Autor: jab
3.10.2016 • 21:36

Zpověď hvězdy freestyle motokrosu. 15 vodek po závodě vyměnil za Indii

Vstoupit do diskuse
0

Šílená salta s motorkou jsou jeho denním chlebem. Slušný "backflip" ale česká hvězda freestyle motokrosu Libor Podmol předvedla i v osobním životě. Podmol odjel na tři měsíce do Indie utřídit si myšlenky, meditovat. Chtěl dát kočovnému životu jednoho z nejlepších jezdů v oboru řád. "Potřeboval jsem se dát dohromady," odtajnil důvody "útěku" mistr světa z roku 2010 a dvojnásobný vítěz prestižních X Games.



Divoké večírky po závodech? Alkohol a bohémské užívání si? Nic takového, Libor Podmol po předsudcích o nespoutaném životě hvězdy extrémního sportu šlape. Za A, je ženatým otcem syna Joshe a dcerky Lillian. Za B, přestal pít alkohol. K tomuto i dalším rozhodnutím došel díky třem měsícům stráveným zkraje roku 2016 v druhé nejlidnatější zemi světa Indii.

"Už toho na mě bylo dost. Nevím, jestli to bylo tím, že mi bylo třicet. Měl jsem vnitřní pocit, že mě nic nedokáže naplnit a uspokojit. Bylo hrozně těžké radovat se i z běžných věcí. Říkal jsem si, že se to musí změnit, nebo si to za půl roku půjdu hodit. Přitom mám dvě krásné děti, daří se mi ve sportu, finančně jsme na tom v pohodě," vrátil se Podmol k závěru loňského roku, kdy na čas přestal závodit.

Někdy v té době uzrála v hlavě 32letého jezdce myšlenka, že musí vypadnout. Někam pryč, hlavně hodně daleko. Volba padla na Indii. "Začal jsem tam meditovat, přestal pít alkohol a jíst maso, naopak jsem začal studovat různá náboženství. Prostě jsem potřeboval dát se dohromady. Rozhodnout se, kudy dál. V podstatě se mi změnil celý život a zatím mi to přijde lepší. I doma. Snažím se život si více užívat. Nejen jezdit na závody a vyhrávat," řekl Podmol, který se v roce 2013 stal prvním neamerickým jezdcem, který vyhrál disciplínu StepUP na olympiádě extrémních sportů X Games. Reakce kolegů od fochu, přátel i rodiny byly kladné.

"Nejspíš si všichni všimli, že se na ně víc směju. A soupeři vidí, že už s nimi nechodím chlastat na pozávodní party. Neměl bych pít vůbec, ale jsem jenom člověk, takže mám limit, že si mohu denně dát dvě skleničky vína či piva. Toho se držím. Přitom byly doby, kdy jsme po závodě vypili 15 redbullů s vodkou, což se ve freestyle motokrosu dál děje. Ale jinak se té změně nikdo nediví," prohlásil Podmol v červencovém rozhovoru pro iDnes.

Přestože v minulosti závodník, jehož tělo zdobí řada tetování, na levé části hrudi má v srdci vytetováné nápisy Live, Family, Friends, knihy moc nečetl, od indického pobytu se to změnilo. "Navíc doteď navštěvuji různé šamanky ve světě i u nás. Otevřelo mi to oči. Tráva mi přijde zelenější a obloha modřejší. Sem tam spadnu do nějakého šediva, ale stačí mi někomu zavolat a je to v pohodě," libuje si Podmol.

Zklidnění a urovnání si života mu pomohlo i za řidítky. "Lépe poznám, kdy je chvíle náročný trik nedělat a kdy riskovat," má jasno.

Vydává knihu o životě pankáče

Sebekázeň Podmolovi pomohla třeba na konci září na akci v Poříčí nad Sázavou, kdy se představil ve druhém závodě domácího šampionátu. Při finálových jízdách motokrosařům do očí svítilo nepříjemné slunce a Podmol nechtěl vůbec závodit. Nakonec na motocykl nasedl, ale neriskoval. "Závody mistrovství světa jsou mnohem důležitější. Tohle byla příprava, trénink. I když člověk chce vždy vyhrát, a když se to podaří, tak to potěší," vysvětlil.

A blízká budoucnost rodáka z Ostravy, kterému se přezdívá Mouka? 19. listopadu měl startovat v Gdaňsku, akci ale vynechá. Ve stejný den se totiž v pražské O2 areně pojedou Gladiators Games a Podmol bude kapitánem jednoho z týmů.

Na zahrádce má místo záhonů rampu: podívejte se, jak trénuje Podmol
Video se připravuje ...

"Je to akce, díky které jsme já i Martin Koreň začali jezdit. Pamatuji si, že jsme spolu jeli na první Gladiatory do Brna. Martin mě vyzvedával a naboural se autem 100 metrů od nás. Tam jsme viděli freestyle poprvé naživo a tři roky poté jsme se tomu začali naplno věnovat," vzpomínal Podmol. Právě Koreň bude kapitánem druhého výběru.

Podmol věří, že pražská akce bude úspěšná stejně jako před rokem. "Minulý ročník byl extra povedený. Lidi už v polovině programu stáli a tleskali. Letos bude vše přestavěné a máme skákat do kříže, tak by to mohl být zážitek. Musí se to vychytat, protože máme skákat na semafory, a věř semaforu nebo člověku, který ho mačká," pousmál se Podmol. "Ceký rok ale pracujeme na tom, aby to bylo připravené a nebyl to chaos," řekl.

Listopadová show pro něj bude speciální ještě z jednoho důvodu, chystá se zde pokřtít vlastní knihu. "Je to deník, který jsem napsal v roce 2015, kdy jsem žil život pankáče. Je to můj poslední půlrok, než jsem vnitřně prokoukl," uvedl Podmol. Nebude v ní ale chybět kapitola ze současnosti. "O tom, jak to teď vidím jinak a že některé historky mi přijdou úsměvné," uzavřel.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}