Autor: jab
9.1.2017 • 09:06

Spasí běh na lyžích? Kráska připomíná Neumannovou, je po boku Čecha nebo Jíchy

Vstoupit do diskuse
0

Češi propadli biatlonu a běžecké lyžování utírá nos. Nebílí se v něm terče na střelnici, není tak akční při sledování v televizi, nemáme v něm vítězku Světového poháru. Vlastně je to pochopitelné. Setřít nánosy prachu, které lpí na slávě tohoto dříve maximálně oblíbeného sportu, by mohla Barbora Havlíčková. Že je jí teprve šestnáct let? No a, už teď je přirovnávána ke Kateřině Neumannové, olympijské vítězce z Turína a mistryni světa.



Tak schválně, zkuste říci nějaké současné české běžce na lyžích. Jasně, Lukáš Bauer, ikona. A ženská reprezentantka? Zde už vypálení jména zabere trochu více času, více znalí fanoušci by asi zmínili Evu Vrabcovou-Nývltovou. Proč tak slabé povědomí? Běžecké lyžování v Čechách nejen v této sezoně strádá a marně čeká na velké úspěchy, medaile.

Stagnaci si uvědomují i činovníci Svazu lyžařů ČR. „Celý běžecký úsek jsme obměnili. Dnes na různých postech pracují samí mladí lidé. Například Martin Koukal, ikona běžeckého lyžování, který by měl hlídat, že se trénuje správně a že nám střediska fungují, jak mají. Je to koncepční dlouhodobá práce na čtyři až šest let. Kdo jiný, než tito lidé, by měl říct, jak jít dopředu,“ má jasno předseda běžeckého úseku při Svazu lyžařů ČR Pavel Benc.

Důležití jsou ale talenti. Hvězda Kateřina Neumannová reprezentační kariéru ukončila před osmi roky, devětatřicetiletý Lukáš Bauer jí bude následovat po této sezóně. A co pak? Jejich nástupci zatím nejsou. I když… Šestnáctiletá rodačka z Vimperka Barbora Havlíčková by už brzy mohla nastavit novou éru. Na Šumavě totiž kráčí ve šlépějích šestinásobné olympijské medailistky Neumannové a patří k největším talentům v Evropě.

Havlíčková se narodila teprve v roce 2000, ale už jede hantýrkou jejích vrstevníků slušné „bomby“. Je dorosteneckou mistryní republiky v běhu na lyžích i kolečkových lyžích, na olympiádě mládeže v Lillehammeru letos skončila sedmá a osmá, ačkoli byla ve startovním poli nejmladší. Navíc se prosazuje i v doplňkové disciplíně běhu do vrchu, v němž vyhrála Světový pohár v Janských Lázních, na mistrovství světa juniorů byla pátá a s týmem získala titul.

Inspirací je i dopingová hříšnice

Slušný výčet úspěchů neunikl renomované sportovní agentuře Sport Invest, která ji zařadila do svého portfolia po bok českých sportovních es Martiny Sáblíkové, Petra Čecha, Ester Ledecké, Filipa Jíchy či Ondřeje Synka. "Hrozně moc si vážím toho, že jsem dostala takovou příležitost. Otevřelo mi to mnoho nových možností a přineslo mi to i další zkušenosti," řekla Havlíčková v rozhovoru pro ČTK.

Vraťme se ještě k paralele a podobnosti s Neumannovou. Havlíčková chodí na stejné gymnázium jako ona či další úspěšná sportovkyně Kateřina Nash, s Neumannovou se navíc osobně zná.

"Ke Kačce mám hodně blízko. Ať si o ní říká, kdo chce, co chce, pro mě je největším vzorem. To, co dokázala, jí už nikdo nevezme. Jsem pyšná, že mohu trénovat na stejných tratích jako ona. Když se potkáme, tak se vyptává, jak mi to jde. A když mám problém, snaží se mi pomoct," popsala Havlíčková.

"Když je na Zadově, tak se tam za ní občas zastavím. I moji rodiče se s Kačkou znají. Je to s ní fajn. A když se řeší něco se svazem, třeba kolem materiálů, tak se do toho zapojí a pomůže nám to vyřešit," dodala.

Nedostatek sněhu řeší Barbora Havlíčková i druhým sportem, který si zařadila do svého portfolia: během do vrchu.Foto Twitter.com

Inspiraci hledá sympatická mladičká blondýnka i za hranicemi, a to zejména u podobně drobné norské běžkyně Therese Johaugové, sedminásobné mistryně světa a olympijské vítězky z Vancouveru. "Ta je pro mě také vzorem. Co se teď kolem ní děje kolem dopingu, tak na to mám svůj názor. Stalo se, stalo. Ale jak jezdila v předchozích sezonách, to jí nikdo nevezme," má jasno Havlíčková.

Lyžování a běh do vrchu se kloubí skvěle

K běžkám se Havlíčková dostala i díky tatínkovi Jiřímu, který je trenérem. "Takže mě k tomu odmalička vedl. Na gymnáziu máme i snowboard, sjezdové lyžování, cyklistiku, ale já svého výběru nelituji. Maximálně když není sníh."

Nedostatek sněhu ale řeší i druhým sportem, který si zařadila do svého portfolia: během do vrchu. "Skloubit se to dá skvěle. Běžky jsou závislé na podmínkách. Buď sníh je, nebo není. Běh do vrchu mohu dělat kdykoli. Navíc cítím, že i na běžkách mě to posouvá dopředu. Na běžkách bych závodila jen čtyři měsíce v roce, zatímco takhle mám vrcholů více," vysvětlila.

Zatím si před sebe dává menší cíle, jako další účast na olympiádě mládeže a proniknutí do Světového poháru, ale jednou by se ráda představila i v prestižních závodech Tour de Ski. "Sen každého lyžaře je absolvovat Tour de Ski, to je jak pro cyklisty Tour de France. Prostě lyžařský svátek. A také bych se nezlobila, kdybych se jednou podívala na jinou než juniorskou olympiádu," dodala s úsměvem.

To je pro ni tou hlavní motivací do tvrdých tréninků. "Nacházet motivaci je důležité a zatím se mi to daří. V životě jsem neřekla, že mě to nebaví. Naopak. Já si život bez sportu nedokážu představit. U holek je to hodně o psychice a vůli tomu vše obětovat. Já jsem i v normálním životě perfekcionistka a maximalista, a když do něčeho jdu, tak ne na sto procent, ale na dvě stě a udělám pro to maximum," prohlásila talentovaná lyžařka.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}