27. ledna 2015 • 05:28

Berdych to dokázal! Smetl Nadala 6:2, 6:0, 7:6 a postoupil do semifinále

Autor: ČTK, iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Berdych prohrál s Rafaelem Nadalem sedmnáctkrát po sobě, tentokrát ale velký zápas zvládl. Ve čtvrtfinále Australian Open porazil španělského tenistu ve velkém stylu po setech 6:2, 6:0 a 7:6 a postoupil mezi čtyři nejlepší tenisty turnaje. Jeho příštím soupeřem bude Brit Andy Murray, který také ve třech setech porazil Australana Nicka Kyrgiose.



Berdych porazil Nadala naposledy v Madridu v roce 2006, od té doby s ním uhrál v sedmnácti zápasech jen tři sety. Tentokrát potvrdil formu z úvodu roku a využil faktu, že Nadal ještě po loňském zranění není v ideální formě.

"Začal jsem výborně a držel se plánu. Snažil jsem se hrát co nejkratší výměny, což se dařilo. Je skvělé zápas ukončit ve třech setech a pokračovat. Cílem je vrchol, cítím se silný a připravený, ale jdu krok za krokem," řekl Berdych na kurtu.

VIDEO: Berdych utkání jasně kraloval

V aréně Roda Lavera výborně podával, hrál agresivně a držel pasivního Španěla pod tlakem. Z forhendu sázel vítězné míče a působil sebejistě. V utkání nastřílel 46 vítězných míčů (Nadal 24) a udělal pouze 21 chyb, o pět méně než soupeř.

Od stavu 4:2 v prvním setu získal Berdych devět gamů za sebou. Ve druhé sadě uštědřil Nadalovi "kanára" a povolil mu jen deset míčů. Potupný set 0:6 musel Nadal vstřebat na grandslamu teprve potřetí v kariéře a poprvé od roku 2006.

Ve třetím setu se Španěl zlepšil, začal hrát aktivněji a držel s českým tenisvou krok. Berdych měl za stavu 4:3 brejkbol, ale Nadal si pomohl servisem. V dalším gamu odvrátil ztrátu podání dvakrát český hráč.

Koncovka zápasu přinesla napínavou zápletku. Po dvou hodinách měl Berdych za stavu 6:5 dva mečboly, ale Nadal oba odvrátil dobrým servisem a vynutil si tie-break. V tie-breaku vedl Berdych 5:1, ale Španěl snížil na 5:4. Po vítězném returnu si Berdych vybojoval vedení 6:4, ale i třetí mečbol Nadal odvrátil. Při čtvrtém mečbolu český hráč poprvé podával a zápas ukončil díky Nadalovu returnu do sítě.

Šťastný Berdych po postupu do semifinále Australian Open, kam postoupil po výhře nad Rafaelem Nadalem
Šťastný Berdych po postupu do semifinále Australian Open, kam postoupil po výhře nad Rafaelem Nadalem

"S Nadalem musíte hrát až do konce bez ohledu na skóre, protože je to velký bojovník a nikdy se nevzdává. Proto jsem byl pořád koncentrovaný," řekl Berdych. "Když jsem nevyužil mečboly, zůstával jsem klidný a spoléhal na své zbraně," uvedl český tenista, jenž hraje první grandslamový turnaj pod vedením svého nového kouče Daniela Vallverdua z Venezuely.

"Cítím se dobře, akorát jsem neměl svůj den a soupeř byl lepší. Proti hráči, jako je Berdych, musíte hrát výtečně," komentoval porážku Nadal na tiskové konferenci. "Až do třetího setu jsem nehrál sebevědomě. Moje údery byly krátké a nedůrazné. Usnadnil jsem mu to, proto jsem nemohl očekávat, že vyhraju," řekl čtrnáctinásobný grandslamový vítěz a loňský finalista turnaje.

Postoupit dvakrát do semifinále na některém z grandslamů se Berdychovi podařilo poprvé v kariéře. Finále si zatím zahrál jen ve Wimbledonu v roce 2010.

V semifinále dvouhry žen dojde na ruský souboj Marie Šarapovové s Jekatěrinou Makarovovou. Šarapovová ve čtvrtfinále porazila Kanaďanku Eugenii Bouchardovou 6:3, 6:2 a Makarovová vyřadila třetí nasazenou Simonu Halepovou z Rumunska po setech 6:4 a 6:0.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 40 mil. australských dolarů):

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Berdych (7-ČR) - Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:0, 7:6 (7:5), Murray (6-Brit.) - Kyrgios (Austr.) 6:3, 7:6 (7:5), 6:3.

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Šarapovová (2-Rus.) - Bouchardová (7-Kan.) 6:3, 6:2,
Makarovová (10-Rus.) - Halepová (3-Rum.) 6:4, 6:0.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Záhlavová-Strýcová , Krajiceková (13-ČR/Niz.) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (5-USA) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3).

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Hlaváčková, Peya (4-ČR/Rak.) - Chan Hao-Ching, J. Murray (Tchaj-wan/Brit.) 3:6, 6:4, 10:5.

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:

Aiavaová (Austr.) - Kolodziejová (15-ČR) 6:3, 7:6 (7:5).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud