23. ledna 2015 • 15:28

Sexista, schytal to komentátor v Austrálii. Co chtěl po tenistkách?

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Mohla byste udělat otočku, aby si vás fanoušci mohli pořádně prohlédnout? Zhruba tak zněla výzva komentátora Iana Cohena v pozápasovém interview přímo na dvorci Australian Open, která rozvířila debatu, jestli si něco podobného může dovolit. Obě „postižené“ tenistky Serenu Williamsovou i Eugenii Bouchardovou pokyn k otočce spíš zaskočil, ale třeba legendární Billie Jean Kingová za tím vidí nepřijatelný sexismus.



„Nejsem dotčená. Ráda udělám otočku, když chlapi budou ukazovat svaly,“ nechala se slyšet Bouchardová. Dvacetiletá kanadská vycházející hvězda po vítězství nad Nizozemkou Bertensovou po Cohenově výzvě k otočce chvíli váhala, pak se ale nechala vyhecovat a požadovanou piruetu předvedla. Poté skryla obličej do dlaní a na komentátora se nevěřícně usmívala.

„Bylo to dost nečekané. Já nevím, no. Starší chlap po vás chce otočku, byla to sranda,“ vracela se pak k nezvyklému momentu Bouchardová. „Myslím, že to byla záležitost daného okamžiku a bylo to celkem vtipné,“ přidala pak později.

První „obětí“ australského novináře ale byla už o den dřív Serena Williamsová . Ta si sice neobvyklou žádost taky úplně neužívala, za sexistu ale Cohena označit nechtěla. „Komentátor mě požádal o otočku. Já bych Rafu ( Nadala ) nebo Rogera ( Federera ) o otočku nepožádala. Jestli to je sexistické, na to neumím odpovědět,“ prohlásila Američanka po výhře nad Zvonarevovou.

„Nechtělo se mi do toho, protože nepotřebuju nějakou extra pozornost. Ale jo, bylo to v pohodě. Nějak hluboce jsem se nad tím nezamýšlela, život je moc krátký na to, abychom řešili něco takového,“ má jasno Serena.

Australského komentátora nicméně zasypala kritika na sociálních sítích. Třeba legendární Billie Jean Kingová považuje Cohenovo jednání za urážlivé. „Požádat ženu, aby se otáčela na kurtu, je za hranou,“ napsala si vítězka Australian Open 1968 na Twitter.

„Je to jasně sexistické. Když o to požádáte ženu, musíte otočku chtít i po chlapech,“ soudí dlouholetá bojovnice za rovné postavení mužů a žen. „Soustřeďme se na úspěchy obou pohlaví a ne na vzhled,“ dodala vítězka 12 grandslamových titulů, která si v roce 1973 v rámci „Bitvy pohlaví“ jako první zahrála proti mužskému protějšku. Bývalého wimbledonského vítěze Roberta Riggse tehdy porazila 3:0 na sety.

Eugenie Bouchardová je vycházející tenisová hvězda. A ví, že jí to sluší...
Eugenie Bouchardová je vycházející tenisová hvězda. A ví, že jí to sluší...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud