5.5.2016 • 16:06

2500 km za 20 dní! Jaroš zahájil misi Koruna světa jako cyklomaniak

Vstoupit do diskuse
0

Sportovní rok odstartoval jako cyklista ve slunečném Toskánsku a na Mallorce. Za tři týdny zvládl dva a půl tisíce kilometrů. Teď už bude pokračovat tím, čím žije. Horolezec Radek Jaroš, držitel Koruny Himálaje a patron aplikace Superlife, vyráží po kondiční přípravě za další metou. Po 14 osmitisícovkách chce zdolat i Korunu světa – nejvyšší vrcholy sedmi kontinentů. Květnová výzva má podobu aljašského Denali, na níž se aklimatizuje výstupem na Mont Blanc.



Koruna světa. Čili sbírka nejvyšších hor všech kontinentů. Jestli si někdo myslel, že Radek Jaroš po zkompletování Koruny Himálaje (výstup na 14 osmitisícovek) sleví z ostrého tempa, byl na omylu.

Ikona světového horolezectví nebrzdí ani v 52 letech. Jaroš vyrazí už 17. května na Aljašku, kde zahájí výstup na 6190 metrů vysokou Denali. Stejně jako v Himálajích bude na expedici i nyní hodně spoléhat na železnou kondici, kterou tentokrát budoval v březnu a v dubnu pobytem v Toskánsku a na Mallorce.

Za tři týdny najezdil patron mobilní aplikace Superlife, s níž zaznamenával velkou část svých sportovních aktivit, 2500 km. Čili porci, kterou za podobné období zvládají především profesionálové v silničním pelotonu. Obvykle se navíc jeho tréninky přehouply přes sto kilometrů. Nejdelší vyjížďka činila 211,4 km za 9 hodin, což mimo jiné znamenalo i 918 nastoupaných výškových metrů.

Část kempu dokonce absolvoval s týmem Čistý sport, kde působí i biker Ivan Rybařík, vítěz náročné Crocodile Trophy z roku 2012.

„Musím říct, že mi soustředění dalo přesně to, co jsem před odjezdem na Denali očekával. Byla to sice jednostranná zátěž, ale tělo se dostalo do tempa,“ říká Jaroš, jenž na expedici vyrazí i s parťákem Petrem Maškem. „Samozřejmě vím, jakou fyzickou úroveň musím mít. V mém sportu je naštěstí výhodou i to, že se hora neptá jen na to, co jste dělali poslední dva měsíce, ale hlavně na to, co jste dělali posledních dvacet let.“

Jaroš chce zdolat vrchol Aljašky náročným alpským stylem. Aby se patriot z Nového Města na Moravě dobře aklimatizoval, rozcvičí se už příští týden výstupem na Mont Blanc (4809 metrů), nejvyšší horu Alp.

„Někdo Mont Blanc dokonce považuje za vrchol Evropy, protože Elbrus je na hranici s Asií, takže si ji rovnou odškrtneme. Asi bychom s našimi zkušenostmi mohli vyrazit rovnou na Denali, ale lepší je zvykat si na výšku postupně.“
(frc)



Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}