18. března 2011 • 10:38

Navrátilová kritizuje mladé gaye: Neváží si nás!

Autor: Blesk Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mluvit o své orientaci nebyl pro Martinu Navrátilovou (54) nikdy problém. Bývalá tenisová královna přiznala homosexualitu už před třiceti lety a od té doby aktivně bojuje za práva gayů a lesbiček. Nebojí se však ani pustit do kritiky vlastních řad – tak jako v aktuálním čísle amerického časopisu The Advocate, na jehož titulní straně je její portrét.



„Mladší generace homosexuálů si neváží toho, co jsme pro ně získali,“ tvrdí vítězka osmnácti grandslamů.

Navrátilová zažila dobu, kdy se o gayích mluvilo jako o psychopatech či sexuálních deviantech.

Když chtěla ona v roce 1981 oznámit světu pravdu, dostala zákaz od tenisové federace, která se obávala, že by mohla přijít o sponzory. Nakonec jí neplánovaně s odhalením pomohl novinář z deníku Daily News.

Postavení homosexuálů se výrazně změnilo a Navrátilovou občas zamrzí, že to mladší generace bere jako samozřejmost.

„Vždy mě naštve, když jsem na nějaké akci gayů a někdo, komu je pětadvacet, netuší, kdo jsem. Řeknu mu: Hochu, měl by ses trochu zajímat o naši historii,“ zmínila pro The Advocate a dodala: „Mladí si neváží toho, co jsme pro ně vybojovali.“

Žhavý polibek na dobrou noc, Martina Navrátilová s australskou rozhlasovou moderátorkou Mieke Buchan
Žhavý polibek na dobrou noc, Martina Navrátilová s australskou rozhlasovou moderátorkou Mieke Buchan

Současně kritizuje i chování některých politiků. „Chci umlčet ty, kteří přirovnávají homosexualitu ke zvěrstvům a pedofilii,“ řekla Navrátilová.

Bývalá světová jednička má za sebou náročný rok. Loni v únoru jí doktoři našli rakovinu prsu, nad kterou zvítězila.

„Šance, že se vrátí, je pět procent. Když se to stane, nějak se s tím poperu. Před časem jsem byla na prohlídce a vše je v pořádku,“ vysvětlila.

Když se tumoru zbavila, rozhodla se v prosinci zdolat nejvyšší horu Afriky – Kilimandžáro. Jenže tuto charitativní akci musela předčasně ukončit, protože voda v plicích začala ohrožovat její život.

„Ať nikdo neříká, že jsem to vzdala, protože jedinou možností kromě konce bylo jít nahoru a umřít,“ pronesla Navrátilová s hořkým úsměvem.

Ten provází i její soudní spor s expartnerkou Toni Layton. „Nemohu k tomu nic říct. Opět by mě žalovala,“ pronesla závěrem.

Vstoupit do diskuse
14
Články odjinud


Články odjinud