Ivo Pospíšil
16. prosince 2010 • 18:45

Chladnokrevné královny. V pokeru chtějí miliony

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pryč jsou časy, kdy spolu na Divokém západě soutěžili v pokeru jen drsní chlapi a ženy nosily pití. Zástupkyně něžného pohlaví čím dál častěji zasedají ke stolům jako rovnocenné soupeřky, a pozor, předsudky vůči nim stranou. Jinak se to šeredně vymstí. Vedle toho, že jsou krásné a chytré, umí být i velmi nebezpečné.



Tak jako na turnaji Poker Stars.com EPT v pražském hotelu Hilton.

Mají stejný cíl jako všichni ostatní. Oškubat soupeře o všechny žetony a vyhrát. Protože ale mají krásné tváře, dlouhé vlasy a slušivé oblečení, někteří pokeroví hráči mohou své něžné ženské protivnice podceňovat. To je ale velká chyba, ony totiž u stolu nemají slitování.

„Myslím, že mám menší výhodu. Muži mají obecně rádi ženy, které jsou schopné, veselé a hrají poker,“ říká Melanie Weisnerová, talentovaná americká účastnice PokerStars. com EPT. „Nestává se sice, že by se na mě usmívali a rovnou to schválně pokládali, ale ten rozdíl je prostě cítit.“

2
Tolik žen, Američanky Melanie Weisnerová a Helen Pragerová, z původního počtu 14 postoupilo do 3. dne EPT. Celkem zůstává ve hře 93 hráčů.

Ženy v pokeru už ale nejsou ničím neobvyklým. Díky hraní na internetu získaly potřebné ostruhy a jejich osobní účast na turnajích je vždy vítána. Jsou zpestřením, ale jejich rozvoj je podporován i z marketingového hlediska. Mají své pokerové časopisy, herny či samostatné turnaje.

„Já třeba poker miluji,“ říká blonďatá krasavice Fatima Moreira De Melová, jinak také zlatá olympijská reprezentantka Nizozemska v pozemním hokeji.

Rozesmátá pokerová hráčka Liv Boeree
Rozesmátá pokerová hráčka Liv Boeree

„Mám ráda soutěže a v této hře je toho tolik, co se mohu naučit... Narozdíl od týmových sportů, tady jste sám za sebe a nemusíte poslouchat žádného trenéra. Ta svoboda při rozhodování se mi líbí,“ říká dcera portugalského diplomata.

Hra s očima nebo vlasy může rozhodit spíše nezkušené. Profesionálové už na typické ženské zbraně neskočí, přesto jako gentlemani místo pro svou kolegyni rádi udělají.

Melanie Weisnerová na turnaji European Poker Tour v PrazeFoto Jaroslav Legner (Sport)

„Hodně žen hraje opatrně, nechce se jim moc dávat chipy do potu, takže se na ně dá lépe tlačit,“ všímá si české pokerové eso Martin Kabrhel. „Že by mě ale u nich rozptyloval nějaký větší dekolt nebo jak se třeba smějí, tak to opravdu ne.“

„Chlapi mě tady moc nešetří,“ směje se i Weisnerová. „Každý bluf, který udělám, mi dorovnají.“

Přesto i dámy mají mezi sebou úspěšné hráčky, strach jde zejména z Kathy Liebertové, která kromě modrého pásku v karate patří i s více než pěti miliony vyhraných dolarů k nejlepším ženským soutěžícím vůbec.

Tou nejtalentovanější je zase dvaadvacetiletá Norka Annette Obrestadová, která je proslulá svou agresivní a nátlakovou hrou. Poker se postupně stává hrou pro všechny, aniž by účast žen měla být něčím exotickým. Případná prohra s nimi proto už není považována za ostudu.

„Neřeším to jako souboj pohlaví. Poker je hra v měření dovedností a rozhoduje v něm trénink a um. Ženské zbraně ani nepožívám, spoléhám jen na svůj mozek. Je pravda, že mě občas bere někdo jako malou holčičku, ale nikdy nemáte jistotu, zda je to výhoda, nebo ne,“ dodává i De Melová.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud