10. listopadu 2017 • 16:33

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně sledujte exkluzivně na DIGI TV

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roger Federer, nebo Rafael Nadal? Na tuto otázku se zúžila prognóza před tenisovým Turnajem mistrů, který se od neděle do neděle hraje v Londýně. Když jsou oba tenisoví titáni zdraví, prakticky v sezoně nemají konkurenci. Souboj osmi tenisových celebrit by tedy měl skončit očekávanou finálovou účastí. Skutečně? Všechny zápasy Turnaje mistrů můžete sledovat živě na DIGI TV.



Kdo by to na začátku sezony řekl. Federer i Nadal do ní vstupovali po herní pauze. Tenisový svět namísto jejich dominance očekával spíš výměnu generací. Oba veteráni a rivalové však od začátku roku ukazovali, že sezona bude patřit jim. Navzdory tomu, že oba její část vynechali: Federer neoblíbenou antuku, Nadal trávu, jsou v žebříčku s obrovským náskokem na prvním a druhém místě. Dalších šest účastníků turnaje se na ně dívá z hodně uctivé vzdálenosti.

Zvítězí na Turnaji mistrů Rafael Nadal, nebo Roger Federer Zvítězí na Turnaji mistrů Rafael Nadal, nebo Roger FedererFoto DIGI TV

Souboj o tenisový trůn je už ale rozhodnutý. „Nadal má post jedničky jasný. I proto hrál na turnaji v Paříži, přestože nebyl úplně fit. Po pojištění pozice už další účast skrečoval a v Londýně může nastoupit pod menším tlakem. Navíc jeho kouč Carlos Moya před turnajem tvrdí, že je fit. Nadalovy poslední výkony však vzbuzují obavy, jestli bude schopný odehrát pět těžkých zápasů proti světové špičce. Halové prostředí navíc nenávidí. Pod střechou na tvrdém povrchu vyhrál za celou kariéru jen jeden turnaj, a to už v roce 2005. Favorit nebude ani teď v Londýně,” upozorňuje Marek Vaňous, tenisový expert DIGI TV.

Jednoznačným favoritem londýnského turnaje je podle něj druhý veterán, Roger Federer. Šestatřicetiletý Švýcar odehrál jednu z nejlepších sezon kariéry. Vyhrál sedm turnajových titulů, do Londýna si přivezl dvanáctizápasovou vítěznou šňůru. „Všechno drží v rukou. V cestě za trofejí mu tak prakticky stojí jediný soupeř, a to Roger Federer,“ naráží Marek Vaňous na skutečnost, že prohrát turnaj si švýcarský elegán může prakticky jenom on sám.

Generační výměna

Třetí v řadě a první z vyzyvatelů je Alexander Zverev. Odehrál také skvělou sezonu, vyšvihl se v pouhých dvaceti letech na třetí příčku žebříčku. „Ale v závěru mu dochází pára. Hala mu navíc moc nesedí a s pozicí světové trojky přichází tlak, se kterým se musí vyrovnat. Je mladý, musí se hodně učit. V budoucnosti bude velkou hvězdou, letos to ale na titul v Londýně nevidím,“ odhaduje tenisový expert DIGI TV.

Turnaj mistrů má letos nečekané obsazení. Chybějí Djokovič, Murray, Wawrinka, všichni už pro zranění ukončili pro ně nepříliš vydařenou sezonu a v elitní desítce se dokonce drží jenom Wawrinka. Tomáš Berdych jako česká jednička už také kvůli zranění ukončil sezonu, v níž se mu elitní desítka, kam dlouhé roky patřil, začala vzdalovat a na turnaj v Londýně se neměl moc šancí dostat.

Zvítězí na Turnaji mistrů Rafael Nadal, nebo Roger Federer Zvítězí na Turnaji mistrů Rafael Nadal, nebo Roger FedererFoto DIGI TV

Bez velkých jmen bude Turnaj mistrů jiný. „Vždy byl netipovatelný. Mezi nejlepšími může zdolat každý každého, a to bude letos chybět. Tradičně vyrovnané souboje se tak letos mění v lov na Federera. To ukazuje, že na Tour vznikla velká generační mezera. Mladí v čele se Zverevem potřebují čas, než převezmou opratě. Problém má spíš střední generace. Dimitrov, Raonič či Nishikori stále nedokázali udělat rozhodující krok a je otázka, jestli se jim to vůbec podaří,“ přemítá Marek Vaňous.

Jedním dechem ale dodává: „Stará garda, v čele s Federerem a Nadalem, je složená z nejlepších hráčů tenisové historie. O to je pro kohokoliv jiného těžší se prosadit. Také se posouvá věk, do kdy jsou tenisté schopní hrát na nejvyšší úrovni. Oproti tomu dominovat v dnešním fyzickém a zároveň taktické tenisu s mladým tělem a s mladou hlavou je o mnoho těžší.“

Navzdory uvedenému slibuje dostaveníčko osmi nejlepších tenistů světa dech beroucí bitvy, které mohou postavit všechny prognózy na hlavu. DIGI TV vysílá od nedělního souboje Federera s Američanem Jackem Sockem všechny zápasy na kanále DIGI Sport 2 v přímém přenosu. Turnaj vyvrcholí v neděli 19. listopadu finálovou bitvou, před níž DIGI TV odvysílá od 18:30 velké půlhodinové studio. Bude po něm následovat nejlepší možné vyvrcholení sezony, finále Federer – Nadal?

Los skupin:

Skupina Peta Samprase

(1) Rafael Nadal (ESP)

(4) Dominic Thiem (AUT)

(6) Grigor Dimitrov (BUL)

(7) David Goffin (BEL)

Skupina Borise Beckera

(2) Roger Federer (SUI)

(3) Alexander Zverev (GER)

(5) Marin Cilic (CRO)

(8) Jack Sock (USA)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud