pravé ruky a startuje v soutěžích zdravých i handicapovaných sportovců.

Šampionát začne v sobotu soutěží družstev. Němci vyhráli uplynulé tři ročníky a i tentokrát jsou největšími favority. "Pokud nevyhrajeme, tak to bude zklamání, to se musí přiznat. Na druhou stranu bereme všechny soupeře velmi vážně," řekl Boll.

Velká akce se vrací po 24 letech
V ostravské ČEZ Areně vypukne v sobotu 29. mistrovství Evropy v stolním tenisu. Na přidělení akce takového kalibru čekal kdysi jeden z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších domácích sportů dlouhých 24 let.

V minulosti se na českém území uskutečnil kontinentální šampionát dvakrát: v letech 1976 a 1986 jej hostila Sportovní hala v Praze-Holešovicích, dnešní Tesla Arena.

I když se čeští stolní tenisté mohou těšit na podporu domácích tribun, zůstávají jejich ambice víceméně srovnatelné s uplynulými lety, tedy spíše skromné.

Spoléhat se budou zejména na týmové soutěže, které jim od zániku federace vynesly tři ze čtyř cenných kovů.Dva bronzy mužského družstva ze šampionátu v Courmayeuru (2003) a Aarhusu (2005) i třetí místo žen na loňském turnaji ve Stuttgartu napovídají, kde se v posledních době skrývá největší potenciál české reprezentace.

Zejména ženy, pro něž byl minulý bronz ryze první českou medailí, posílily a rozhodně doma nehodlají ustoupit z vydobytých pozic.

306887:gallery:true:true

V individuálních kategoriích bývá hodnota reprezentačních akcií podstatně nižší. Zázraky už nelze očekávat ani od Petra Korbela, který dlouhá léta jako jediný z Čechů dokázal v singlu držet krok nejen s evropskou, ale i se světovou špičkou.

Při ostravském šampionátu mu bude už 39 let, přesto by rád svou kariéru v národním dresu dotáhl až k olympiádě v Londýně.

Právě Korbel před deseti lety na šampionátu v Brémách ukončil hluché období českého stolního tenisu, když ziskem bronzové medaile jako první hráč od stříbra Josefa Dvořáčka z roku 1980 vybojoval cenný kov z mužské dvouhry.


Jestliže se po zániku federace stala každá medaile velkou vzácností, v československé éře neexistovalo, aby reprezentace zůstala na ME bez cenného kovu.

Hned na premiérovém turnaji v Budapešti v roce 1958 se mezi vítěze zapsali i dva Čechoslováci. První z dosavadních devíti titulů vybojovali vítězové čtyřhry Ludvík Vyhnanovský - mimochodem nedávno zesnulý poslední legendární příslušník před a poválečné generace - a Ladislav Štípek.

Jediným mužem, který na předchozích 28 šampionátech prošel bez jediného zakolísání turnajovým pavoukem dvouhry, je evropský šampion z Nového Sadu 1974 Milan Orlowski. Druhé zlato ze singlu vybojovala v roce 1968 v Lyonu Ilona Voštová-Uhlíková.

Plodná 60. léta dále ozdobila vítězství Vladimíra Mika s Jaroslavem Staňkem a Marty Lužové s Jitkou Karlíkovou ve čtyřhrách. Triumfem skončila i spolupráce Mika a Lužové v mixu.

Rovněž poslední tři vítězná tažení se zrodila zásluhou deblů. V roce 1978 vytvořil Orlowski neporazitelný pár spolu s Maďarem Gáborem Gergelym, na dalším šampionátu pak v mixu spojil síly s Voštovou-Uhlíkovou a opět z toho bylo zlato.

V roce 1986 se evropská elita sešla v Praze a domácí prostředí maximálně zužitkovalo duo Jindřich Panský, Marie Hrachová.

Družstva na titul nikdy nedosáhla. Muži k němu měli nejblíže v letech 1958 a 1982, ženy si cestu do finále proklestily dokonce čtyřikrát, ale ani ony nebyly úspěšné.

Stolní tenis v Evropě zapustil kořeny v 80. letech devatenáctého století zásluhou Angličanů, které pohltila stará japonská hra gossima.

Základní výbavu průkopníků populární hry tvořily korkové či gumové míčky a zprvu pergamenové, posléze dřevěné pálky, tvarem podobné dnešním plácačkám na mouchy. Charakteristický celuloidový míček zavedl roku 1899 Angličan James Gibb.



Petr Korbel chce i na hry do Londýna
Petr Korbel chce i na hry do Londýna

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud