Autor: iSport.cz
7.8.2017 • 10:35

Krýzl v zemi Pána prstenů. Mluvil o nových lyžích, psychologovi i roli lídra

Vstoupit do diskuse
0

Do země Pána prstenů na opačnou polokouli se vydá nejlepší český alpský lyžař Kryštof Krýzl hledat svůj grál. V jeho případě se jedná o FIS body zaručující mu lepší startovní pozice v nadcházející olympijské sezoně. V jaké je kondici?



Uplynulou zimu ukončil v polovině dubna na Czech Ski testu na rakouském ledovci Pitztalu. Pak se vydal na „údržbu“ kolene k reprezentačnímu lékaři Beznoskovi na kliniku do Benešova. „Chtěl mi zkontrolovat vazy v koleni - ty jsou sice načaté, ale drží - a při této příležitosti mi vyčistil meniskus,“ popisuje.

Namísto dovolené se tedy ihned po vyndání stehů věnoval rehabilitaci. Už za dva týdny cvičil, za tři lyžoval! Na Kaunertale zažil vydařené reprezentační soustředění nejen s Ondřejem Berndtem a Janem Hudcem, ale i Ester Ledeckou a trenérem Tomášem Bankem. „Až jsem se nechal unést a jednou si koleno přisedl. Ale je stabilní, cítím se dobře,“ říká teď v polovině července.

To už má za sebou perný měsíc fyzické přípravy a další lyžařský kemp na italském Stelviu, tady už se svým italským koučem Danielem Fahrnerem. Nabírá i svalovou hmotu, už se dostal k 88 kilům, které by chtěl udržet. „Po sezoně jsem měl 82, byl jsem vyždímaný psychicky i z bolesti nabouraných žeber.“

Letos sice zatím nenavštívil boxerský ring MMA jako loni, ale zato se rozběhl na Olympijském dni. „Dal jsem pětku ve Stromovce a až mě překvapilo, jak mě to strhlo. Jsem přece jen rychlostně a adrenalinově založený,“ líčí. Osedlal také nové kolo od 4ever.

Především však obměňuje lyžařský materiál. Na příští zimu se mění rádius obřaček (na 30 m), Krýzl už získal od Fischerů čtyři nové páry. „Slalomky mám, jsem v pohodě,“ pochvaluje si. Už vážnější rozježdění s hledáním ideální pozice i najížděním bran právě absolvuje ve švýcarském Saas-Fee.

Začátkem srpna pak zamíří na celý měsíc na Nový Zéland. „Mám reálnou šanci polepšit si žebříčkově. Čeká mě možná až dvanáct závodů i s přeletem do Austrálie, ale já mám tenhle rytmus rád,“ říká.

Doprovodí ho jeho servisman Svatopluk Kovář, o trenérský dohled se postará rakouský kouč z Treble Cone, přítel Krýzlova hlavního trenéra Fahrnera. „Logisticky to takhle vyjde, budeme v kontaktu, pošlu mu videa. Nasimuluju si zimu, ale před startem sezony v Söldenu budu mít ještě čas na doladění v hale v Německu i na odpočinek,“ plánuje.

Do exotických končin vyráží poprvé. „Jezdí tam hodně Rakušani, připravují prý hodně tvrdé injektované pisty. Volil jsem mezi Chile a Zélandem, ale vzhledem k ambicím v obřáku jsem se rozhodl takhle. I časový posun na východ mi vždycky vyhovoval,“ dodává.

Poté, co Šárka Strachová ukončila kariéru, stává se Krýzl lídrem českého týmu nejen mezi muži. „Je mi třicet, měl bych tu roli zvládnout,“ uvědomuje si. „Taky vím, že tomu musí odpovídat výsledky. Dělám pro to maximum.“

Neřeší ani, zda se více zaměřit na dlouhodobější světový pohár, nebo jeden vrchol v podobě olympiády v Koreji. „Stavím oboje na stejnou úroveň. Aktuálně finančně je pro mě lepší jezdit stabilně světový pohár, ale z dlouhodobého marketinkového pohledu zase více zvoní velký výsledek na olympiádě,“ usmívá se.

„Těším se a cítím tu energii. Jestliže dříve jsem měl stoprocentní motivaci, teď ji mám na sto dvacet!“ Leckdy přecitlivělou psychiku „léčí“ s psychologem Václavem Petrášem. „Učí mě, jak si pomoct sám tím, co je ve mně.“

Kryštof Krýzl při závodech SP ve sjezdu na lyžích
Kryštof Krýzl při závodech SP ve sjezdu na lyžích


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}