20. července 2009 • 17:05

První ligu si zahrál dvanáctiletý fotbalista

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejmladším hráčem v některé z prvních lig na světě je od neděle dvanáctiletý Mauricio Baldivieso z Bolívie. V neděli večer si totiž odbyl ostrý debut v tamější nejvyšší fotbalové soutěži a nešlo ani o žádnou recesi.



Tým Aurora Cochamba, vedený jeho otcem, měl jednoduše tak velkou marodku, že nikdo jiný už na střídání nezbyl.Historický moment nastal šest minut před poločasem zápasu mezi Aurorou a FC La Paz.

Trenér Julio Baldivieso musel kvůli zranění jednoho z hráčů střídat, podle agentury SID ale neměl z různých důvodů k dispozici nikoho dalšího. A sáhl po svém dvanáctiletém synovi.Netrvalo ani pět minut a dvanáctiletý Baldivieso skončil také na nosítkách.

Ostrým skluzem jej totiž doslova sestřelil lapazský Henry Alaca, a i když mladík nakonec zranění kotníku rozběhal, až do konce zápasu čelil silným bolestem. I přes prohru 0:1 byl otec novopečeného rekordmana nadšený.

"Jsem na něj hrdý, má v sobě tolik talentu," prohlásil někdejší reprezentant Baldivieso starší.Baldivieso se mohl stát nejmladším ligovým hráčem na světě i díky tomu, že v bolivijské lize schází věkové omezení hráčů, které v Evropě mezi dospělé nepouští hráče mladší 15 let.

Dosavadním rekordmanem byl Američan Freddy Adu, který si zahrál tamější profesionální ligu MLS už ve čtrnácti. Brzký start mezi dospělými ale velkolepou kariéru nezaručí, což je vidět i na rekordmanovi české ligy Pavlu Mezlíkovi.

Ten v dresu Brna debutoval v roce 1999 v necelých 16 letech, pak ale zapadl do nižších soutěží a po sérii zranění málem skončil s fotbalem. Nyní se pokouší prosadit v Českých Budějovicích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud