Autor: jab
26.9.2016 • 12:36

Běchovice mají své krále. Hrdlořezák byl boj! Skoro jsme umřeli, popsali vítězové

Vstoupit do diskuse
0

Senzační neděle! Pro fanoušky běhání určitě. Nejprve na Berlínském maratonu vládl ve druhém nejrychlejším čase historie 2:03:03 Etiopan Kenenisa Bekele, pak se přes tři tisíce běžců vydalo na trasu legendárních Běchovic. V cíli nejstaršího nepřerušovaného závodu v Evropě byl první Jiří Homoláč, v ženské kategorii usedla na trůn místo Evy Vrabcové-Nývltové Simona Vrzalová. Oba získali mistrovské tituly v populárním desetikilometrovém závodu, který letos slavil jubilejní 120. ročník, poprvé v kariéře.



Homoláč potvrdil roli domácí vytrvalecké jedničky a vyhrál výkonem 30:26 minuty před obhájcem prvenství Jakubem Zemaníkem, který za ním zaostal o sedm sekund. Třetí byl další z favoritů Vít Pavlišta.

"Je to nádherný. Snil jsem o tom několik let, protože Běchovice běhám od té doby, co vlastně běhám. Jen teď dva roky jsem měl výpadek, protože jsem běhával maraton v Berlíně. Dneska jsem se na to připravil a konečně to tam padlo," radoval se v cíli Homoláč, který bral dosud nejlépe stříbro.

"Myslel jsem si, že to bude lehčí. Ještě na sedmém kilometru jsem se cílil strašně dobře, šel jsem si svý tempo, ale Hrdlořezák, to byl boj. Kuba to tam dobře naháněl. Musel jsem makat, nevypustil jsem ani metr," řekl účastník letošního mistrovství Evropy v půlmaratonu, jemuž se nesplnil sen o maratónské účasti na olympiádě v Riu. Vítězství v Běchovicích ale posloužilo jako solidní balzám.

„Teď mě ještě čeká můj srdeční závod Vokolo Príglu nedaleko mého bydliště a pak mistrovství republiky v krosu,“ nastínil ještě Homoláč. V zimě má pak v plánu zopakovat soustředění v Keni, které si letos nemohl vynachválit. „Trenér mi ho už povolil, možná bych si ho ještě o týden prodloužil,“ přemítal Homoláč, nově svěřenec Róberta Štefka, sedminásobného vítěze Běchovic.

Místo Vrabcové-Nývltové vládla Vrzalová

Při neúčasti vítězky předchozích dvou ročníků a nejlepší domácí běžkyně Evy Vrabcové Nývltové, která dala přednost odpočinku, zvítězila Vrzalová v čase 34:20. V letošní sezoně získala už třetí domácí titul po vítězstvích na dráze na tratích 1500 a 5000 metrů.

"Jsem nadšená, protože jsem to moc nečekala. Myslela jsem si, že ty poslední tři kilometry umřu, ale naštěstí mi ještě zbyly síly, tak jsem zabojovala," řekla vítkovická atletka.

Druhá skončila při svém debutu na Běchovicích Tereza Čapková. Třetí doběhla dvanáctinásobná vítězka závodu Petra Kamínková, která byla ze svého osmnáctého umístění na stupních vítězů překvapená.

"Nepředpokládala jsem, že bych mohla získat medaili. Já už opravdu ty kopce nemůžu a Hrdlořezák mě dostal. Já jsem se tam tím třetím místem uspokojila a byla jsem překvapená a spokojená, že vůbec budu mít medaili," uvedla třiačtyřicetiletá běžkyně.

Vítězové mistrovského závodu obdrželi nové trofeje ve tvaru legendárního patníku na 13. kilometru Českobrodské ulice, který označuje start závodu.

Mistrovství České republiky v silničním běhu Běchovice - Praha (10 km):

Muži: 1. Homoláč (AK Kroměříž) 30:26, 2. Zemaník (SSK Vítkovice) 30:33, 3. Pavlišta (Slovan Liberec) 30:57.
Junioři: 1. Šinágl (Olymp Praha) 32:22.
Ženy: 1. Vrzalová(SSK Vítkovice) 34:20, 2. Čapková (USK Praha) 34:45, 3. Kamínková (AK Olomouc) 35:25.
Juniorky: 1. M. Stránská (ISCAREX) 37:36.

Jiří Homoláč ovládl legendární Běchovice poprvé v kariéře
Jiří Homoláč ovládl legendární Běchovice poprvé v kariéře


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}