13. července 2011 • 04:00

Smrt Jiříka (†71): Selhal mu motor, tvrdí svědek

Autor: Blesk Ondřej Požár, Blesk Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaroslav Jiřík (†71), první Čech v NHL, který v pondělí zahynul ve svém sportovním letadle amatérské výroby v Brně-Medlánkách, pilotování miloval. Tak moc, že s novým strojem na třetí pokus vzlétl, ačkoliv měl problémy s motorem! Spadl do pole asi 300 metrů za koncem dráhy, vrak navíc začal hořet, neměl šanci přežít. „Měl obrovské zkušenosti, vždyť on i sedmdesát kilometrů do Zlína na hokej létal,“ popisuje Martin Stloukal, který s Jiříkem spolupracoval v agentuře International Sports Advisors.



Počasí bylo v pondělí dopoledne velmi dobré, podle všeho je na vině technická závada Jiříkova nového stroje s registračními znaky OK-QUD 16. Ten mechanici dopoledne před osudným letem dlouho seřizovali.

„Dvakrát se rozjel po dráze a vrátil se. Motor netáhl, létaly z něj jiskry. Napotřetí se vznesl, letadlo ztratilo rychlost a spadlo. Dá se přistát i bez motoru, na to byl ale příliš nízko,“ řekl Blesku svědek z místa nehody.



Pro ty, kteří Jiříka znali, je tragédie těžko pochopitelná. „Nebyl žádný sváteční pilot, měl nalétány stovky hodin. Své předchozí stroje postupně vylepšoval. Skoro pokaždé, když jsme se vraceli z Ameriky do Evropy, vezl si nějakou součástku. Pamatuju, že jednou táhl dokonce vrtuli,“ říká Stloukal.

„Mluvil jsem s Jardovým synem Michalem, mým bývalým spolužákem a spoluhráčem. Ani on netuší, co se přihodilo, že let skončil tak tragicky,“ dodal. K létání se Jiřík dostal i díky své manželce.

„Paní Kristýna pracovala jako letuška. A její bratr vlastní helikoptéru, Jarda plánoval, že si na ni udělá pilotní průkaz,“ popsal Martin Stloukal. Lety na zápasy patřily k Jiříkovým kratochvílím.

Jaroslav Jiřík, první český hokejista v NHL, zemřel po havárii svého letadla
Jaroslav Jiřík, první český hokejista v NHL, zemřel po havárii svého letadla

„Jednou letěl na zápas juniorů a k trupu musel přidělat pár hokejek izolačkou, dovnitř se nějak nevešly. Byl šikovný, a když šlo o to, aby mohl svoje letecké hobby spojit s hokejem, dokázal vymyslet hodně,“ vypráví Stloukal.

O novém letadle, které Jiřík přivezl do Medlánek na letiště teprve v neděli a den na to v něm zahynul, Stloukal říká: „V souvislosti s tím mi říkal, že si splní sen. Mluvil o tom s takovým nadšením...“

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud