25. ledna 2015 • 07:20

Berdych zničil v Austrálii Tomice, ve čtvrtfinále ho čeká Nadal

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN 4. KOLA | Český tenista Tomáš Berdych neztratil ani ve čtvrtém utkání na Australian Open set a na úvodním grandslamu sezony už postoupil do čtvrtfinále. Sedmý nasazený si dnes ve 4. kole poradil s domácím Bernardem Tomicem 6:2, 7:6 a 6:2 a jeho příštím soupeřem bude Španěl Rafael Nadal.



Berdych měl zápas s Tomicem, 66. hráčem světového žebříčku, pod kontrolou. Prvnímu a třetímu setu dominoval a vyrovnanou hodinovou druhou sadu získal ve zkrácené hře. Znovu nastřílel přes padesát vítězných míčů (52) a pomohl si při podání 17 esy.

"Cítil jsem se od začátku výborně. Plánoval jsem začít skvěle a držet ho pod tlakem, což vyšlo", řekl Berdych, který vstoupil do utkání čtyřmi vyhranými gamy v řadě, v rozhovoru na kurtu. Zápas ukončil po dvou hodinách a jedné minutě. "Zvládl jsem to výborně a jsem zase rád ve čtvrtfinále," doplnil loňský semifinalista turnaje.

Mezi osmičku nejlepších se Berdych v Melbourne dostal popáté za sebou. V cestě do semifinále mu nyní stojí Nadal, jeho neoblíbený soupeř. Se Španělem prohrál sedmnáct zápasů v řadě a má s ním celkovou bilanci 3:18.

"Musím jít krok za krokem a připravit s týmem dobrou strategii. Musím se snažit udělat všechno možné a dostat ze sebe něco navíc," řekl Berdych směrem k zápasu s levorukým Nadalem, který v Austrálii vyhrál v roce 2009.

Čtrnáctinásobný grandslamový šampion si v osmifinále poradil s dvoumetrovým Jihoafričanem Kevinem Andersonem, kterého porazil 7:5, 6:1 a 6:4. "Berdych tu hraje výborně, bude to těžký soupeř, co?" uvedl Nadal, který loni v Melbourne došel do finále.

Závěr minulé sezony mu však pokazily zdravotní problémy, i proto označil už postup do čtvrtfinále za výborný výsledek. "Vážně. Před turnajem jsem prohrál v Kataru v prvním kole a za posledních sedm měsíců jsem toho moc neodehrál. Proto je pro mě čtvrtfinále hodně dobré," řekl třetí hráč světa, jenž se ve druhém kole protrápil k vítězství v pěti setech nad americkým kvalifikantem Timem Smyczekem.

Úspěšné bilanci proti Berdychovi, s nímž prohrál naposledy v roce 2006, nepřikládá váhu. "Na minulosti nezáleží, teď to bude jiné. Pro mě i pro něj. Je to výborný hráč, daří se mi proti němu, ale můžu s ním prohrát," řekl Nadal, kterého Berdych porazil jen třikrát.

Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká na prvním grandslamu po obnovení spolupráce dohrály ve třetím kole čtyřhry. Bývalé vítězky Roland Garros a US Open podlehly po velkém boji polsko-slovinské dvojici Klaudia Jansová-Ignaciková, Andreja Klepačová 6:7, 7:6, 2:6. Do čtvrtfinále naopak prošly Barbora Záhlavová-Strýcová s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou.

Australské fanoušky potěšil devatenáctiletý talent Nick Kyrgios, který v pětisetové bitvě s Italem Andreasem Seppim odvrátil mečbol a po třech hodinách a 34 minutách postoupil do čtvrtfinále.

Mezi elitní osmičkou je domácí tenista poprvé od roku 2005, kdy byl Lleyton Hewitt až ve finále. Seppi, jenž ve třetím kole šokoval výhrou nad Švýcarem Rogerem Federerem, získal úvodní dva sety, ale nakonec Kyrgiosovi podlehl 6:8 v páté sadě. Mladý Australan si o první grandslamové semifinále zahraje s Britem Andym Murraym.

Trojnásobný finalista Australian Open Murray bojoval stejně dlouho o postup s Bulharem Grigorem Dimitrovem, kterého porazil 6:4, 6:7, 6:3 a 7:5, přestože ve čtvrtém setu prohrával už 2:5. Vítěz US Open 2012 a předloňského Wimbledonu si zahraje šestnácté grandslamové čtvrtfinále za sebou.

Výsledky 4. kola Australian Open:
Dvouhra - 4. kolo:

Berdych (7-ČR) - Tomic (Austr.) 6:2, 7:6 (7:3), 6:2,
Nadal (3-Šp.) - Anderson (14-JAR) 7:5, 6:1, 6:4,
Murray (6-Brit.) - Dimitrov (10-Bul.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3, 7:5,
Kyrgios (Austr.) - Seppi (It.) 5:7, 4:6, 6:3, 7:6 (7:5), 8:6.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:
Šarapovová (2-Rus.) - Pcheng Šuaj (21-Čína) 6:3, 6:0,
Halepová (3-Rum.) - Wickmayerová (Belg.) 6:4, 6:2,
Bouchardová (7-Kan.) - Beguová (Rum.) 6:1, 5:7, 6:2,
Makarovová (10-Rus.) - Görgesová (Něm.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - 3. kolo:
Záhlavová-Strýcová, Krajiceková (13-ČR/Niz.) - Dabrowská, Rosolská (Kan./Pol.) 6:2, 3:6, 6:4,
Jansová-Ignaciková, Klepačová (Pol./Slovin.) - Hlaváčková, Hradecká (9-ČR) 7:6 (7:5) 6:7 (6:8), 6:2.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Hlaváčková, Peya (4-ČR/Rak.) - Kopsová-Jonesová, Lipsky (USA) 6:1, 6:3, Dellacquaová, Peers (Austr.) - Peschkeová, Matkowski (8-ČR/Pol.) 7:5, 6:4, Klepačová, Guccione (Slovin./Austr.) - Hradecká, Tecau (ČR/Rum.) 6:1, 7:5, Mladenovicová, Nestor (3-Fr./Kan.) - Záhlavová-Strýcová, Bopanna (ČR/Indie) 6:2, 3:6, 10:4.

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo:
Kolodziejová (15-ČR) - Potočniková (Slovin.) 6:1, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud