15. září 2016 • 14:00

V TOP ligách je pěkně živo. Serie A láká na hvězdné legionáře, Ligue 1 na gólové hody

Prezentace klienta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dávno neexistuje univerzální pořadí nejlepších soutěží. Každá je zkrátka jiná a má svá specifika. Zatímco italská nejvyšší soutěž patří k těm, které jsou historicky považovány za nejlepší na světě, francouzská 1. liga se poměrně dlouho řadila o nějaký ten stupínek níže. I Francouzi však vždy měli alespoň pár týmů evropských parametrů jako Marseille, Lyon či Monaco. Vzestup Ligue 1 z posledních let je však bezprecedentní. Lví podíl na tom mají především mohutné investice šejků do supertýmu Paris St. Germain. Tým s prakticky neomezenými financemi je schopen získat hvězdy světové extratřídy a ve Francii tak vznikl mančaft schopný vyzvat ty nejkvalitnější soupeře z celého světa. Špičkové evropské ligy v podání Serie A a Lique 1 přinášejí českým a slovenským divákům exkluzivně stanice Sport1 a Sport2. 



Kritický rok 2006: Serie A dopadla na dno, vrátila se však ještě silnější!

Z úplného vrcholu na chvíli zabředla do bahna vzniklého korupčními skandály v italském fotbale. Odhalení afér s domlouváním zápasů a následný verdikt soudu v roce 2006 pořádně zamíchal kartami a na několik let pořádně zmatnil lesk italské nejvyšší soutěže. Skandál postihl většinu top celků soutěže – mezi hříšníky patřily i takové týmy jako AC Milan, Fiorentiny, Lazia, Regginy i Juventusu.

Právě Stará dáma to přitom odnesla úplně nejvíc. Zatímco ostatní vyvázli s odpočtem bodů, Juve putoval nekompromisně do Serie B. Následoval logický exodus některých největších hvězd (mnozí však setrvali, tak jako třeba Pavel Nedvěd) a přebudování kádru. Jenže Italové, ať fandí komukoli, milují fotbal. Pro příznivce Juventusu zvyklé na nejvyšší soutěž a příslušnosti k evropské elitě byl sestup katastrofou. Kopaná a fandění jsou v Itálii téměř na úrovni náboženství a oni, navyklí na to nejlepší, se najednou museli chodit modlit do nuzných kapliček provinčních soupeřů a bučet na týmy s druhořadými patrony. Naštěstí pro ně šlo jen o krátkou etudu. I díky podpoře věrných fanoušků předvedl Juventus v Serii B spanilou jízdu s expresním návratem do Serie A. Tým tak i přes odpočet celých 17 bodů suverénně vyhrál druhou ligu a u 3. kola před koncem sezóny slavil bleskový návrat mezi elitu. V Serii B tak hvězdný tým strádal pouhý rok.

Od sezóny 2011 byla situace v lize víceméně stabilizovaná – AC Milan stanul opět na vrcholu, Juventus byl zpátky a pomalu směřoval k optimální formě… navíc jako bonus přišel i jakýsi refresh celé soutěže. Byl patrný vzestup úrovně soutěže, což bylo dáno tím, že v letech po skandálu dostaly svou šanci zářit i týmy jako AS Řím, Inter, ale třeba i takové Palermo. Serie A je tak tak dnes vyrovnanější, kvalitnější a divácky zajímavější.

Antonín Panenka: Já si myslím, že je to pořád velice kvalitní soutěž. Většina týmu má vynikající propracovanou defenzívu, nebo vůbec ten pohyb těch hráčů, obsazování prostoru, to si myslím, že mají jako jedni z nejlepších v Evropě. Využívají poměrně dost individuálních hráčských schopností, protože přeci jenom je známo, že v Sérii A nepadají góly jako v jiných ligách. Ale na druhou stranu si myslím, že tam mají vynikající hráče - jak defenzivní, tak ofenzivní. Já osobně se rád dívám zejména na špičkové týmy jako Juventus, AC Milan, Inter Milan nebo Sassuolo, které je teď docela ve formě. Budu se těšit na italskou Sérii. Vždycky se na ní bude dobře dívat." 

Češi a Slováci v Serii A

Po loňské absenci českých legionářů v nejvyšší italské soutěži je čas ukončit nechtěný půst. Letos to naopak vypadá na takové příjemné hody v trávě. Vychutnat si budete moci třeba korunního prince českého fotbalu a novou posilu Boloně Láďu Krejčího. V přípravě se mu dařilo (např. proti Trapani si odnesl cenu pro hráče utkání) a tak to vypadá, že s ním kouč Donadoni počítá na levé křídlo základní jedenáctky. Také v Sampdorii hlásí pozitivní vyhlídky - předsezónní fáze dalšího talentovaného ex-sparťana Patrika Schicka dopadla rovněž na jedničku a i on má naději na umístění v základu. Navíc v Serii A figurují i někteří méně známí talenti, například Roman Macek v Juventusu nebo Jakub Jankt z Udinese. Všem našim borcům můžeme fandit v exkluzivních přenosech na Sport1 a Sport2.

Antonín Panenka: Při sledování italské ligy budu enormně sledovat samozřejmě pohyb našich hráčů, například Láďu Krejčího a dřívějšího hráče od nás z Bohemky Patrika Schicka. Jsou to hráči, kteří jsou technicky a běžecky dobře vybavení. Otázka však je, jak se jim bude v italské lize dařit, protože tam se většinou ofenzívně spoléhá na určité individuální typy. Takže bych jim přál, aby se chytli. Aby v podstatě nastoupili tu cestu, kterou tam již vytvořil Pavel Nedvěd."

Rovněž Slováci se mají na co těšit. Juraj Kucka válí za milánský AC a největší slovenská stár Marek Hamšík dál táhne ambiciózní klub z Neapole. Hamšíkovu klubovou oddanost je třeba vyzdvihnout, nabídek má totiž dost a dost. Kromě jiných s ním údajně koketovali dokonce zástupci Realu Madrid či Bayernu Mnichov. Slovenský fotbalista dal všem košem a raději s Neapolí vyjednal nový kontrakt, podle nějž v klubu setrvá nejméně do roku 2020.

Ligue 1? Tady je Zlatanovo – tedy bylo…

Co stojí za markantním vzestupem francouzské nejvyšší ligy v posledních 5-10 letech? Zlatan, který v létě přestoupil z PSG do Manchesteru United, by nejspíš odvětil „Ibrahimovič“. A zas tak úplně by se nemýlil. Hvězda jeho formátu naprosto zapadala do pařížského projektu francouzských galacticos – v režii Paris St. Germain. Infuze ropných dolarů a nákupy světových fotbalových superstar katapultovaly klub z Paříže až k absolutní světové klubové elitě a diváci se jen hrnuli.

V domácí lize PSG dominuje s naprostou samozřejmostí, v evropských soutěžích pak ambice klubu nekončí jako kdysi u skromného třetího místa ve skupině kvalifikační fáze Ligy Mistrů. Nahlas se mluví o chuti Pařížanů polaskat se přímo s trofejí pro úplného vítěze LM. Proč by také ne? Při pohledu na kádr PSG se skautům i milovníkům kvalitního fotbalu nutně sbíhají sliny. Sestava? Nic než fotbalová honorace. Supertalenti, reprezentanti a elitní špílmachři v sestavě jsou z nejlepších hráčů v celé nám známé části galaxie.

Přesvědčte se sami: http://www.psg.fr/en/News/300001/Team-Staff

Antonín Panenka: "Francouzská liga mne velmi zajímá, protože jeden čas jsme s Bohemkou jezdili minimálně jednou až dvakrát do roka na rozehrávací soustředění do Francie s různými mužstvy. Francouzská liga je poměrně tvárná, řekl bych elastická. Většina těch hráčů je velmi dobře pohybově nadaná, jsou tam i velmi dobře technicky vybavení hráči. Není to však svázaný taktikou jako třeba italská nebo německá liga, avšak francouzské mužstvo prokazuje svoje kvality už jenom tím, že se dostali do finále mistrovství Evropy."

Šikovní mladíci bojují o místo na výsluní

Pozitivní je, že Ligue 1 je dnes, ještě více než kdy v minulosti, líhništěm skutečně prvotřídních (především francouzských, ale často i brazilských a dalších) talentů. Pro ty je zajímavé zůstat pár let právě v Ligue 1, protože jsou v ní vidět. V ostré konkurenci pak musejí předvést něco extra – osobité parádičky, finty i kličky, hrají přece pro diváky a skauty. Chcete vidět budoucnost fotbalu? Přináší ji hráči jako Enzo Crivelli (Bordeaux), Batshuayi (Marseille), Marquinhos (PSG) nebo Traore (Monaco). Ačkoli v současnosti Ligue 1 po odchodu dlouholeté opory Bordeaux nezdobí žádný fotbalista z naší vlasti, v minulosti si v ní zahrála celá řada našich legend jako Čech, Koller, Rozehnal, Baroš, Šmicer a další. Posledním Čechem byl Plašil, který však před pár lety utekl do italské Katánie.

Serie A a Ligue 1 exkluzivně na Sport1 a Sport2 HD!

Přímé přenosy z italské i francouzské nejvyšší soutěže sledujte jedině na Sport TV.  Pro ČR a SK získali stanice exkluzivní práva a každý týden vám naservírují lahodné chuťovky toho nejlepšího z evropského fotbalu. Jak si povede Ladislav Krejčí a další krajánci? Přepustí letos Juventus žezlo pro krále ligy jiným? Jak si povede Paris St. Germain proti domácí opozici a hlavně bez Zlatana? Indicie hledejte v přímých přenosech ze Serie A a Ligue 1!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud