Autor: frc
7.12.2015 • 15:39

AKTIVNÍ ŽIVOT Miloše Škorpila: Zdraví není o špičkových výkonech

Vstoupit do diskuse
0

Vrcholoví sportovci často slouží jako vzory. Jaromír Jágr, Pavel Nedvěd, Martina Sáblíková, Zuzana Hejnová, Barbora Špotáková. Obdivujeme je, trošku jim závidíme popularitu, slávu. Možná by někteří chtěli být jako oni. Jejich život je o vítězstvích, ale nikoliv o zdraví. To je téma, jež si zvolil ultramaratonec Miloš Škorpil, patron Superlife, do dalšího dílu svého videoblogu.



Řada lidí musí mít všechno nalajnované dopředu: dnes budu dělat tohle, zítra tamto, pozítří ono. Pokud to nesplní, jsou z toho rozmrzelí. Mají pocit, že se jim vše drolí pod rukama. Ve sportu i mimo něj.

Jenže správný životní styl je jak o fyzické kondici, tak o psychice. Obojí má stejný vliv na zdraví. „Můžete mít výkonnost jako Jaromír Jágr, ale když nejste v životě v pohodě, tak z toho ani nebudete mít radost,“ říká běžecký trenér Miloš Škorpil. Sám jde příkladem. Díky tomu, že je celý život v pohybu a zná své tělo, je i po šedesátce v kondici. „Slovo radost možná skloňuju až moc, ale je to tak.  Aby to, co děláme, mělo pozitivní vliv, musíme to dělat s radostí, nikoliv z donucení.“

AKTIVNÍ ŽIVOT Miloše Škorpila 4: Zdraví není o špičkových výkonech, ale o radosti
Video se připravuje ...


Znamená to, že každou činnost berete víc jako hru než jako nutnost. Pokud jde o vrcholový či výkonnostní sport, tak předchozí věta neplatí. Určitě zaznamenáváte, že nejlepší výkony nejsou dosaženy vždy podle pravidel. Probírá se problematika dopingu i častá zranění.

O tom, že se to samé odehrává i na poli rekreačního a amatérského sportu, se však spíš mlčí. Jde přitom o nebezpečný jev. Především proto, že se řada lidí touží přiblížit svým vzorům a i když žijí úplně jinak, napodobují je úplně ve všem.
„Pro mnohé je to pak důvodem, že skončí úplně vyčerpaní a na jakékoliv sportování a hýbání se nakonec rezignují. Ve zdravém životním stylu nejde o vrcholové výkony, ale pravidelný pohyb, hru a radost ze života,“ zdůrazňuje patron Superlife. „Když se vám stane pohyb vlastním, upraví se i vaše stravovací návyky, neboť člověk víc než si myslí jí proto, že se nudí. Ne proto, že by měl hlad. A už vůbec ne proto, že by to energeticky vyžadovalo jeho tělo.“

Jak je vidět, co se týče životního stylu a návyků, vše souvisí se vším. „Možná vás napadne, že pokud z aktivity máte mít radost, je nejlepším způsobem natáhnout se na pohovku, pustit telku, dát si pivko, brambůrky, oříšky. Pravda. Prasečí den je jednou za čas taky zdravý, ale mít ho každý den už je o zdraví,“ dodává Škorpil.




Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}