23. ledna 2015 • 10:14

Kolaps šampiona. Federer skončil na Seppim, Berdych postupuje

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN 3. KOLA AUSTRALIAN OPEN |  Tomáš Berdych postoupil popáté za sebou do osmifinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený tenista za necelé dvě hodiny zdolal ve 3. kole Srba Viktora Troického po setech 6:4, 6:3 a 6:4. Berdychovým příštím soupeřem bude domácí Bernard Tomic.



S turnajem se ve 3. kole rozloučila Karolína Plíšková, která nestačila na desátou nasazenou Jekatěrinu Makarovovou z Ruska a prohrála dvakrát 4:6. Neuspěla ani kvalifikantka Lucie Hradecká po prohře 6:7, 5:7 s Němkou Julií Görgesovou.

Berdych jasně vládl

Berdych celý zápas výborně podával. Troickému nepovolil žádný brejkbol a sám proměnil v každém setu jeden. V prvním vzal soupeři podání až ke konci, v druhém a třetím shodně vždy na začátku a pak vývoj kontroloval. "Cítím se dobře a doufám, že mě tady ještě několikrát uvidíte," usmíval se spokojený Berdych po utkání.

Zápas mohl ukončit už za stavu 5:3 ve třetím setu, ale srbský tenista odvrátil postupně sedm mečbolů. "Na papíře to nevypadá dobře, ale bylo to při jeho servisu a zahrál vždy dobře," komentoval devětadvacetiletý český hráč koncovku. Postup do 4. kola tak stvrdil až následně při svém podání při osmém mečbolu dvacátým esem.

V duelu o čtvrtfinále čeká Berdycha dvaadvacetiletý rodák ze Stuttgartu Tomic, s nímž se na okruhu ATP utkal dvakrát, pokaždé na trávě ve Wimbledonu a v obou případech ho porazil 3:1. "Je jedno s kým budu hrát, zase se budu snažit předvést svůj nejlepší tenis," řekl Berdych.

Hradecká, která v 1. kole vyřadila pátou nasazenou Anu Ivanovičovou ze Srbska, držela s Görgesovou krok, ale v koncovkách obě sady ztratila.

"Škoda, ale i tak jsem spokojená se svým výkonem," napsala pražská rodačka na sociální sítě po svém prvním vystoupení ve 3. kole na grandslamu. V Melbourne ještě pokračuje s Andreou Hlaváčkovou ve čtyřhře a s Rumunem Horiou Tecauem bude hrát mix.

Finalistka ze Sydney Plíšková měla šanci na zvrat s Makarovovou na začátku druhé sady, ale vedení 2:0 neudržela. Ztratila v setu dvakrát podání a odešla poražena.

"Možná si teď trošku vyčítám, že jsem do toho nešla od začátku tak razantně jako ve druhém setu," citoval Plíškovou server iDnes.cz. Jinak ale byla česká hráčka spokojena. "Australská šňůra se docela povedla. Je to dobrý začátek roku."

V osmifinále jsou rovněž třetí nasazená Simona Halepová z Rumunska a turnajová sedmička Eugenie Bouchardová z Kanady. Naopak senzací je konec čtyřnásobného vítěze turnaje Rogera Federera , jehož porazil Ital Andreas Seppi.

Federer nestačil na Seppiho

Roger Federer na Australian Open vypadl už ve 3. kole. O senzaci na účet čtyřnásobného šampiona a turnajové dvojky se postaral Ital Andreas Seppi. Švýcarský tenista prohrál po setech 4:6, 6:7, 6:4 a 6:7, skončila tím jeho šňůra jedenácti semifinálových účastí v Melbourne v řadě. Ve třetím kole zde prohrál naposledy před 14 lety.

"Hádám, že jsem dnes vyhrál ty špatné míče," řekl sklíčeně Federer. Narážel na to, že v celkovém počtu získaných bodů vyhrál 145:144, ale zápas přesto ztratil. "Nedokázal jsem hrát nejlepší tenis, a to i proto, že Andreas byl vynikající. Možná jsem neměl úplně rytmus hry, ale takový pocit mávám poměrně často," dodal.

"Nevím, jak jsem to dokázal. Snažil jsem se zápas na velkém dvorci si užít a hrát co nejlépe, což se mi povedlo, protože jsem porazil Rogera," řekl Seppi na kurtu po první výhře nad Federerem v kariéře. V předchozích deseti vzájemných zápasech vzal sedmnáctinásobnému grandslamovému šampionovi jen jeden set.

Tentokrát Seppi (46. v žebříčku ATP) výborně podával a ve výměnách byl důrazný i přesný. A především zvládl výborně oba tie-breaky. Ve druhém setu už prohrával ve zkrácené hře 1:4, ale pak získal šest míčů v řadě. Ve čtvrté sadě se třikrát dostal z tzv. mini brejku a zápas ukončil fantastickým prohozem po lajně.

"Už jsem si myslel, že na ten míč ani nedosáhnu, že to je vítězný míč, takže ani nevím, jak jsem z toho zahrál ten prohoz," divil se Seppi.

Výsledky 3. kola Australian Open:

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Berdych (7-ČR) - Troicki (Srb.), 6:4, 6:3, 6:4,
Dimitrov (10-B ul.) - Baghdatis (Kypr) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3,
Seppi (It.) - Federer (2-Švýc.) 6:4, 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:5),
Murray (6-Brit.) - Sousa (Portug.) 6:1, 6:1, 7:5,
Nadal (3-Šp.) - Sela (Izr.) 6:1, 6:0, 7:5,
Kyrgios (Austr.) - Džazírí (Tun.) 6:3, 7:6 (8:6), 6:1.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:

Bouchardová (7-Kan.) - Garciaová (Fr.) 7:5, 6:0,
Wickmayerová (Bel.) - Erraniová (14-It.) 4:6, 6:4, 6:3,
Pcheng Šuaj (21-Čína) - Švedovová (Kaz.) 7:6 (9:7), 6:3,
Makarovová (10-Rus.) - Kar. Plíšková (22-ČR) 6:4, 6:4,
Görgesová (Něm.) - Hradecká (ČR) 7:6 (8:6), 7:5,
Halepová (3-Rum.) - Matteková-Sandsová (USA) 6:4, 7:5,
Beguová (Rum.) - Witthöftová (Něm.) 6:4, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud