Autor: ČTKiSport.cz
23.10.2017 • 19:24

Elitní český dráhař o ježdění v Japonsku: Džungle! Sebrali mi telefon

Vstoupit do diskuse
0

Dráhovému cyklistovi Tomáši Bábkovi obhajoba titulu mistra Evropy v keirinu nevyšla. Na šampionátu v Berlíně dojel čtvrtý. Na akci se připravoval pět měsíců v Japonsku, kde se mu stalo i několik těžko uvěřitelných situací, o kterých neváhal promluvit. Stejně tak se v rozhovoru ohlédl i za skončeným šampionátem, který v Německu skončil v neděli.



"Nejhorší je očekávání a já od sebe nečekal nic, chtěl jsem jen vyhrát. Bylo to rychlejší a lépe obsazené finále než na mistrovství světa. Jel jsem pro výhru, všechno ostatní beru jako prohru," prohlásil třicetiletý Bábek, který na mistrovství světa v Hongkongu získal v keirinu bronz a byl nejlepším Evropanem.

A jak se mu líbil kemp v Japonsku? Třicetiletý závodník Dukly Brno si na japonském turné připsal čtrnáct vítězství a důkladně poznal cyklistiku z jiné stránky.

"Rozhodně mi dodává tato zkušenost klid, neboť mezinárodní keirin je proti japonskému super bezpečný. Když jdu dopředu a předjíždím soupeře, tak vím, že nedostanu blok. Stáž v Japonsku mě hodně posílila, trénoval jsem možná až příliš moc," uvedl.

Přiznal, že první měsíc v Asii byl hodně těžký. "Označil bych to za křest ohněm, znásobený jinou kulturou. První závod a hlavně podmínky se dají přirovnat k pobytu ve vězení. Před vstupem na velodrom jsem musel ostraze odevzdat telefon, počítač. Po zaregistrování jsem ztratil veškerý kontakt se světem," dodal Bábek.

Také ubytování bylo podle jeho slov spartánské. Všichni závodníci spali na matraci na zemi, k dispozici měli jen společenskou místnost a malou ledničku. "Výrazně se mi snížil životní standard. Doma mám kolem sebe trenéry, maséry. Najednou jsem bydlel v džungli, ve starém baráku s hady, pavouky, šváby. A úplně sám," ohlédnul se cyklista za neradostnými začátky.

Bábek startoval v jedenácti třídenních kláních v různých částech Japonska. V prvním závodu skončil poslední, ani jednou se v průběhu tří dnů neprobojoval do finále. "Dostal jsem se do finanční krize, neboť jsem utratil za nutné výdaje téměř čtvrt milionu korun. Ptal jsem se sám sebe, co tady dělám. Potom se už situace s mými lepšími výsledky zlepšila. Ale není to o tom, že bych se vrátil finančně zajištěný," uvedl.

Kromě něj se profesionálního turné zúčastnilo ještě dalších pět zahraničních jezdců, kteří bojovali proti domácí přesile. Japonští profesionálové mají vlastní odborovou organizaci a sami si určují, koho ze zahraničí mohou pořadatelé pozvat. Cizinci jsou ve startovní listině rozdělení, do každé rozjížďky je nasazen pouze jeden, aby se zamezilo jejich spolupráci.

"Byl to obrovský nápor na psychiku. S tím, že je velká šance na pád a zranění. Spadl jsem ale pouze dvakrát a naštěstí jsem vyšel s odřeninami. Musím přiznat, že japonský keirin byl pro mě velkým adrenalinovým zážitkem," dodal Bábek. Kontrakt s pořadateli má uzavřený i na příští sezonu.

"V každém případě byl ale pobyt v Japonsku s nejlepšími závodníky na světě dobrou zkušeností," uzavřel otevřené povídání.

Dráhovému cyklistovi Tomáši Bábkovi obhajoba titulu mistra Evropy v keirinu nevyšla.
Dráhovému cyklistovi Tomáši Bábkovi obhajoba titulu mistra Evropy v keirinu nevyšla.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}